Τετάρτη 21 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΤΤΑΒΑ.-- Ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αναπτύξει τους επόμενους μήνες έξι στρατιωτικά ελικόπτερα τύπων «Chinook» και «Griffon» και τουλάχιστον 600 κυανόκρανους στο Δυτικοαφρικανικό Μάλι, στο πλαίσιο «ειρηνευτικής» αποστολής του ΟΗΕ (MINUSMA) για τουλάχιστον ένα χρόνο. Η εξέλιξη δρομολογείται μετά από τις έντονες πιέσεις που άσκησαν στον Καναδά αξιωματούχοι από Γερμανία και Ολλανδία, καθώς εκατοντάδες στρατιώτες και αστυνομικοί και από τις δύο χώρες βρίσκονται στη χώρα την τελευταία πενταετία.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, τέθηκε υπό κράτηση χτες το πρωί από την αστυνομία, όπου πρόκειται να εξεταστεί στο πλαίσιο έρευνας για φερόμενες παρατυπίες σε σχέση με τη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας το 2007 από τη Λιβύη του Μουαμάρ Καντάφι.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Σε συντονισμένη επιχείρηση του στρατού και της αεροπορίας της Κολομβίας στην επαρχία Γκουαβιάρε στη νότια περιοχή της Αμαζονίας χτυπήθηκε χτες στρατόπεδο ενόπλων, οι οποίοι φέρονται να είναι διαφωνούντες με τη συμφωνία ειρήνης, πρώην αντάρτες των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC), που στη συνέχεια μετεξελίχθηκαν σε πολιτικό κόμμα ως Επαναστατική Εναλλακτική Δύναμη της Πλειοψηφίας (FARC) με σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα «εθνικής συμφιλίωσης». Νεκροί φέρονται 8 άντρες και μια γυναίκα, δύο από τους οποίους θεωρείται ότι είναι από τα ηγετικά στελέχη των πρώην FARC που διαφώνησαν με την ειρηνευτική διαδικασία και στους οποίους καταλογίζεται από την κυβέρνηση συμμετοχή στο εμπόριο ναρκωτικών.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Το 17ο ένοπλο περιστατικό σε σχολείο των ΗΠΑ από την αρχή του χρόνου σημειώθηκε χτες σε λύκειο του Μέριλαντ, με πρωταγωνιστή έναν 17χρονο μαθητή που στράφηκε εναντίον 16χρονης φίλης του και ενός συμμαθητή του. Ο νεαρός τούς τραυμάτισε σοβαρά, προτού πέσει ο ίδιος νεκρός από τις σφαίρες αστυνομικού έξω από το σχολείο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ