Κυριακή 22 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πατριδογνωμόνιο
Η επόμενη μέρα

Οι ευρωεκλογές είναι κοντά. Η φτώχεια, η κατεδάφιση της εργασίας, η ανασφάλεια, η περιφρόνηση της ζωής αυτής καθαυτής είναι προ πολλού εδώ. Σ' όλο το δημόσιο λόγο κυριαρχεί η λέξη συρρίκνωση. Των πάντων. Ως η γλαφυρότερη περιγραφή της κατάστασης της παγκόσμιας και ντόπιας οικονομίας και κοινωνίας. Το σκηνοθετικό παραλήρημα θέλει να παρουσιάσει μια τυχαία (;) ανοιγμένη μαύρη τρύπα, στην οποία πετιούνται μέσα χρυσόπαιδα, μπόνους, λάθη ατομικά, τούβλα διαφθοράς. Με παράτες και παρελάσεις. Βόμβες, κουκούλες, ταξιδιωτικές οδηγίες, όλα τα ...μέντιουμ της κόλασης βγαίνουν αντάμα παγανιά για να μπαζώσουν την τρύπα.

Ερχονται ευρωεκλογές και οι ταχυδακτυλουργοί τραβάνε την προσοχή στα περιστέρια και τις τράπουλες των συμφερόντων για να μη φανεί ποιος άνοιξε το λάκκο και ποιοι χρησιμοποιούνται ως μπάζα για να τον γεμίσουν. Είναι αλήθεια ότι το φάντασμα του κομμουνισμού στοιχειώνει τον ευρωπαϊκό δεξιό και σοσιαλιστικό και aristero ύπνο γιατί μήτε αιφνιδιάζεται μήτε κατευνάζεται πια με μέτρα και εισφορές και επιδόματα η πραγματική εργατική ψυχή του.

Σ' αυτό τον ορυμαγδό προαναγγελθέντων εξελίξεων καταστροφής, που όλο ψάχνει το σωτήρα της, κανένας δε μιλάει για την επόμενη μέρα. Η κάλπη που στήνεται δε σηκώνει αντιστροφή της πραγματικότητας. Γιατί εν τέλει αυτή θα καθορίσει και τα κριτήρια. Της ψήφου. Οσο κι αν προσπαθούν Νεοδημοκράτες, Πασόκοι κι ανανήψαντες ευρωαριστεροί που ζητάνε ξάφνου κατάργηση του συμφώνου σταθερότητας της ΕΕ, να εξαφανίσουν από το τρέχον πολιτικό λεξιλόγιο το κεφάλαιο, την εργασία, την υπεραξία, περιφέροντας νομπελίστες ωσάν ταχυδακτυλουργούς στο τσίρκο της Αγοράς, ο υπ' αριθμόν 1 κίνδυνος για τον οποίον προετοιμάζονται δεόντως είναι ο κομμουνιστής. Η φοβία τους για το αντίπαλο ταξικό δέος που ορθώνεται φράγμα στα αποτυχημένα τους σχέδια αιώνιας νομής και κατοχής της εξουσίας φαίνεται σε κορόνες και γραφικές φρασούλες. Από τις εκρήξεις ιδεολογικών βόθρων όταν ανοίγει το καπάκι Πάγκαλος ως τις ρήσεις του αείμνηστου Χαρίλαου που ο Ανδρουλάκης έχει επιμελημένα καρφιτσώσει στο πέτο του σαν μπουτονιέρα για τα πράσινα σαλόνια και τα πράσσειν άλογα της επιλογής του. Ηθικοί αυτουργοί του περάσματος απ' το αντικομμουνιστικό μνημόνιο στην ωμή βία κατά των κόκκινων βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε πλήρη δράση απ' άκρου εις άκρον της Ευρώπης και στα υπόγεια του καπιταλιστικού κόσμου.

Αυτό είναι το μόνο καλό νέο, σύντροφοι. Η στοχοποίηση δείχνει το φονιά. Ξεκάθαρα κι απλά. Κατεβαίνουν στη μάχη την ταξική επιστημονικά και θεωρητικά θεόγυμνοι και πάμφτωχοι απέναντί μας. Οπλισμένοι σαν αστακοί, χωρίς πειστικά επιχειρήματα για την επόμενη μέρα τους.

Εδώ είναι το ζουμί. Ενόψει ευρωεκλογών θα σκάνε σαν μπαλόνια για να μην οργανωθεί ο νους κι η δράση των μαζών των εργαζομένων και δει αυτή καθαυτή την επόμενη μέρα. Γιατί όταν η κρίση... τους περάσει θα πρέπει ν' αντιμετωπίσουν εργαζόμενους, το 80-90% των πληθυσμών των ...χωραφιών τους, οι οποίοι όμως θα έχουν συνειδητοποιήσει ότι:

Η ρίζα του κακού είναι ο καπιταλισμός κι όχι δυο - τρία χρυσά καλόπαιδα.

Οι εργασιακές σχέσεις που άρχισαν να ξηλώνονται νομοθετικά από τις αρχές του '90 είναι ήδη δουλεία, χωρίς φερετζέ.

Το δημόσιο αγαθό έχει γίνει ιδιωτικό χόμπι σαν την «Ολυμπιακή» για να περνάει στην κατασκευασμένη ιστορία της αστικής τάξης τους κύκλους της θηλιά στους επιβάτες.

Ο πλούτος που φαίνεται να χάθηκε στη χοάνη της κρίσης είναι ορατός, προσβάσιμος και, το χειρότερο, αυτοί που τον παράγουν ξέρουν ποιος τον ληστεύει και ποιοι τον δικαιούνται.

Το ταξικό κράτος πτωχεύει. Οι λαοί ποτέ όταν έχουν και το ιδεολογικό οπλοστάσιο και τη βούληση να δράσουν.

Τα πολιτικά, ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα που κατεδαφίστηκαν στο κατώφλι του ευρωπαράδεισου είναι τα ίδια το κίνητρο ανάκτησής τους με κόπους και θυσίες και αίμα αν χρειαστεί.

Η επόμενη μέρα είναι τώρα, όντως αυτή που φοβάται ο Αλμούνια ότι έρχεται...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ