Παρασκευή 5 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Μήνυμα ελπίδας και αποφασιστικότητας από τους Ελληνες μετανάστες

Εκατοντάδες Ελληνες μετανάστες από χώρες της Ευρώπης, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, μισθωτοί επιστήμονες, άνθρωποι όλων των ηλικιών, ετοιμάζονται αυτές τις μέρες να έρθουν στην Ελλάδα για να στηρίξουν το ΚΚΕ στις κάλπες της Κυριακής. Ο ενθουσιασμός και η αποφασιστικότητα όλων αυτών, να φτάσουν μέχρι την κάλπη με το ψηφοδέλτιο του Κόμματος, καταγράφεται στον τρόπο που υπερνικούν εμπόδια και δυσκολίες, με τη βοήθεια των Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ, όπως το υψηλό κόστος μετακίνησης, οι άδειες από την εργασία, ο προγραμματισμός των διακοπών και άλλα.

* * *

Η στάση τους αποτελεί το πιο δυνατό παράδειγμα και για όποιον στην Ελλάδα σκέφτεται ή έχει αποφασίσει να ψηφίσει το Κόμμα, αλλά ταλαντεύεται μπροστά στις δυσκολίες των ημερών, είτε γιατί λείπει για δουλειά μακριά από τον τόπο που ψηφίζει, είτε γιατί έχει προγραμματίσει διακοπές. Πολλοί απ' όσους ετοιμάζονται τώρα να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, χρειάστηκε να αλλάξουν ακόμα και τις ημερομηνίες των διακοπών ή να θυσιάσουν τις οικογενειακές τους διακοπές, αγόρασαν ακριβά τα εισιτήρια, άλλοι πήραν άδεια χωρίς απολαβές, για να δώσουν το «παρών» και σ' αυτήν τη μάχη δίπλα στο ΚΚΕ. Τα χιλιάδες χιλιόμετρα που θα διανύσουν για να μη λείψει ούτε μία ψήφος από το ΚΚΕ, ανατρέποντας σε πολλές περιπτώσεις τον οικογενειακό και οικονομικό τους προγραμματισμό, δείχνουν πραγματικά ότι δεν υπάρχει εμπόδιο που να μην ξεπερνιέται, δεν υπάρχει δυσκολία που να μην αντιμετωπίζεται, προκειμένου στις 8 του μήνα να έχει βάλει ο καθένας από μας το λιθαράκι του για την ισχυροποίηση του Κόμματος.

* * *

Στη μαζική μετακίνηση εκατοντάδων μεταναστών ψηφοφόρων του ΚΚΕ, έχει παίξει μεγάλο ρόλο το κλίμα ενθουσιασμού που προκάλεσε η σημαντική ενίσχυση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές στις κλάπες του εξωτερικού. Θυμίζουμε ότι το ΚΚΕ ήρθε πρώτο με ποσοστό 61,5% στην Ουγγαρία (χώρα στην οποία απαγορεύονται τα κομμουνιστικά σύμβολα και διώκονται οι κομμουνιστές), πρώτο στην Τσεχία (χώρα με επίσης σφοδρό αντικομμουνισμό), όπου πήρε 23,5%, πρώτο στη Σουηδία με 36% και πρώτο στη Δανία με 32,5% (χώρες που προβάλλονται από τα αστικά μέσα σαν πρότυπα ανθρώπινου καπιταλισμού). Αναδείχτηκε, επίσης, πρώτο σε πολλές εκλογικές κάλπες της Γερμανίας. Συνολικά, το Κόμμα κατέγραψε ποσοστό 14,09% στις ευρωεκλογές και καταγράφηκε στην τρίτη θέση σε ό,τι αφορά τις κάλπες του εξωτερικού. Πρόκειται για ένα σημαντικό αποτέλεσμα, ιδιαίτερα αν υπολογίσουμε ότι μεγάλο μέρος ψηφοφόρων του Κόμματος προτίμησε να κατέβει στην Ελλάδα για να ψηφίσει και στις τοπικές εκλογές στις 26 Μάη, αλλά και τη σειρά εμποδίων που αντιμετώπισαν οι Ελληνες μετανάστες για την προσέλευσή τους στις κάλπες, καθώς πολλοί μένουν σε πόλεις μακριά από ελληνικά προξενεία και δεν έχουν καμία βοήθεια από το ελληνικό κράτος.

* * *

Το ελπιδοφόρο αυτό αποτέλεσμα δεν είναι βέβαια τυχαίο. Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ έχουν πολύχρονους δεσμούς με τους μετανάστες, από την πρώτη μέρα που έφτασαν εδώ. Παλεύουν μαζί για πολλά χρόνια στους χώρους δουλειάς, στις Κοινότητες και Ομοσπονδίες, στις Επιτροπές Αγώνα, στα σχολεία εκμάθησης Ελληνικών, παντού. Γνωρίζουν καλά το Κόμμα. Πολλοί απ' τους παλιούς λένε πως αν δεν ήταν οι κομμουνιστές, η κατάσταση στο εργατικό κίνημα, στα συνδικάτα θα ήταν ακόμα χειρότερη και δεν θα υπήρχαν ούτε πληροφόρηση, ούτε κοινότητες, ούτε κάποια άλλη δράση. Αλλά και με τους νέους μετανάστες έχουν διευρυνθεί οι δεσμοί των ΚΟ του ΚΚΕ. H απότομη αύξηση της ροής μεταναστών από την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, για δουλειά ή σπουδές, αντικειμενικά δημιούργησε νέα καθήκοντα, αφού οι Κομματικές Οργανώσεις έπρεπε οργανωμένα να παρέμβουν, έχοντας διαμορφώσει σύγχρονο πλαίσιο αιτημάτων, που θα αποτελούσαν τον μοχλό για το συντονισμό της οργάνωσης της πάλης και τον ταξικό προσανατολισμό της δράσης στις χώρες του εξωτερικού.

* * *

Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που έχει ανοίξει μια ουσιαστική συζήτηση για την ίδια τη μετανάστευση και τις αιτίες που την προκαλούν, για την ενιαία τάση επιδείνωσης που ισχύει σε όλες τις χώρες της ΕΕ με οξυμένα προβλήματα, όπως οι εργασιακές σχέσεις μέσω εργολαβιών ή δουλεμπορικών γραφείων, η μερική απασχόληση, οι περικοπές των συντάξεων με ταυτόχρονη άνοδο των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μέχρι και τα 74 χρόνια, καθώς επίσης τις ελλείψεις στην Πρόνοια και την εμπορευματοποίηση στην Υγεία, στην Παιδεία, στη στέγαση κ.α. Και αν κάποιοι προσωρινά με τον ερχομό τους πήραν κάποια ανάσα από τα οξυμένα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζαν στην Ελλάδα, δεν γλίτωσαν από την αβεβαιότητα που ενισχύεται στους χώρους δουλειάς. Για τους περισσότερους είναι φανερό ότι η μετανάστευση που κάποτε ο μετανάστης αποταμίευε, έστελνε χρήματα στην Ελλάδα, έφτιαχνε κι ένα σπίτι, αποτελεί παρελθόν. Πλέον, στην καλύτερη περίπτωση, μπορεί να καλύπτει τα έξοδά του, δουλεύοντας πολύ περισσότερες ώρες, πολλές φορές και σε δυο δουλειές. Αυτή η τάση διαρκούς επιδείνωσης χρειάζεται να καταγραφεί πιο έντονα από την όποια ονομαστική και αριθμητική σύγκριση μισθών Ελλάδας και βορειοευρωπαϊκών χωρών. Και στις δύο περιπτώσεις, με την ανισομετρία και το διαφορετικό βαθμό εκμετάλλευσης, οι εργαζόμενοι βρίσκονται στα νύχια των εργοδοτών και του καπιταλισμού. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι Ελληνες, όπως και άλλοι μετανάστες σε διάφορους κλάδους, που δουλεύουν με δυσμενέστερους όρους, χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις και με χαμηλότερα μεροκάματα.

* * *

Ανοίγοντας πλατιά τη συζήτηση για όλα αυτά τα ζητήματα και αξιοποιώντας το καλό κλίμα από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ στο εξωτερικό επεξεργάστηκαν σχέδια από τη μέρα που ανακοινώθηκαν οι βουλευτικές εκλογές, ώστε με πείσμα και αποφασιστικότητα, ακόμα περισσότεροι μετανάστες αυτήν τη φορά να έρθουν στην Ελλάδα κι ακόμα πιο μαχητικά και μαζικά, μέσα από την ίδια τους την πείρα, να ξεπεράσουν τα όποια εμπόδια και να ισχυροποιήσουν με την ψήφο τους το ΚΚΕ. Και όπως δείχνουν τα μηνύματα, έτσι θα γίνει!


Πάνος ΑΠΕΡΓΗΣ
ΚΟ Σκανδιναβίας του ΚΚΕ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ