Σάββατο 22 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Βλέποντας πίσω από τη βρωμιά

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, στο σκάνδαλο Βατοπεδίου είχαμε δει: Υπηρεσίες του αστικού κράτους να δέχονται σαν «νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας» βυζαντινά χρυσόβουλα και οθωμανικά χοτζέτια. Υπηρεσίες που εκποιούν δημόσια γη για λογαριασμό μοναστηριών. Παπάδες και μοναχούς με «ελευθέρας» σε πολιτικά γραφεία και κέντρα λήψης αποφάσεων, να λαμβάνουν «δωρεές» εκατομμυρίων από «συνεργάτες» τους. Υπουργούς να δηλώνουν «παραπλανηθέντες» σχετικά με τις επιδιώξεις της μονής. Δικηγόρους να καταθέτουν «μουσαντένιες» αγωγές εξαπάτησης ακτημόνων που τους είχαν δώσει εντολή προάσπισης των δικαίων τους. Και αυτοί οι «πεντακαθαρίδηδες» να εκβιάζουν εργολάβους για το «κατιτίς τους», έχοντας για ενδιάμεσους μπουζουκομαγαζάτορες, που είχαν στη δούλεψή τους την πρώην χορεύτρια «Αζέλ», γνωστή του νομάρχη της ΝΔ Ψωμιάδη, που, όπως διακήρυξε, μαζί με τον Καραμανλή είναι «αετοί».

Είδαμε, λοιπόν, και τον «αετό» αρχικά να καταγγέλλει «μεθοδεύσεις» σε βάρος του δημοσίου, αλλά όταν οι υπηρεσίες της νομαρχίας ενεπλάκησαν σε αυτές τις «μεθοδεύσεις», είδαμε να μην το γνωρίζει. Είδαμε δικαστικές αποφάσεις να μένουν «καταχωνιασμένες» σε κάποιο συρτάρι για τέσσερα ολόκληρα χρόνια, προκειμένου δικαστικοί λειτουργοί να «μελετήσουν» καλύτερα την υπόθεση. Είδαμε «κοριούς», βίντεο, dvd και υποκλοπές. Πολιτικούς παράγοντες που «δεν κατάλαβαν» και «δεν είχαν αρμοδιότητα». Π.χ., τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ και στενό συνεργάτη του Παπανδρέου, που είδε ή δεν είδε το βίντεο του εκβιασμού και σε κάθε περίπτωση τόσο καιρό δεν αποκάλυπτε ότι έστω κάτι είχε ακούσει για την υπόθεση. Είδαμε συμβολαιογράφο - σύζυγο πρώην υπουργού της ΝΔ να φέρνει σε πέρας συμβόλαια «αμαρτωλών» δοσοληψιών, προσδοκώντας - κατά δήλωσή της - την «ευλογία της Παναγίας». Θυμόμαστε δε το δόγμα του ανδρός: «Ηθικόν είναι το νόμιμον». Είδαμε τόση βρωμιά. Και είδαμε και δυνάμεις σαν το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που πανηγύριζαν με μαρτυρίες σαν της δικηγόρου των ακτημόνων, συνεταίρου του «τίμια και καθαρά» εκβιαστή, να εξανίστανται σαν τις απατημένες συζύγους, όταν αποκαλύφθηκε για ποιους πανηγύριζαν...

Ολα τα αποκαλυπτόμενα αναδεικνύουν τη βαθιά σήψη που επικρατεί στο πεδίο που συναντιούνται και συναλλάσσονται, φυσικά σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων, οι μηχανισμοί του αστικού κράτους, κόμματα εξουσίας, μοναστήρια, επιχειρηματίες, το δικαιοδοτικό τους σύστημα, κλπ. Και πρέπει να τονιστεί ότι πίσω από όλη αυτή τη διάχυση - έως και γραφικών - λεπτομερειών βρίσκεται η εναγώνια προσπάθεια των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, καθένας τους να συγκαλύψει με κάθε τρόπο τις δικές του ευθύνες, προβάλλοντας, στο πλαίσιο της δικομματικής αντιπαράθεσης, μόνο τις ευθύνες του άλλου. Ετσι πάνε να συγκαλύψουν την αλήθεια για την πολιτική τους ευθύνη στην παράδοση της δημόσιας γης σε επιχειρηματικά συμφέροντα, είτε καπιταλιστών είτε της Εκκλησίας.

Στη Βουλή και στην εξεταστική επιτροπή που στήθηκε, το ΚΚΕ αγωνίζεται να διερευνηθούν όλες οι πλευρές του σκανδάλου και να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι. Ομως, ταυτόχρονα, προειδοποιεί το λαό ότι δεν πρέπει να αποπροσανατολίζεται, μέσα σε όλη αυτή τη βαβούρα, από το κύριο. Να μην πάει πίσω η οργανωμένη και αποφασιστική πάλη του για την υπεράσπιση του εισοδήματος και των δικαιωμάτων του. Για να μην πληρώσει ο άνθρωπος του μόχθου τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, που επιχειρούν να του φορτώσουν κυβέρνηση και ΕΕ. Αλλά να μην αποπροσανατολίζεται και από το γεγονός ότι σκάνδαλο νόμιμο ή παράνομο είναι η ίδια η επιχειρηματικότητα από την οποία πρέπει να απαλλαγεί η κοινωνία.


Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ