Κυριακή 23 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Γελάστε με την ... ψυχή σας

1. Εφτασε η στιγμή που ο Νεοέλληνας, μην έχοντας τι άλλο να υποθηκεύσει, καταθέτει την ψυχή του. Πρόκειται για μεγάλη επιτυχία των τραπεζών. Ταμεία ψυχής από τη μια άκρη της χώρας στην άλλη.

2. H ψυχή, που κάποτε πετούσε ανυπότακτη και σοβαρή, έχει τώρα κωμικοτραγικό τέλος. Φτάνει στα χέρια ενός τραπεζικού συμβούλου που, συνηθισμένος ν' αποθεώνει τις ντουλάπες, τη συρταροποιεί και την ξεχνά. Μετά αναζητείται αγοραστής.

3. Πόσο αξίζει μια ψυχή; Ενα ερώτημα στο οποίο πρέπει ν' απαντήσουν οι μυστικοσύμβουλοι των τραπεζών και όχι οι θεολόγοι, ως όφειλαν, με τους νηπτικούς Πατέρες. Το μαγαζί της Εκκλησίας αδειάζει, η ανάγκη κάνει και τις πιο ευγενικές ψυχές να μετακομίσουν και να τρέξουν σ' έναν υγιή τραπεζίτη που θα τις απαλλάξει από θρησκευτικές προκαταλήψεις του τύπου: «εξαγοράζεται ποτέ μια ψυχή;» Για να λάβουν ευθεία απάντηση: «ανάλογα την ψυχή και η τιμή».

4. Ποιες είναι οι πιο ακριβοπληρωμένες ψυχές; Αυτές που είναι έτοιμες για όλα, που δεν ορρωδούν προ ουδενός, που δεν είναι στενοκέφαλες και πεισματάρες, που έχουν τα χαρακτηριστικά του πιστού σκύλου, που ψεύδονται ανά πάσα στιγμή. Μαζί τους υπάρχουν και ψυχές που έτρεξαν πριν τις καλέσει ο τραπεζίτης - πίστευαν πως θα είχαν ως εκ τούτου προνομιακή θέση. Δυστυχώς, η ζήτηση είναι μεγάλη και το σλόγκαν των τραπεζιτών βαρύ για την περίσταση: «Ψυχή να 'ναι κι ό,τι να 'ναι». Πώς είναι δυνατόν, αντιλέγουν οι εθελόντριες ψυχές, η ψυχή ενός μεγαλοδημοσιογράφου να κοστίζει όσο εκείνη ενός εργάτη, και η ψυχή ενός καλλιτέχνη πώς μπορεί να στοιχίζεται με αυτήν του ποδοσφαιριστή;

5. Υπάρχουν βέβαια και οι ψυχές που δημιουργούν προβλήματα, όπως ορισμένων πολιτικών που τις έβγαλαν στο σφυρί με δική τους τιμή, ερήμην τραπεζών, ψυχές πρώην Αριστερών, πρώην «απ' όλα» διανοουμένων, που ξαφνικά τις ζητάνε πίσω από τα ταμεία, όχι λόγω ενοχών αλλά για ν' ανεβάσουν την ταρίφα τους, ψυχές γέρων μπάτσων που δεν τις χρειάζεται κανείς, ψυχές πεθαμένων που περιμένουν ανάσταση - η λίστα είναι μεγάλη. Καλό είναι πάντως οι ψυχές που θα πουληθούν να κάνουν μια βόλτα στην αγορά και να ελέγξουν τις τιμές, που αλλάζουν γρήγορα. Δεν είναι ντροπή, το είπε και ο Γκαίτε: «Για τέτοια αχρειότητα κανείς να μην παραπονείται, καθώς αυτή είναι η ισχύς, ό,τι και αν σου λέγουν».


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ