Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΪΡΟ.--

Χιλιάδες κάτοικοι από εργατικές συνοικίες του Καΐρου μπλόκαραν την κίνηση των οχημάτων σε κεντρικό οδικό κόμβο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις σχεδόν καθημερινές διακοπές στην υδροδότηση και το πεπαλαιωμένο και σαθρό δίκτυο ύδρευσης στην πόλη. Το ίδιο 24ωρο, οργάνωση που δρα σαν παράρτημα του «Ισλαμικού Κράτους» στην Αίγυπτο ανέλαβε χτες την ευθύνη για την προχτεσινή βομβιστική επίθεση στο Κάιρο που προκάλεσε τον τραυματισμό δύο ατόμων.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Γιουκίγια Αμάνο, μετά την επίσκεψή του στη στρατιωτική βάση του Παρσίν στο Ιράν, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος» με την Τεχεράνη σε σχέση με την έρευνα του οργανισμού εάν το Ιράν ανέπτυξε ή όχι στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα κατά το παρελθόν.

ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ.-- Η διοίκηση των φυλακών Πόλσμουρ, που βρίσκονται κοντά στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, άρχισε χτες τη σταδιακή μεταφορά 4.000 φυλακισμένων σε άλλο χώρο μετά την εκδήλωση φονικών κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης (λοιμώδης ίκτερος που καταστρέφει το συκώτι και τα νεφρά) που μεταδίδονται στους κρατούμενους από τον τεράστιο αριθμό ποντικών μέσα στις φυλακές.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Η υπουργός Παιδείας της Κένυας Λέα Ρότιχ διέταξε χτες το κλείσιμο δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων, ενώ συνεχίζεται για τέταρτη βδομάδα η απεργία 288.000 δασκάλων που διεκδικούν την υλοποίηση δικαστικής απόφασης για τη σταδιακή αύξηση των πενιχρών μισθών τους κατά 50-60% μέσα στην επόμενη τετραετία. Η κυβέρνηση της Κένυας, που εδώ και μερικά χρόνια χρηματοδοτεί τη δαπανηρή συμμετοχή της σε ιμπεριαλιστική αποστολή της Αφρικανικής Ενωσης στη Σομαλία, αρνείται να εφαρμόσει την απόφαση επικαλούμενη «έλλειψη κονδυλίων» για την εκπαίδευση.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Τζιχαντιστές της «Μπόκο Χαράμ» πυροδότησαν χτες τρεις εκρηκτικούς μηχανισμούς, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 50 ανθρώπων στην πόλη Μαϊντουγκούρι (πρωτεύουσα της βορειοανατολικής πολιτείας, Μπόρνο).

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Σάλο προκαλεί σε κοινωνικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους στη Βρετανία το βιβλίο «Αποκάλεσέ με Ντέιβ» που καταγράφει «πικάντικα» κουτσομπολιά για τις νεανικές και φοιτητικές «αταξίες» του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον σε σχέση με σεξουαλικές τελετές μύησης στο πανεπιστήμιο, χρήση μαριχουάνας κ.λπ. Ας σημειωθεί ότι το πολύκροτο βιβλίο συνέγραψε ο πολυεκατομμυριούχος (και πρώην στέλεχος των Συντηρητικών) Μάικλ Ασκροφτ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ