Τετάρτη 21 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΙΕΝΝΗ.-- Συνεχίζονται τα μαραθώνια παζάρια στην αυστριακή πρωτεύουσα για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, με στόχο την επαναφορά ΗΠΑ και Ιράν στις δεσμεύσεις της διεθνούς συμφωνίας του 2015 και την άρση των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης. Χτες, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ ανακοίνωσε τη συγκρότηση μιας τρίτης ομάδας ειδικών με στόχο τον καθορισμό μιας πιθανής ακολουθίας μέτρων και βημάτων που θα πρέπει να πραγματοποιήσουν ΗΠΑ και Ιράν. Η «Κοινή Επιτροπή» της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (JCPOA) θα συνεδριάσει ξανά την επόμενη βδομάδα.

ΡΩΜΗ.-- Δικαστικός του Παλέρμο, αρμόδιος για τις προκαταρκτικές έρευνες, αποφάσισε την παραπομπή σε δίκη του γραμματέα της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, για στέρηση ατομικής ελευθερίας 147 μεταναστών και προσφύγων. Η υπόθεση αφορά τους επιβαίνοντες στο πλοίο της ισπανικής ΜΚΟ «Open Arms», οι οποίοι είχαν γίνει «μπαλάκι» στα παζάρια της ΕΕ και των κυβερνήσεων, παραμένοντας στο πλοίο για μια βδομάδα, πριν αποβιβαστούν σε ιταλικό λιμάνι, τον Αύγουστο του 2019. Τότε ο Σαλβίνι ήταν υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση του Τζ. Κόντε. Το επιχείρημα του Σαλβίνι είναι ότι η κυβέρνηση Κόντε συμμεριζόταν τη θέση του και είχε ζητήσει σαφείς δεσμεύσεις για ανακατανομή των μεταναστών και προσφύγων στις χώρες της ΕΕ.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Η Εθνική Πετρελαϊκή Εταιρεία της Λιβύης (NOC) ανακοίνωσε την αναστολή της παραγωγής και της μεταφοράς πετρελαίου από το λιμάνι της πόλης Μάρσα αλ Χαρίγκα λόγω άρνησης της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης να διαθέσει κεφάλαια για να τακτοποιήσει χρέη του πετρελαϊκού τομέα.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Αντιμέτωπη με νέες πιέσεις για την απέλαση του Γάλλου πρέσβη στο Ισλαμαμπάντ είναι η πακιστανική κυβέρνηση του «μεταρρυθμιστή» Ιμράν Καν, ενώ χτες αναμενόταν και νέα σχετική ψηφοφορία στη Βουλή. Αφορμή για την ένταση μεταξύ των δύο χώρων ήταν σατιρικά σκίτσα με τον προφήτη Μωάμεθ που ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν υπερασπίστηκε. Με φόντο διάφορες διαδηλώσεις κατά του Παρισιού, η κυβέρνηση Καν έθεσε εκτός νόμου την οργάνωση «Τεχρίκ-ε-Λαμπαϊκ Πακιστάν» (TLP) που πλέον χαρακτήρισε «τρομοκρατική».

ΤΙΡΑΝΑ.-- Πέντε άνθρωποι που προσεύχονταν σε τέμενος στα Τίρανα τραυματίστηκαν ελαφρά μετά από επίθεση ενόπλου με μαχαίρι, ο οποίος τελικά συνελήφθη. Σύμφωνα με ΜΜΕ, ο ύποπτος μπήκε στο τέμενος από μια κοντινή πιτσαρία, όπου φέρεται επίσης να μαχαίρωσε έναν σερβιτόρο. Οι συνθήκες της επίθεσης διερευνώνται.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ