Τρίτη 22 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Αυτοί!

Πώς είναι, άραγε, να μη θυμάσαι τα όρια της στοιχειώδους ανθρώπινης αξιοπρέπειας; Πώς είναι, άραγε, να σέρνεσαι στη γη; Πώς είναι, άραγε, να είσαι ένα αναλώσιμο προϊόν μέσα στην Ιστορία, υποτακτικός και πιόνι μιας εξουσίας που σήμερα σε αγοράζει σε καλή τιμή και αύριο σε πουλάει σε τιμή ευκαιρίας; Ας βγουν να απαντήσουν σ' αυτά τα ερωτήματα. Θα είναι πολύ πειστικοί. Δε θα τρέμουν τα χέρια τους, αφού δε θα κρατούν χαρτιά με κάλπικες αποδείξεις.

Θα 'χουν μαζέψει δεκάδες «ντοκουμέντα». Μόνο και μόνο εάν ψάξουν, λίγο, την ιστορία τους, φτάνει. Εχει γνωρίσει αυτός ο κόσμος πολλούς, σαν κι αυτούς. Δε θα είναι ούτε οι πρώτοι, ούτε οι τελευταίοι. Τόσοι και τόσοι, όμοιοί τους, τους πρόλαβαν! Τι ...κρίμα, ούτε αυτό δεν κατάφεραν, να 'ναι - λίγο - πρωτότυποι! Τους βλέπουμε, πίσω από γλοιώδη χαμόγελα, περήφανους για τους εαυτούς τους, να ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν και γιατί το κάνουν.

Τους βλέπουμε. Γνήσιοι χαμαιλέοντες να καμαρώνουν για το είδος τους! Μοιάζουν με κουτοπόνηρους μπόμπιρες που λένε ψέματα, δεν πείθουν κανέναν, «πιάνονται στα πράσα», αλλά συνεχίζουν να επιχειρηματολογούν! Βέβαια, όταν οι μπόμπιρες συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο είναι χαριτωμένοι. Παιδιά είναι. Αυτοί, όμως, έχουν πατήσει τα σαράντα, τα πενήντα και τα εξήντα χρόνια ζωής. Είναι θλιβεροί, μα δεν τους νοιάζει. Κραυγάζουν, επί μέρες, χωρίς αποδείξεις και, ίσως, κάποιοι αναρωτιούνται: Μήπως είναι ηλίθιοι που ξεφτιλίζονται με τέτοιον τρόπο. Οχι, βέβαια.

Το σύστημα δεν αναθέτει ποτέ τέτοιες αποστολές σε κουτούς. Μάθανε να ζουν με αυτόν τον τρόπο και δεν τους ενδιαφέρει να ζήσουν διαφορετικά. Εκτελούν υπηρεσίες και έχουν το θράσος να παρουσιάζονται ως αδιάφθοροι! Ποιοι; Αυτοί που έχουν κάνει επάγγελμα την κοροϊδία. Αυτοί που απ' τη μια διατυμπανίζουν την αγάπη τους προς την επιχειρηματικότητα και τους επιχειρηματίες, περιφέρονται από δεξίωση σε δεξίωση και από κότερο σε κότερο και, απ' την άλλη, εμφανίζονται ως λαϊκοί ήρωες, οι οποίοι ξεκίνησαν απ' τα χαμηλά, αναγνωρίστηκαν και τώρα ...παλεύουν για το «λαουτζίκο».

Είναι μικροί και λίγοι. Είναι, όμως, χρήσιμοι για τα αφεντικά τους. Για όσο τους χρειαστούν, είναι τα κατάλληλα πρόσωπα στις κατάλληλες θέσεις. Οταν δεν πιάνει η πρώτη προβοκάτσια, έχουν στην τσέπη τους τη δεύτερη. Κι αν δεν προχωρήσει κι αυτή υπάρχει και τρίτη και τέταρτη. Εάν, δε, εξαντληθούν οι προβοκάτσιες γι' αυτή την περίοδο; Ουδέν πρόβλημα. Είναι πολύ καλοί «επαγγελματίες», για να στενοχωρηθούν. Με αυτούς, με τους «επαγγελματίες», δε χρειάζεται να ταράζεσαι. Εχουν άλλα μέτρα και άλλα σταθμά απ' τους «κοινούς θνητούς». Είναι κάστα. Μιλάνε και γράφουν διαφορετικά απ' τους υπόλοιπους, άλλα κριτήρια, άλλοι στόχοι, άλλα σχέδια.

Δεν πρέπει να προκαλεί καμία, απολύτως, εντύπωση η συμπεριφορά τους. Είναι ό,τι πιο φυσιολογικό γι' αυτούς. Τη «δουλειά» τους κάνουν. Ακριβώς γι' αυτό το λόγο, όμως, δεν μπορούν να αντιληφθούν μια «λεπτομέρεια»: Νομίζουν ότι είναι όλοι σαν κι αυτούς. Νομίζουν ότι ο κόσμος καταπίνει, με ευκολία, οτιδήποτε του πούνε. Ξεχνάνε ότι το ΚΚΕ έχει 90 χρόνια Ιστορία σε αυτόν τον τόπο. Οι «αφελείς», έχουν την εντύπωση πως μπορούν να πετάξουν τη σκουριά τους πάνω μας. Εάν δε μάθανε, τόσα και τόσα χρόνια, ότι εδώ «σκουριά δεν πιάνει», τόσο το χειρότερο γι' αυτούς...


Γεράσιμος ΧΟΛΕΒΑΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ