Τετάρτη 22 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΚΛΟΓΕΣ 2007

ΙΔΙΑ ΓΕΥΣΗ 2007
Φιλέτο για τους ιδιώτες η ενέργεια

Η πολιτική για την «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και γενικότερα της ενέργειας είναι ένα από τα πλέον ενδεικτικά πεδία πολιτικής σύμπτωσης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Η ΝΔ ως κυβέρνηση είναι αυτή που ανέλαβε να προωθήσει την «απελευθέρωση» της αγοράς από το σημείο που σταμάτησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Προώθησε το σύνολο των κοινών πολιτικών προσανατολισμών, ξεκινώντας από την παραγωγική στασιμότητα της ΔΕΗ, ώστε να πάρει σάρκα και οστά η πολιτική «απελευθέρωσης», δημιουργώντας τεχνικά χώρο για ιδιωτικές επενδύσεις και «έδαφος» γι' αυτές.

Το επόμενο βήμα ήταν η ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου, τόσο με τη νομοθετική κύρωση των οδηγιών της ΕΕ για την ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο και τα βιοκαύσιμα, όσο και με επιμέρους αλλά ενδεικτικές και σημαντικές αποφάσεις και ρυθμίσεις που ενισχύουν ακόμη περισσότερο το μεγάλο κεφάλαιο στους τομείς κυρίως των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (αύξηση επιδοτήσεων, χορήγηση περισσότερων αδειών, μείωση απαραίτητων δικαιολογητικών, αδειών, μελετών, άρση χωροταξικών και πολεοδομικών περιορισμών).

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ασκεί μια συνολική πολιτική μετατροπής της χώρας σε διαμετακομιστικό κέντρο ενέργειας, (αγωγοί πετρελαίου, φυσικού αερίου, αγορές ΝΑ Ευρώπης κλπ.). Σ' αυτά δεν υπάρχουν αντιθέσεις. Οι κατευθύνσεις δεν «αγγίζονται» στη δικομματική αντιπαράθεση. Αντιθέτως, τα «βέλη» που εξακοντίζονται έχουν να κάνουν κυρίως με το αν εξυπηρετείται η πολιτική στην οποία συναινούν!

Είναι χαρακτηριστικό της σύμπτωσης πολιτικών θέσεων των δύο κομμάτων ότι η κυβέρνηση κάνει λόγο για μια Ελλάδα «ενεργειακό κόμβο» και πρωταγωνιστή στα ενεργειακά δρώμενα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ το ΠΑΣΟΚ (κυβερνητικό πρόγραμμα 2004 - 2008) αναφέρεται στην «αναβάθμιση της χώρας και του ρόλου της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη σε κεντρικό κόμβο για τις ενεργειακές εξαγωγές από τις περιοχές του Καυκάσου, της Κασπίας και της Μ. Ανατολής προς τη Δύση και την Ευρωπαϊκή Ενωση». Δεν είναι το μοναδικό στοιχείο ταύτισης, εξάλλου η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν που νομοθέτησε τους πρώτους νόμους της «απελευθέρωσης», αυτή που «πάγωσε» τις παραγωγικές επενδύσεις της ΔΕΗ, που τη μετέτρεψε σε Ανώνυμη Εταιρεία και άλλαξε δραστικά τον προσανατολισμό της Επιχείρησης.

Είναι επίσης ενδεικτικές οι πολλές παρεμβάσεις του ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση, που είχαν να κάνουν με την «καθυστέρηση» της κυβέρνησης να ολοκληρώσει την «απελευθέρωση» της ενεργειακής αγοράς. Αναμενόμενη πρακτική, αφού και το ΠΑΣΟΚ αναφέρει στο πρόγραμμά του ότι με την «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας «διαμορφώνεται ένα πιο σύνθετο, αλλά ενιαίο, ευέλικτο και ανταγωνιστικό ενεργειακό σύστημα». Τώρα, το ΠΑΣΟΚ ασκεί κριτική για έλλειψη ενεργειακής στρατηγικής της κυβέρνησης, μιλά για κίνδυνο γενικευμένων διακοπών ρεύματος, υποστηρίζει ότι απαξιώνεται η ...δημόσια ΔΕΗ, μόνο η ευθύνη για τις όποιες συνέπειες ανήκει τόσο στη ΝΔ, όσο και στο ΠΑΣΟΚ, αφού οι κυβερνήσεις και των δύο κομμάτων ακολουθούν την ίδια πολιτική.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ