Πέμπτη 21 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Η διαπίστωση της «εξαφάνισης» περίπου 25 δισ. ραντ (περίπου 2,75 δισ. δολάρια) από τα κρατικά ταμεία περιφερειακής αυτοδιοίκησης στη Νότια Αφρική που θα αρκούσαν για την κατασκευή κατοικιών σε 460.000 οικογένειες, προκάλεσε χτες σοκ και έντονη διαμαρτυρία στο Κογκρέσο Νοτιοαφρικανικών Συνδικάτων (COSATU) που απαίτησε έρευνα και τιμωρία των υπευθύνων που καταχράστηκαν τα χρήματα...

ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ.-- Τουλάχιστον 24 είναι οι κρατούμενοι στις φυλακές - κολαστήριο των ΗΠΑ στο Γκουντάναμο της Κούβας που κάνουν απεργία πείνας διαμαρτυρόμενοι για τις οικτρές συνθήκες κράτησής τους. Οι περισσότεροι έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας από τις 11 τρέχοντος μηνός και στους οκτώ έχει επιβληθεί σίτιση μέσω διασωλήνωσης.

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Ολες οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται ενόψει των προεδρικών εκλογών που πραγματοποιούνται στη Βενεζουέλα στις 14 Απρίλη, μετά την απώλεια του Ούγκο Τσάβες δίνουν προβάδισμα από 14 - 18 μονάδες στον Νικολάς Μαδούρο (58,2%), νυν αντιπρόεδρο και υποψήφιο του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος (που στηρίζουν λαϊκές δυνάμεις και το ΚΚ Βενεζουέλας) έναντι του υποψηφίου της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες (40,5%).

ΑΓΙΟΣ ΔΟΜΙΝΙΚΟΣ.-- Σε 48ωρη απεργία έχουν κατέβει από χτες οι καθηγητές της Δομινικανής Δημοκρατίας που διεκδικούν αξιοπρεπείς μισθούς και αύξηση των δαπανών για την Παιδεία.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Ερευνα στο σπίτι της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, πραγματοποίησε, χτες, η γαλλική αστυνομία στο πλαίσιο των ερευνών για το ρόλο της ως υπουργού Οικονομικών το 2008 στο διακανονισμό που επιτεύχθηκε στη διαμάχη του επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί με την κρατική τράπεζα Credit Lyonnais. Η τράπεζα διαμεσολάβησε στην πώληση, εκ μέρους του Ταπί, της εταιρείας «Adidas» σε άλλο κάτοχο και η Λαγκάρντ ελέγχεται ότι στη μακρά δικαστική διαμάχη του Ταπί με την τράπεζα ήταν μεροληπτική υπέρ του επιχειρηματία που πήρε παχυλή αποζημίωση από την τράπεζα.

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Σώοι ανασύρθηκαν αργά χτες το μεσημέρι, μετά από προσπάθειες επτά ωρών, από τις υπόγειες στοές του ορυχείου χαλκού Ρούντνα της νοτιοδυτικής Πολωνίας οι 19 μεταλλωρύχοι που είχαν εγκλωβιστεί νωρίτερα από κατολισθήσεις, συνεπεία σεισμού 4,2 Ρίχτερ.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η Βρετανική Αρχή Ανθρώπινης Γονιμότητας και Εμβρυολογίας τάχθηκε χτες υπέρ των εργαστηριακών τεχνικών γονιμότητας που επιτρέπουν τη δημιουργία εμβρύων από το DNA τριών ανθρώπων σε περιπτώσεις που το ζευγάρι έχει στο ιστορικό του ανίατες, βαριές, κληρονομικές ασθένειες.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Φόβοι εκφράζονται πως θα αποβεί πολύνεκρο το χτεσινό ναυάγιο πλοίου με πάνω από 100 επιβάτες που ανατράπηκε ανοικτά των νοτιοανατολικών ακτών της Νιγηρίας ενώ κατευθυνόταν προς την Γκαμπόν. Ως χτες το απόγευμα είχαν ανασυρθεί ζωντανά μόλις δύο άτομα.

ΜΠΑΜΑΚΟ.-- Ισλαμιστές της ένοπλης οργάνωσης AQMI που δρα στο βόρειο Μάλι ανακοίνωσαν χτες πως εκτέλεσαν στις 10 τρέχοντος μηνός το Γάλλο όμηρο Φιλίπ Βερντόν που είχαν απαγάγει το Νοέμβρη του 2011.

ΚΙΕΒΟ.-- Στα χέρια πιάστηκαν οι βουλευτές της Ουκρανίας, με αφορμή την επιλογή του ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος να ξεκινήσει την ομιλία του στα ρώσικα, με αποτέλεσμα να αντιδράσουν οι βουλευτές του εθνικιστικού κόμματος, που ζήτησαν να μιλήσει στα ουκρανικά.

ΡΙΑΝΤ.-- Τη σύλληψη 18 ατόμων, μεταξύ των οποίων ένας Ιρανός και ένας Λιβανέζος, για «κατασκοπεία υπέρ ξένης χώρας» ανακοίνωσαν οι σαουδαραβικές αρχές.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ