Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΩΜΗ.-- Σε 3 ασθενείς σε νοσοκομεία της Τοσκάνης έγινε μεταμόσχευση οργάνων ασθενούς που είχε πεθάνει από εγκεφαλική αιμορραγία και ήταν φορέας του ιού του Εϊτζ, εξαιτίας «ενός τραγικού ανθρώπινου λάθους», όπως ανακοινώθηκε από το νοσοκομείο.

ΣΙΚΑΓΟ.-- Περίπου 8.000 άνθρωποι (το 9% του εργατικού δυναμικού) θα απολυθούν από την εταιρεία «Kraft Foods Inc.», σύμφωνα με ανακοίνωση του διευθυντικού στελέχους της Ιρίν Ρόσενφελντ, στα πλαίσια του λεγόμενου προγράμματος αναδιοργάνωσης της εταιρείας.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Το 90% των ψηφοφόρων ενέκριναν την περασμένη Κυριακή με δημοψήφισμα ένα νέο καθεστώς αυτονομίας για την Ανδαλουσία, όπου θα περιλαμβάνει ύμνο, σημαία και εθνικές γιορτές και ορίζεται ως πρωτεύουσα η Σεβίλλη. Θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες η Βαλένθια, η Αραγονία, η Γαλικία, οι Βαλεάριοι και οι Κανάριοι Νήσοι.

ΚΟΝΑΚΡΙ.-- Πιέσεις στο δικτάτορα της Δυτικοαφρικανικής Γουινέας άσκησαν χτες οι πρόεδροι της Λιβερίας και της Σιέρα Λεόνε που μετέβησαν στην πρωτεύουσα της χώρας, Κόνακρι, προκειμένου να τον πείσουν να υποχωρήσει για να εκτονωθεί η κρίση που προκαλεί η τυραννική πολιτική του.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Συγκρούσεις ανάμεσα σε Κογκολέζους στρατιώτες και παραστρατιωτικές οργανώσεις από τη Ρουάντα προκάλεσαν το τελευταίο τετραήμερο στο Βόρειο Κίβου της ΛΔ Κονγκό το θάνατο τουλάχιστον 23 ενόπλων και δημιούργησαν κύμα χιλιάδων προσφύγων, ανακοίνωσαν χτες αξιωματούχοι του ΟΗΕ.

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.-- Μπαράζ βομβιστικών (πάνω από 20!) επιθέσεων σημειώθηκε τη Δευτέρα σε πλειάδα περιοχών του μουσουλμανικού νότου της Ταϊλάνδης, με αποτέλεσμα το θάνατο τριών και τον τραυματισμό άλλων 46. Οι ταϊλανδικές αρχές επιρρίπτουν την ευθύνη σε αυτονομιστική οργάνωση μουσουλμάνων.

ΤΟΚΙΟ.-- Διανοητικά ανάπηρο γέροντα κρατούσαν έγκλειστο σε κελί για ζώα και έδεναν χειροπόδαρα άλλους 26 οικότροφους με άνοια, αναφέρει χτεσινό δημοσίευμα μεγάλης ιαπωνικής εφημερίδας, αναφερόμενο σε παράνομο οίκο «ευγηρίας» στην ανατολική πόλη Ουραγιάσου της Ιαπωνίας.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Ενας μεταλλωρύχος σκοτώθηκε και άλλοι πέντε συνάδελφοί του τραυματίστηκαν από κατάρρευση στοάς σε ορυχείο χαλκού στην πόλη Μπορ της Σερβίας.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΜΟΣΧΑ.-- Θανατηφόρο κρούσμα του ιού Η5Ν1 της «γρίπης των πτηνών» επιβεβαίωσαν χτες οι πακιστανικές αρχές, σε ζωολογικό κήπο της πρωτεύουσας. Επιπλέον, υψηλής παθογένειας μορφή του ιού της «γρίπης των πτηνών» εντόπισαν από την περασμένη Παρασκευή ως χτες οι ρωσικές αρχές σε τουλάχιστον επτά σημεία της Μόσχας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ