Κυριακή 21 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Πυρηνική απειλή USA - βόμβα από το φεγγάρι

Μόλις τώρα αποκαλύπτεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση προετοίμαζε τη μεταφορά, με πύραυλο, και την εγκατάσταση στη σελήνη πυρηνικής βόμβας, όπως και την πυροδότησή της, στη θεατή από τη Γη, πλευρά της. Αμεση επιδίωξή της ήταν, να τρομοκρατήσει με το πυρηνικό μανιτάρι της έκρηξης που θα φαινόταν και από τα γήινα παρατηρητήρια, την τότε Σοβιετική Ενωση και τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες. Προηγούμενα, όπως είναι γνωστό, το είχε επιχειρήσει κατά τη συνάντηση των τεσσάρων της συμμαχίας, όταν ο Τρούμαν αιφνιδιαστικά ανακοίνωσε στον Στάλιν, ότι η χώρα του κατείχε την πυρηνική βόμβα που αμέσως μετά, χρησιμοποίησε για την ολοκληρωτική καταστροφή της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι. Τότε, η «υπαινικτική» πληροφόρηση του Τρούμαν, συνάντησε την παγερή αδιαφορία του Γεωργιανού ηγέτη της ΕΣΣΔ, γιατί όπως αποδείχτηκε, στην πορεία, τα πυρηνικά όπλα δεν αποτελούσαν - και δεν αποτελούν - αμερικανικό προνόμιο.

Οαπώτερος όμως στόχος της μεταφοράς πυρηνικής βόμβας στη Σελήνη, που ματαιώθηκε, κάτω από την απειλή ανταποδοτικών πληγμάτων, φαίνεται να συνδέθηκε από τότε με το αμερικανικό πρόγραμμα του «πολέμου των άστρων» που ενεργοποιείται και πάλι, στις μέρες μας, έστω και αν δεν υπάρχει αντίπαλο στρατόπεδο, αλλά ως φόβητρο του παγκοσμιοποιημένου νέου επιθετικού δόγματος. Και περιλαμβάνει το πρόγραμμα αυτό, που κατ' ευφημισμόν μεταβαπτίζεται σε «αντιπυραυλική ομπρέλα προστασίας», συνδυασμό πυραύλων από τον εξωγήινο χώρο, πυρηνικά όπλα, ακτίνες λέιζερ και ό,τι άλλο οι βιομηχανίες όπλων μαζικής εξόντωσης προετοιμάζουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρόγραμμα του «Πολέμου των άστρων» ενεργοποιείται την ίδια στιγμή που η ρωσική Δούμα επικύρωσε πρόσφατα την εφαρμογή της συμφωνίας «Σταρ ΙΙ» που προβλέπει τη μείωση κατά μερικές εκατοντάδες των ρωσικών και αμερικανικών στρατηγικών πυρηνικών πυραύλων. Η αντίφαση είναι προφανέστατη, όπως και αμερικανική πρόκληση που μπορεί να οδηγήσει σε νέες αλυσιδωτές αναμετρήσεις στον τομέα των πυρηνικών εξοπλισμών. Ηδη η Κίνα προειδοποιεί ότι θα αναστείλει τους περιορισμούς του πυρηνικού της προγράμματος, μπροστά στις νέες προκλήσεις του «Πολέμου των άστρων», στο όνομα της παγκόσμιας ΗΠΑ - ΝΑΤΟικής κυριαρχίας.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ