Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Επικίνδυνη η πολιτική τους

Η στρατηγική ταύτιση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι εκκωφαντική. Κανένας τακτικός ελιγμός, καμιά «κούφια» κριτική, καμιά σκηνοθετημένη αντιπαράθεση εντός και εκτός Βουλής δεν μπορεί να συγκαλύψει το γεγονός ότι τα δύο κόμματα βαδίζουν χέρι χέρι σε βάρος των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους. Οτι στο όνομα της εξυπηρέτησης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, είναι αδιαπραγμάτευτη η αντιλαϊκή πολιτική τους, η οποία διαφοροποιείται μόνο σε επιμέρους, διαχειριστικού τύπου ζητήματα.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, είναι αποκαλυπτικό το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη στρατηγική της Λισαβόνας, που παρουσίασε την Κυριακή ο «Ρ». ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν από κοινού και για πολλοστή φορά τα διαπιστευτήριά τους στην ευρωενωσιακή πολιτική, η οποία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο κάθε αντιδραστικής μεταρρύθμισης που προηγήθηκε ή βρίσκεται σε εξέλιξη στα κράτη - μέλη και στην Ελλάδα. Μαζί με τους βουλευτές του Λαϊκού Κόμματος, τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους, στήριξαν το ψήφισμα για τη Λισαβόνα, ενόψει και της Εαρινής Συνόδου της ΕΕ.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συμφώνησαν - χωρίς καμιά μεταξύ τους διαφοροποίηση - ότι πρέπει να ενταθεί η επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Οτι πρέπει να παραταθεί ο εργάσιμος βίος και να προκύψουν οι προϋποθέσεις εκείνες που θα οδηγήσουν στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Οτι οι εργασιακές σχέσεις πρέπει να ελαστικοποιηθούν ακόμα περισσότερο, να διαγραφεί κάθε έννοια μόνιμης και σταθερής δουλιάς με πλήρη δικαιώματα, να διευρυνθεί η ημιαπασχόληση και η υποαπασχόληση.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συμφώνησαν πως οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο στη χρηματοδότηση και τον έλεγχο των πανεπιστημίων, συνολικά της εκπαίδευσης, ώστε ευκολότερα να προσαρμόζεται το περιεχόμενό της στις κερδοσκοπικές ανάγκες των πολυεθνικών. Ομολόγησαν την κοινή τους πρόθεση να μετατρέψουν τα σχολεία σε κέντρα διά βίου κατάρτισης, όπου θα μπαινοβγαίνουν οι σημερινοί μαθητές και αυριανοί εργάτες για να αποκτήσουν τις δεξιότητες που κάθε φορά θα απαιτεί το κεφάλαιο.

Το ψήφισμα του ΕΚ ήρθε λίγες μόλις μέρες πριν από τις εκθέσεις της Κομισιόν, με τις οποίες εξειδικεύονται οι γενικότερες κατευθύνσεις προς τα κράτη - μέλη σχετικά με την απασχόληση και τα συστήματα Κοινωνικής Ασφάλισης. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, από τη θέση του ο καθένας, δεσμεύτηκαν να κάνουν πράξη τις επιταγές του κεφαλαίου που συγκεκριμενοποιούνται στις σχετικές εκθέσεις της Κομισιόν, οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν τη Δευτέρα. Οι οποιεσδήποτε εκ των υστέρων κορόνες, όπως οι χτεσινές του αρμόδιου υπουργού Απασχόλησης, κανένα νόημα δεν έχουν, κανέναν δεν μπορούν να ξεγελάσουν.

Και αυτές οι εξελίξεις έρχονται να επιβεβαιώσουν τη θέση των ταξικών δυνάμεων ότι η ένταση του αγώνα και η πολιτικοποίησή του είναι τώρα πιο επιτακτική παρά ποτέ. Η πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΕΕ είναι ίδια και είναι επικίνδυνη για τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους. Και σαν τέτοια πρέπει να απαντηθεί, με άμεσο αγωνιστικό σταθμό τα συλλαλητήρια και την απεργία των ταξικών συνδικάτων στις 8 και 29 του Μάρτη, αντίστοιχα.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ