Τετάρτη 21 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Ο θάνατος του εισαγγελέα Αλμπέρτο Νισμάν, στην Αργεντινή, την περασμένη Κυριακή, που ερευνούσε τη βομβιστική επίθεση του 1994 σε εβραϊκό κέντρο στο Μπουένος Αϊρες, προκαλεί αναταραχή στη χώρα. Τη Δευτέρα το βράδυ έγιναν διαμαρτυρίες στην πρωτεύουσα. Οι πρώτες ενδείξεις μιλάνε για αυτοκτονία, ωστόσο το γεγονός ότι συμβαίνει λίγο πριν ο εισαγγελέας καταθέσει για ενδεχόμενη εμπλοκή της Προέδρου της χώρας στη συγκάλυψη στοιχείων που ενοχοποιούν το Ιράν για την επίθεση γίνεται αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης. Πάντως, στοιχεία καταγράφουν την πολύ καλή σχέση του εισαγγελέα με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ και ότι το κίνητρό του ήταν άκρως πολιτικό. Η κυβέρνηση της χώρας δηλώνει ότι θέλει πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης του θανάτου του εισαγγελέα.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Τις επιθέσεις των Νιγηριανών ένοπλων ισλαμιστών της εγκληματικής οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ» καταδίκασε χτες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, εκφράζοντας παράλληλα «βαθιά ανησυχία» για την έντασή τους, επειδή, όπως σημειώνει, «υποβαθμίζουν την ειρήνη και τη σταθερότητα της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής». Επιπλέον, η επικεφαλής γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Φάτου Μπενσούντα, προειδοποίησε με άσκηση διώξεων σε βάρος των τζιχαντιστών της «Μπόκο Χαράμ» αλλά και των νιγηριανών αρχών, που δεν προστατεύουν αποτελεσματικά τον άμαχο πληθυσμό από τις επιθέσεις.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ-- Οι υπουργοί Αμυνας Ρωσίας και Ιράν συμφώνησαν, χτες, σύμφωνα με ανταπόκριση του ρωσικού πρακτορείου ΡΙΑ, στην προώθηση της (καθυστερούμενης λόγω πιέσεων από τη Δύση) αποστολής ρωσικών πυραύλων «S-300» και «S-400» για την αμυντική θωράκιση του Ιράν.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες στη ΛΔ Κονγκό σε συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών οι οποίοι αντιτίθενται σε νέα απόπειρα της κυβέρνησης του Κονγκολέζου Προέδρου, Τζόζεφ Καμπίλα, για αναβολή των εκλογών του 2016.

ΡΑΜΑΛΑ.-- Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι στη Δυτική Οχθη ανακοίνωσαν χτες πως κατέβαλαν μόνο το 60% της μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων για το Δεκέμβρη λόγω της απόφασης του Ισραήλ, στο τέλος του περασμένου μήνα, να «παγώσει» αυθαίρετα την παράδοση των φόρων από τα Παλαιστινιακά Εδάφη ως αντίποινα για την αίτηση ένταξης της Παλαιστινιακής Αρχής στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Κατηγορίες σε βάρος πέντε ατόμων, εκ των οποίων τρεις αξιωματούχοι του υπουργείου Εσωτερικών του Κοσσυφοπεδίου, απαγγέλθηκαν χτες από το γραφείο της ειδικής εισαγγελίας για διάπραξη ποινικών αδικημάτων και συμμετοχή στο οργανωμένο έγκλημα.

ΤΖΕΦΕΡΣΟΝ ΣΙΤΙ.-- Ενα ακόμη αθώο θύμα προκάλεσε η οπλοκατοχή στις ΗΠΑ, όταν ένας πεντάχρονος στο Ελμο του Μιζούρι πυροβόλησε με ένα αυτόματο πιστόλι τον εννεάμηνο αδελφό του, προκαλώντας ακαριαία το θάνατό του.

ΧΕΛΕΝΑ.-- Εκρηξη που σημειώθηκε χτες από άγνωστη αιτία σε πετρελαιαγωγό στη Μοντάνα των ΗΠΑ ρύπανε τον ποταμό Γελοουστόουν με 191.000 λίτρα αργού πετρελαίου. Η πολιτεία κηρύχθηκε ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και απαγορεύθηκε προσωρινά η κατανάλωση νερού από τα τοπικά δίκτυα ύδρευσης.

ΜΠΑΝΓΚΙ.-- Ελεύθερη αφέθηκε χτες βράδυ η 61χρονη Γαλλίδα, υπάλληλος οργανισμού του ΟΗΕ που είχε απαχθεί νωρίτερα το πρωί από πολιτοφυλακές χριστιανών στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ