Παρασκευή 3 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Η νεολαία μπορεί να κάνει τη διαφορά!

Το πολυνομοσχέδιο - σκούπα της κυβέρνησης για την Εκπαίδευση ψηφίστηκε τελικά τη Μεγάλη Τρίτη, με τα σχολεία και τα πανεπιστήμια κλειστά. Αυτό και μόνο αποδεικνύει τον βαθύ αντιδραστικό χαρακτήρα της επιδίωξης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να ξεμπερδεύει με τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην Εκπαίδευση, που ακριβαίνουν το αγαθό της μόρφωσης, φτωχαίνουν και διαστρεβλώνουν το περιεχόμενό της.

Η ουσία της εκπαιδευτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ είναι η εξής: Οσο φτωχότερη είναι η λαϊκή οικογένεια, τόσο συντομότερη θα είναι η διαδρομή του παιδιού της στην Εκπαίδευση και η εργασία του θα εξαρτάται από το πόσα χρήματα μπορεί να δαπανήσει σε φροντιστήρια, μεταπτυχιακά, σεμινάρια και πιστοποιήσεις. Διόλου παράξενο ότι για τα ζητήματα αυτά δεν γίνεται κριτική από τα άλλα κόμματα, αφού επί της ουσίας συμφωνούν με την υλοποίηση της στρατηγικής της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, που προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Εξαιτίας αυτών των συγκλίσεων, επιλέγουν να σηκώνουν κουρνιαχτό στα δευτερεύοντα.

* * *

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επισφραγίζει τη μετατροπή του Λυκείου σε αρένα ανταγωνισμού και βάζει σε όλες τις πτυχές της λειτουργίας των πανεπιστημίων τη βούλα της αγοράς, πιάνοντας το νήμα από εκεί που σταμάτησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Είναι πρωτοφανής ο περιορισμός της Γενικής Παιδείας κατά ένα σχολικό έτος με την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ, αφού ουσιαστικά η Γενική Παιδεία σταματά από τη Β' Λυκείου. Η Γ' Λυκείου φροντιστηριοποιείται στο έπακρο, με τους ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων να κάνουν πάρτι. Επιτείνεται έτσι ο «εξετασιοκεντρικός» χαρακτήρας του Λυκείου, που αποτελεί και το βασικό του πρόβλημα.

Με διατάξεις για τις συγχωνεύσεις ΑΕΙ - ΑΤΕΙ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώνει τη διαμόρφωση του νέου τοπίου στην Ανώτατη Εκπαίδευση, υλοποιώντας τις επιταγές της διαδικασίας της Μπολόνια. Ο νόμος είναι αναλυτικός μέχρι κεραίας για τα ζητήματα της σύνδεσης των ιδρυμάτων με την κερδοφορία του κεφαλαίου, αλλά τα ζητήματα της καθημερινότητας των φοιτητών και των σπουδών τους παραμένουν στον αέρα. Ουσιαστικά, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει στους νέους να βάλουν τα πτυχία τους σε κορνίζα, να παραιτηθούν από την απαίτηση να δουλεύουν στο αντικείμενο που σπούδασαν, επιτείνοντας την αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα.

Σαν να μην έφταναν αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να περάσει στη ζούλα τη στέγαση νηπιαγωγείων σε προκάτ κτίσματα για έξι χρόνια σε αυλές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων, εισάγοντας την τελευταία στιγμή και τελικά ψηφίζοντας τη σχετική διάταξη.

* * *

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο, εκφράζοντας με τη στάση του τη συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών, των γονιών, των εκπαιδευτικών, των φοιτητών, συνολικά του λαού και της νεολαίας.

Τώρα είναι η ώρα για να συμπορευτεί η νεολαία με το ΚΚΕ, ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα που από κοινού υπερασπίζονται ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, που με την πολιτική τους την αποκλείουν από τη γνώση, γιατί θέλουν να την αποκλείσουν από μια ζωή με δικαιώματα. Μαζί με το ΚΚΕ, βάζοντας μπροστά τις σύγχρονες ανάγκες της, η νεολαία μπορεί να κάνει τη διαφορά!

(Το άρθρο αναδημοσιεύεται από την εφημερίδα «Τα ΝΕΑ»)


Κυριάκος ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
Μέλος της ΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org