Σάββατο 21 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-- Το μέτρο της μείωσης κατά 10% των συντάξεων άνω των 600 ευρώ δημοσίων υπαλλήλων στην Πορτογαλία απέρριψε το Συνταγματικό Δικαστήριο, χαρακτηρίζοντάς το αντισυνταγματικό, που παραβιάζει την αρχή της εμπιστοσύνης ανάμεσα στο κράτος και τους δημόσιους λειτουργούς. Η κυβέρνηση, που ήθελε να πετύχει περικοπή 388 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε ότι το συντομότερο θα φέρει νέο ισοδύναμο μέτρο. Και όλα αυτά στο όνομα του ξεπεράσματος της κρίσης υπέρ του κεφαλαίου που θα πληρώσουν και πάλι τα λαϊκά στρώματα.

MΠΑΝΓΚΙ.-- Νέα έκρηξη συγκρούσεων στην πρωτεύουσα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, Μπανγκί, αμέσως μετά την αναχώρηση της Αμερικανίδας πρέσβειρας στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερ, που είχε μεταβεί στη χώρα, γέμισε το νοσοκομείο της πόλης με πολλές δεκάδες τραυματίες αμάχους. Παράλληλα, εκατοντάδες άμαχοι διαδήλωσαν ζητώντας παραίτηση του επικεφαλής των πραξικοπηματιών Μισέλ Ντζοτόντια και απέλαση των δεκάδων κυανόκρανων από το Τσαντ.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Σε απεργία βρίσκονται οι εργαζόμενοι στα τέσσερα από τα πέντε διυλιστήρια της «TOTAL» στη Γαλλία, διεκδικώντας ικανοποιητική συλλογική σύμβαση. Σύμφωνα με τη «Le Monde», ζητούν αύξηση τουλάχιστον 100 ευρώ στους μισθούς και πριμ 1.500 ευρώ.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ερευνες για τη στατικότητα του (ηλικίας 102 ετών) θεάτρου «ΑΠΟΛΛΩΝ» στο κέντρο του Λονδίνου πραγματοποιούν από χτες ειδικοί πολιτικοί μηχανικοί μετά την κατάρρευση της οροφής του κτιρίου το βράδυ της Πέμπτης, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό 79 θεατών, εκ των οποίων οι επτά νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

ΟΤΤΑΒΑ.-- Η αρμόδια ρυθμιστική αρχή ενέργειας του Καναδά ενέκρινε χτες την απόφαση της κυβέρνησης για τη δημιουργία του πετρελαιαγωγού «Northen Gateway» προς τις καναδικές ακτές που βρέχονται από το Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό, με στόχο τη διευκόλυνση των πετρελαϊκών εξαγωγών προς την Ασία, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες τοπικών περιβαλλοντικών οργανώσεων και αυτόχθονων ινδιάνικων φυλών.

ΣΟΦΙΑ.-- Υπόγειες σήραγγες θα κατασκευαστούν στην παραλία Πασά Ντερέ, στη βουλγαρική ακτή της Μαύρης Θάλασσας, κοντά στη Βάρνα, προκειμένου να περάσουν οι τέσσερις σωλήνες του αγωγού φυσικού αερίου «South Stream», οι οποίοι θα διέλθουν από το έδαφος της Βουλγαρίας, δήλωσε χτες ο επικεφαλής του Τμήματος Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρείας «South Stream Transport», Ματέο Βερονέσι.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η Επιτροπή Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της αμερικανικής γερουσίας ενέκρινε χτες διακομματικό νομοσχέδιο, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας με το Ισραήλ σε ζητήματα Ενέργειας.

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Το Εθνικό Συνδικάτο Μεταλλεργατών Νότιας Αφρικής (NUMSA) ανακοίνωσε χτες πως αποσύρει την υποστήριξή του από το ANC στις γενικές εκλογές του 2014, προσθέτοντας ότι δε θα στηρίξει κανένα κόμμα.

ΑΝΤΑΝΑΝΑΡΙΒΟ.-- Οι δραματικές ελλείψεις σε δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, αλλά και σε βασικές υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας «κρύβονται» πίσω από τη φετινή επιδημία βουβωνικής πανώλης στη Μαδαγασκάρη, που ως χτες είχε προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 32 ανθρώπων, ενώ τα κρούσματα της νόσου ξεπερνούν τα 80 σε τουλάχιστον πέντε περιοχές της χώρας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ