Κυριακή 21 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Η καλλιέργεια της περιφρόνησης

1. Με όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας, η περιφρόνηση επανέρχεται δριμύτερη ενάντια στην επικίνδυνη μετριότητα των Πράσινων που μας κυκλώνει.

2. Η περιφρόνηση μας αφορά όλους όσοι προσπαθούν μέσω μιας αυστηρής πειθαρχίας να μας βάλουν σε μια σειρά της αρεσκείας τους. Στοιχηθείτε, φωνάζουν τα γουρούνια σε ηλικιωμένους που κατεβαίνουν στους δρόμους για τη σύνταξη.

3. Η περιφρόνηση πιστεύω ότι πρέπει να καλλιεργηθεί και να γίνει μια φρικτή δοκιμασία απέναντι στα ουδέτερα ανθρωπάκια, τους πάσης φύσεως μικροαστούς που τρέφουν με κάθε τρόπο αυτό το ευρωπαϊκό κάτεργο.

4. Η περιφρόνηση μπορεί και πρέπει να χτυπήσει την κατάσταση της απογοήτευσης, πριν αυτή γίνει πίκρα.

5. Η διάδοση της περιφρόνησης βοηθά τον καθένα από μας που αισθάνεται υποχείριο να σπάσει τους κώδικες καλής συμπεριφοράς και γαλήνης που προσπαθεί να μας επιβάλει ένας πρωθυπουργός που δεν σέβεται τον εαυτό του.

6. Με την περιφρόνηση εξοικονομούμε χρόνο απέναντι στους μεγαλόσχημους πρώην Αριστερούς, πρώην «απ' όλα δημοσιογράφους», που κουράζονται τον τελευταίο καιρό να μιλάνε και να μιλάνε για την ανάγκη σωτηρίας του κράτους. Αρκεί μια ματιά περιφρόνησης και ελάχιστη χρήση λογικής, και τα υψηλά επίπεδα αυτοεκτίμησης των μεγαλόσχημων δημοσιογράφων θα εξαφανιστούν από μπροστά μας.

7. Αφού όλα είναι προσυμφωνημένα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση - ότι η υπόθεσή μας είναι μια συνεχής πηγή χαρτονομισμάτων για τοκογλύφους και τράπεζες - ας γελάσουμε όπως γελούν οι απελπισμένοι, δυνατά και με περιφρόνηση.

8. Η κυβέρνηση, μαζί με τον κοπανιστό αέρα, μας προσφέρει και δυνατές δόσεις συμπόνιας. Μ' αυτόν τον χριστιανικό τρόπο προσπαθεί να δημιουργήσει μια απόκλιση μεταξύ τού πώς φαίνονται τα πράγματα και πώς πραγματικά είναι. Απαλλάσσοντας τον εαυτό της, περνά την ευθύνη σ' εμάς. Εχετε ξαναδεί πιο μεροληπτική σχέση; Αμφιβάλλω. Οσο το πανηγύρι της συμπόνιας θα μας πλακώνει, τόσο εμείς θ' απομακρυνόμαστε από τη φάρα τους και ό,τι αυτή συμπαρασύρει μέσω της περιφρόνησής μας.

9. Ας κοιτάξουμε προσεκτικά: Μέσα σ' ένα κιτς νεοπλουτίστικο περιβάλλον περιφέρονται μικροαστοί που όλη μέρα καταπίνουν τα πάντα και το βράδυ τρυπώνουν σαν ποντίκια στην τηλεόραση. Ακόμα και τώρα, η ιδιοτέλεια και ο εγωισμός, τα πάσης φύσεως ανταλλάγματα δίνουν και παίρνουν. Η περιφρόνηση μπορεί να μην είναι αποτελεσματική όσον αφορά διεκδικήσεις. Είναι όμως χρήσιμη στην καθημερινότητα, σαν μια δυναμική άσκηση συμπεριφοράς ενάντια στα άγχη που προκαλούνται, κυρίως στους χώρους εργασίας.

10. Τον τελευταίο καιρό είναι εμφανή τα κλασικά συμπτώματα της κατάθλιψης σε πολύ κόσμο. Διεισδύει και μας τρώει σαν το σαράκι με την άνεσή του. Δεν είναι μόνο το αίσθημα της αδικίας που μας θλίβει, αλλά κι εκείνο που συνδέεται με τον μόνιμο πια χωρισμό μας από τη ζωή σαν απόλαυση. Μιλώντας γι' αυτό το θέμα μ' έναν φίλο ψυχίατρο, ανάμεσα στ' άλλα, μου τόνισε πως καλό είναι να δοκιμάζαμε μερικές δόσεις περιφρόνησης ενάντια σε ό,τι μας σκοτώνει.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ