Πέμπτη 21 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΙΕΒΟ.-- Ο δημοσιογράφος Πάβελ Σερεμέτ (λευκορωσικής καταγωγής και ρωσικής υπηκοότητας) σκοτώθηκε χτες, από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό του, στο κέντρο του Κιέβου. Ο Ουκρανός Πρόεδρος Ποροσένκο μίλησε για «μία τρομερή τραγωδία».

ΝΤΟΥΜΠΑΪ.-- Μία ακόμη φωτιά σε ουρανοξύστη του Ντουμπάι σημειώθηκε χτες, προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές αλλά όχι θύματα. Η φωτιά ξέσπασε στον 75όροφο του ουρανοξύστη Σουλάφα στη συνοικία Μαρίνα του Ντουμπάι. Πρόκειται για την τελευταία από μία σειρά πυρκαγιές σε ουρανοξύστες στο Ντουμπάι, με πιο πρόσφατη εκείνη που ξέσπασε την 7η Ιούλη στο «The Adress Mall Dubai».

ΚΑΜΠΑΛΑ.-- Ο διευθυντής της διεθνούς ΜΚΟ, «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», Κένεθ Ροθ, κατήγγειλε χτες σε συνέντευξη τύπου τις κενυατικές αντιτρομοκρατικές αρχές ότι ευθύνονται για τις «εξαφανίσεις» και τις εξωδικαστικές εκτελέσεις τουλάχιστον 34 ατόμων μέσα στην τελευταία διετία, στο πλαίσιο ερευνών για την πάταξη των Σομαλών τζιχαντιστών της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ». «Οι άνθρωποι στη βορειοανατολική Κένυα χρειάζονται προστασία από τις επιθέσεις της "Αλ Σαμπάμπ", όχι περισσότερη κακοποίηση από τις αρχές» σημείωσε.

ΧΑΡΑΡΕ.-- Δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος ZANU-PF πραγματοποίησαν χτες διαδήλωση υπέρ του 92χρονου Προέδρου της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, σε «απάντηση» για τις πρόσφατες κινητοποιήσεις αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Κύμα καύσωνα πλήττει από χτες την πρωτεύουσα του Ιράκ, Βαγδάτη, και το νότιο τμήμα της χώρας, όπου το θερμόμετρο δείχνει 53 βαθμούς Κελσίου. Η αφόρητη κατάσταση, σε συνδυασμό με τις συχνές διακοπές στην ηλεκτροδότηση, ανάγκασαν τις αρχές να διατάξουν 48ωρη άδεια σε όλους τους εργαζόμενους.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Ο Οργανισμός Τροφίμων του ΟΗΕ έκανε χτες έκκληση για την άμεση συγκέντρωση 204.000.000 δολαρίων με στόχο την αγορά τροφίμων για περίπου 18 εκατομμύρια κατοίκους επτά χωρών του νότιου τμήματος της αφρικανικής ηπείρου που πλήττονται εδώ και πολλούς μήνες από ξηρασία.

ΚΑΜΠΑΛΑ.-- Η εγκληματική οργάνωση και αίρεση «Στρατός Αντίστασης του Κυρίου» είναι υπεύθυνος για τις απαγωγές 500 ανθρώπων και τη δολοφονία άλλων 17 μέσα στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

ΣΑΝΑΑ.-- Νέα επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας χτες στην περιοχή αλ Μανσούρα της νότιας πόλης Αντεν της Υεμένης προκάλεσε το θάνατο τεσσάρων στρατιωτών και τον τραυματισμό άλλων έξι.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Ο Μαρκ Τζόνσον, επικεφαλής του παγκόσμιου τμήματος συναλλάγματος της πολυεθνικής τράπεζας HSBC, συνελήφθη χτες στη Νέα Υόρκη κατηγορούμενος για συνωμοσία με στόχο τις διεθνείς αγορές συναλλάγματος.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΚΟΝΑΚΡΙ.-- Στη σύναψη διπλωματικών σχέσεων με τη δυτικοαφρικανική Γουινέα ανακοίνωσε χτες πως θα προχωρήσει σύντομα το Ισραήλ, μετά από περίπου 50 χρόνια. Η εξέλιξη δρομολογήθηκε κατά την πρόσφατη περιοδεία του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στη δυτική Αφρική στις αρχές του μήνα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Νεκρός από τα πυρά υπόπτου στη διάρκεια καταδίωξης, και όχι από επίθεση μίσους κατά των δυνάμεων επιβολής νόμου στις ΗΠΑ, έπεσε αργά το βράδυ της Τρίτης ένας 46χρονος αστυνομικός στο Κάνσας. Ο εκπρόσωπος των τοπικών αστυνομικών αρχών σημείωσε ότι δύο άτομα συνελήφθησαν και ανακρίνονται.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ