Τρίτη 21 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΓΟΥΑΓΙΑΚΙΛ.-- Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το Σάββατο στο Εκουαδόρ, με τους νεκρούς να ανέρχονται στους 13 και τους τραυματίες στους 489, ενώ σημαντικές είναι οι υλικές ζημιές. Το επίκεντρο ήταν στην επαρχία Γκουάγιας, στην ακτή του Ειρηνικού, περίπου 80 χιλιόμετρα νότια του Γουαγιακίλ. Εχουν υποστεί σοβαρές ζημιές 237 σπίτια, 148 εκπαιδευτικές μονάδες, 33 δημόσια κτίρια και 48 Κέντρα Υγείας. Ο σεισμός έγινε αισθητός και στο γειτονικό Περού.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Στελέχη των Ρεπουμπλικάνων επέκριναν χτες τις «πολιτικές διώξεις» κατά του πρώην Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ μετά τη δήλωσή του το περασμένο Σάββατο ότι σήμερα, Τρίτη, «θα συλληφθεί» καλώντας τους υποστηρικτές του να σώσουν την Αμερική και να διαδηλώσουν. Αφορμή για το ενδεχόμενο ποινικής δίωξης του Τραμπ δίνει η κλήτευσή του ως μάρτυρα στην υπόθεση της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς καθώς φέρεται ότι της έδωσε χρήματα το 2016 για να μην αποκαλύψει την εξωσυζυγική σχέση τους.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ.-- «Κατάσταση έκτακτης ανάγκης» κήρυξε χτες η κουβεϊτιανή κρατική πετρελαϊκή εταιρεία, «Kuwait Oil Company», μετά τη διαρροή πετρελαίου που παρατηρήθηκε σε χερσαία περιοχή.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Το Κοινοβούλιο του Ιράκ ανακοίνωσε πως θα διεξαχθούν στις 6 Νοέμβρη οι τοπικές εκλογές για την ανάδειξη επαρχιακών συμβουλίων. Είναι οι πρώτες που διοργανώνονται εδώ και δέκα χρόνια μετά τη ματαίωσή τους στον απόηχο του αντικυβερνητικού κύματος διαμαρτυρίας του 2019. Οι εκλογές που προκηρύχθηκαν αφορούν 15 από τις 18 ιρακινές επαρχίες, όχι τις τρεις επαρχίες του αυτόνομου Ιρακινού Κουρδιστάν, στο βόρειο Ιράκ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ