Παρασκευή 22 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-- Η βραζιλιάνικη αστυνομία ανακοίνωσε χτες το απόγευμα πως συνέλαβε 10 άτομα σε ισάριθμες πολιτείες της χώρας με την κατηγορία πως σχεδίαζαν την εξαπόλυση τρομοκρατικών επιθέσεων στη διάρκεια των επικείμενων Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Πάνω από 40 άτομα πνίγηκαν και πάνω από 70 αγνοούνται μέσα στο τελευταίο 48ωρο, εξαιτίας σφοδρότατων βροχοπτώσεων που πλήττουν τη βόρεια και την κεντρική Κίνα. Τα περισσότερα θύματα σημειώθηκαν στην βόρεια επαρχία Χεμπέι. Παράλληλα, οι πλημμυροπαθείς ξεπερνούν τους 164.000.

ΤΙΡΑΝΑ.-- Αναβλήθηκε επ' αόριστον η προγραμματισμένη για χτες ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στην Αλβανία, με στόχο τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, το οποίο προωθείται στο πλαίσιο ικανοποίησης των προαπαιτούμενων κριτηρίων της ΕΕ σχετικά με τη διαπραγμάτευση για την ενταξιακή πορεία της χώρας.

ΤΟΚΙΟ.-- Συνεργασία ανάμεσα στην εταιρεία ΧΟΝΤΑ που φτιάχνει το ρομπότ «Ασίμο» και την εταιρία «Σοφτμπάνκ» που φτιάχνει το ρομπότ «Πέπερ» ανακοινώθηκε χτες με στόχο κοινοπραξία για την ανάπτυξη προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης με αισθητήρες και εξελιγμένες μικροκάμερες.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Η Ισπανία ζήτησε χτες επειγόντως «εξηγήσεις» από τη Βρετανία μετά τον ελλιμενισμό βρετανικού πυρηνικού πολεμικού υποβρυχίου HMS Ambush στο λιμάνι του Γιβραλτάρ έπειτα από σύγκρουσή του με εμπορικό σκάφος. Οι ισπανικές αρχές έχουν επανειλημμένα στο παρελθόν εκφράσει την αντίθεσή τους στην παρουσία βρετανικών πυρηνικών υποβρυχίων στο Γιβραλτάρ.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι διερευνούν την απόπειρα απαγωγής ενός αεροπόρου της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας από δύο άτομα κοντά σε βάση της ανατολικής Αγγλίας.

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Για ξέπλυμα χρήματος και παραβίαση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας κατηγορείται ο ουκρανικής καταγωγής Αρτέμ Βολίν, φερόμενος ως ο ιδιοκτήτης του ιστότοπου διαμοιρασμού αρχείων, «Kickass Torrents» (ΚΑΤ), που συνελήφθη την Τετάρτη στην Πολωνία. Οι αμερικανικές αρχές που σύμφωνα με το BBC, θα επιδιώξουν την έκδοση του Βολίν στις ΗΠΑ, τον κατηγορούν για τη διανομή «πειρατικής» μουσικής και ταινιών αξίας τουλάχιστον 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Οι ιρανικές αρχές συνέλαβαν χτες 40 ύποπτους για τρομοκρατία μετά την ανακάλυψη υπόγειου τούνελ κοντά στα σύνορα του Ιράν με το Πακιστάν. Ο Ιρανός υπουργός Εσωτερικών Αμπντολρέζα Ραχμάνι Φάζλι σημείωσε ότι σκοπός των δημιουργών του τούνελ ήταν «η εξαπόλυση επιθέσεων και ένοπλων δραστηριοτήτων». Οι συλλήψεις έγιναν λίγες βδομάδες μετά τη δολοφονία τεσσάρων Ιρανών συνοριοφυλάκων από ενόπλους κοντά στα πακιστανικά σύνορα.

ΜΠΑΜΑΚΟ.-- Κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης» για 10 μέρες επιβλήθηκε χτες στο Μάλι, μετά την επίθεση ενόπλων της οργάνωσης «Απελευθερωτικό Μέτωπο Μάκινα», που φέρεται να έχει σχέσεις με την «Αλ Κάιντα» Βόρειας Αφρικής, κατά βάσης του στρατού στην πόλη Ναμπάλα, την περασμένη Τρίτη, με αποτέλεσμα το θάνατο 17 στρατιωτών και τον τραυματισμό πάνω από 30.

ΚΙΓΚΑΛΙ.-- Ο Ρουαντέζος υπουργός Δικαιοσύνης, Τ. Μπουσίνγκε, διαβεβαίωσε χτες ότι θα ερευνηθούν οι καταγγελίες του «Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» πως δυνάμεις ασφαλείας της Ρουάντας επιδίδονται το τελευταίο διάστημα σε μπαράζ συλλήψεων έναντι επαιτών, παιδιών του δρόμου, πλανόδιων πωλητών και ότι έχει σημειωθεί ο θάνατος αρκετών ανθρώπων πριν και μετά τη σύλληψή τους σε «κέντρο μεταγωγών» εξαιτίας άγριων ξυλοδαρμών, κακών συνθηκών κράτησης και έλλειψης ιατρικής περίθαλψης.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Η νοτιοαφρικανική εισαγγελία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ασκήσει έφεση κατά της εξαετούς ποινής κάθειρξης που επιβλήθηκε στον Οσκαρ Πιστόριους για το φόνο της φίλης του, Ρίβα Στέενκαμπ, εκτιμώντας πως η ποινή ήταν «σκανδαλωδώς επιεικής».

ΟΚΛΑΝΤ.-- Μετά από 32 χρόνια απουσίας, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ επιστρέφει στη θάλασσα της Νέας Ζηλανδίας, καθώς στο πλαίσιο της επίσκεψης Μπάιντεν ανακοινώθηκε ότι η Ουάσιγκτον θα συμμετάσχει στη συγκρότηση διεθνούς ναυτικής μοίρας, που θα τιμήσει τη φετινή 75ή επέτειο για την απελευθέρωση της χώρας. Οι «τριβές» που είχαν δημιουργηθεί μεταξύ των δυο χωρών αφορούσαν την απαγόρευση επισκέψεων πλοίων που κινούνται με πυρηνική ενέργεια, κάτι που μέχρι τώρα προέβλεπε η νομοθεσία της Νέας Ζηλανδίας.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Κινεζικά κρατικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι τα επόμενα χρόνια αναμένεται να εκτελούν δρομολόγια στη Νότια Κινεζική Θάλασσα μέχρι και οκτώ κρουαζιερόπλοια.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ