Τετάρτη 21 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Οκτώ Αφγανοί φρουροί ασφαλείας σκοτώθηκαν χτες, μετά από επίθεση ενόπλων κοντά σε αμερικανική βάση στην ανατολική επαρχία Παρουάν του Αφγανιστάν. Πρόκειται για την αεροπορική βάση Μπαγκράμ, 50 χιλιόμετρα βόρεια της Καμπούλ, που αποτελεί σημαντικό κέντρο επιχειρήσεων για τις αμερικανικές και ΝΑΤΟικές δυνάμεις που επιχειρούν στη χώρα, στο πλαίσιο της «αντιτρομοκρατικής εκστρατείας» της Δύσης.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», η κυβέρνηση της Αυστραλίας θα θέσει περιορισμούς στις εξαγωγές αερίου από τη νέα χρονιά, για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της εγχώριας αγοράς. Μάλιστα, η κυβέρνηση Μάλκολμ ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει ρυθμίσεις με τις οποίες θα ζητά από ενεργειακά μονοπώλια που δρουν στη χώρα («Exxon Mobil», «Shell» κτλ.) να δίνουν προτεραιότητες σε Αυστραλούς «πελάτες», εννοώντας προφανώς και τις εταιρείες που έχουν την έδρα τους στη χώρα.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Το Ισραήλ ξεκίνησε χτες την οικοδόμηση νέου εποικισμού στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, για πρώτη φορά τα τελευταία 25 χρόνια, λίγες μέρες πριν την άφιξη Αμερικανών απεσταλμένων σε Ιερουσαλήμ και Ραμάλα με στόχο την επανέναρξη της «ειρηνευτικής» διαδικασίας. Ο εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής προεδρίας, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, κατήγγειλε την εξέλιξη ως «απόπειρα να οδηγηθούν σε αποτυχία οι αμερικανικές προσπάθειες», υποστηρίζοντας πως η οικοδόμηση του οικισμού αποδεικνύει πως «το Ισραήλ δεν πιστεύει στις αμερικανικές προσπάθειες».

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 18 τραυματίστηκαν στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, μετά από έκρηξη σε αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Δύο Ολλανδοί, ο 62χρονος δημοσιογράφος Ντερκ Γιοχάνες Μπολτ και ο 58χρονος εικονολήπτης Ευγένιος Ερνεστ Μαρί, που εργάζονται στο τηλεοπτικό πρόγραμμα «Spoorloos» («Οι Αγνοούμενοι»), έχουν πέσει θύματα απαγωγής στην Κολομβία. Η απαγωγή έγινε το Σάββατο σε μια περιοχή συγκρούσεων στα βορειοανατολικά της Κολομβίας και φέρεται να εμπλέκεται η ομάδα ανταρτών ELN. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας ανακοίνωσε ότι δίνει μέγιστη προτεραιότητα στον χειρισμό της υπόθεσης αυτής, ενώ οι κολομβιανές αρχές απαιτούν την άμεση απελευθέρωσή τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ