Πέμπτη 25 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Τσαλακώνουν την εικόνα του ΝΑΤΟ

Ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία για τη στάση ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων απέναντι στο ΝΑΤΟ καταγράφουν διάφορες έρευνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα. Τα στοιχεία αποτυπώνουν μείωση της αποδοχής του ΝΑΤΟ και της ιμπεριαλιστικής πολιτικής του, ενώ μεγαλώνει η αμφισβήτηση και για το κατά πόσο η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ αποτελεί εγγύηση για την ασφάλεια μιας χώρας.

Τα αποτελέσματα των ερευνών τσαλακώνουν την εικόνα που προσπαθούν να καλλιεργήσουν τα αστικά επιτελεία και στη χώρα μας για την ιμπεριαλιστική συμμαχία και το ρόλο της, καλώντας τον λαό να γίνει χειροκροτητής των δολοφονικών σχεδίων και της ελληνικής εμπλοκής.

* * *

Πιο συγκεκριμένα, τον περασμένο Μάρτη η εταιρεία κοινής γνώμης «YouGov» διεξήγαγε μια έρευνα για λογαριασμό του Ινστιτούτου «Charles Koch», με θέμα την υποστήριξη στο ΝΑΤΟ, το πώς βλέπει η κάθε χώρα τη συμμετοχή της σε αυτό, τις σχέσεις των κρατών - μελών κ.ά. Η έρευνα έγινε σε κράτη - μέλη και μη μέλη του ΝΑΤΟ, δηλαδή σε Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Δανία, Σουηδία, Φινλανδία, Νορβηγία, ΗΠΑ και Τουρκία.

  • Στην ερώτηση «υποστηρίζετε ή είστε αντίθετοι με τη συμμετοχή της χώρας σας στο ΝΑΤΟ», το ποσοστό των πολιτών που είναι υπέρ έχει μειωθεί αισθητά μέσα στα τελευταία δύο χρόνια: Στην Αγγλία οι υποστηρικτές είναι 59% από 73%, στη Γερμανία 54% από 68% και στη Γαλλία 39% από 54% που ήταν το 2017. Αντίστοιχα, στη Φινλανδία το 2017 το 39% συμφωνούσε με το να μπει η χώρα στο ΝΑΤΟ, ενώ σήμερα συμφωνεί το 26%.
  • Στην ερώτηση «το γεγονός ότι η χώρα σας συμμετέχει στο ΝΑΤΟ σημαίνει ότι είναι περισσότερο, λιγότερο ή το ίδιο ασφαλής;», θετικά (ότι έχει γίνει περισσότερο ασφαλής δηλαδή) απάντησε μόλις το 40% των Γερμανών, το 36% των Γάλλων, το 52% των Αγγλων και το 40% των Τούρκων.
  • Αντίστοιχα ήταν τα αποτελέσματα στην ερώτηση «πιστεύετε ότι πρέπει η χώρα σας να ξοδέψει περισσότερα χρήματα για αμυντικό στρατιωτικό εξοπλισμό ή όχι». Περίπου το 43% (με μικρές διαφοροποιήσεις) όλων των χωρών που προαναφέρθηκαν, είπε ότι χρειάζεται να ξοδευτούν κι άλλα.
  • Στο ερώτημα «η χώρα σας θα ήταν λιγότερο ασφαλής αν κάποιες άλλες χώρες δεν ήταν μέλη του ΝΑΤΟ» υπάρχει πολύ μικρή απόκλιση ανάμεσα στο λιγότερο/περισσότερο ασφαλής (22%/15%), με το 36% (που είναι και το μεγαλύτερο) να απαντά ότι δεν θα υπήρχε διαφορά.
  • Για την επέμβαση ΝΑΤΟ - ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, και πάλι εμφανίζεται μόνο ένα 35% που υποστηρίζει την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων (μέσος όρος που συμπεριλαμβάνει και απαντήσεις από ΗΠΑ) και ένα ακόμα λιγότερο, 22%, που θεωρεί ότι η γενικότερη αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν για «οικονομική βοήθεια, ανασυγκρότηση» κ.λπ. πέτυχε.

Να σημειωθεί ότι σε όλες σχεδόν τις ερωτήσεις το ποσοστό των ερωτηθέντων που απομένει ή που έχει μετακινηθεί από τη θετική γνώμη μοιράζεται κυρίως στο «δεν ξέρω» ή στο «δεν έχω ξεκάθαρη άποψη».

* * *

Τα ευρήματα αυτά αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία αν σκεφτεί κανείς το μελάνι που χύνεται και το χρήμα που ξοδεύεται από τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία για τον εξωραϊσμό του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που οι ανταγωνισμοί μεγαλώνουν, μαζί και ο κίνδυνος να πάρει πιο οξυμένα χαρακτηριστικά η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο «πολιτικός προϋπολογισμός» του ΝΑΤΟ για το 2019, που χρηματοδοτεί και τη βρώμικη προπαγάνδα του, είναι 1,9% πάνω από το 2018!

Διεργασίες όπως αυτές που καταγράφει η έρευνα, δεν περνάνε απαρατήρητες από τις αστικές δυνάμεις. Αντίθετα, προσπαθούν να τις χειραγωγήσουν και να τις ενσωματώσουν στους μεταξύ τους ανταγωνισμούς, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία όσων εκφράζουν αμφισβήτηση για το ΝΑΤΟ, δεν έχει διαμορφωμένο αντιιμπεριαλιστικό κριτήριο απέναντι σ' αυτή και στις άλλες ενώσεις του κεφαλαίου.

Για παράδειγμα, καταγράφοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, η γερμανική FAZ αναδεικνύει πως οι ΗΠΑ και ο Τραμπ φέρουν ευθύνη για την πορεία του ΝΑΤΟ, το «Politico» φιλοξενεί άρθρα πρώην και νυν ΝΑΤΟικών στελεχών για τις προκλήσεις του μέλλοντος που ξεπερνούν τις απλές στρατιωτικές επιχειρήσεις και η «Le Figaro» φιλοξενεί αναλύσεις για το πώς θα πρέπει να βρεθεί η ισορροπία με τη Ρωσία.

Οι λαοί οφείλουν να αξιοποιήσουν την πείρα τους για να βαθύνει με κάθε ευκαιρία η αντίθεση στο ΝΑΤΟ και τις άλλες ιμπεριαλιστικές ενώσεις. Μπροστά στις εκλογές του Μάη, το ζήτημα της εμπλοκής σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς να αποτελέσει κριτήριο ψήφου και ενίσχυσης του ΚΚΕ, που μπαίνει μπροστά στον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στις επεμβάσεις και τη συμμετοχή της χώρας, στην πάλη για αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και τις άλλες ιμπεριαλιστικές ενώσεις, με την εξουσία και την οικονομία στα χέρια του λαού.


Β. Ν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ