Πέμπτη 18 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Οποιος δεν θέλει να «ζυμώσει», δεκαετίες «κοσκινίζει»

Η χτεσινή συζήτηση στη Βουλή ήταν αποκαλυπτική της απροθυμίας των αστικών πολιτικών κομμάτων να διεκδικήσουν τις γερμανικές οφειλές, για τις οποίες μόνο το ΚΚΕ με συνέπεια και σταθερότητα παλεύει δεκαετίες τώρα, στο πλευρό των οργανώσεων των αντιστασιακών. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας την πεπατημένη των προκατόχων της, σηκώνει προεκλογικά κουρνιαχτό, δίχως να έχει την παραμικρή πρόθεση να προχωρήσει έμπρακτα σε διεκδίκηση όσων οφείλει η Γερμανία, των αποζημιώσεων και επανορθώσεων.

****

Το δίκαιο λαϊκό αίτημα οδεύει προς ενταφιασμό αφού κριτήριο και για τη σημερινή κυβέρνηση είναι η μη διατάραξη των συμμαχιών του εγχώριου κεφαλαίου. Η σκόπιμη κωλυσιεργία έφερε το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για τις γερμανικές οφειλές μόλις χτες στην Ολομέλεια της Βουλής, στο παρά 5 των εκλογών. Ενα πόρισμα που, και αυτό, ουσιαστικά παραπέμπει το ζήτημα στις ελληνικές καλένδες, υποδεικνύοντας στην κυβέρνηση να προχωρήσει στις «ενδεδειγμένες ενέργειες» για τη διεκδίκηση των οφειλόμενων, δηλαδή σε ...«ρηματική διακοίνωση», «επιδίωξη ενημέρωσης της διεθνούς κοινότητας», συζήτηση του θέματος στο Ευρωκοινοβούλιο...

****

Η δημαγωγική και ψηφοθηρική εκμετάλλευση του ζητήματος απ' τη σημερινή κυβέρνηση προκύπτει από μια απλή αντιπαραβολή όσων ισχυριζόταν πριν και μετά την αναρρίχησή της στον κυβερνητικό θώκο. Ο Αλ. Τσίπρας το 2013 μιλούσε για «μείζονος σημασίας εθνικό θέμα που δεν διεκδίκησαν και δεν έθεσαν οι κυβερνήσεις», δήλωνε ότι «είμαστε υπόλογοι απέναντι στον ελληνικό λαό, στη γενιά της Εθνικής Αντίστασης και στις μελλοντικές γενεές» και ...«λεβέντικα» πρόσθετε πως δεν γίνεται να αναγνωρίζουμε μόνο το δημόσιο χρέος σε τράπεζες και funds και την ίδια στιγμή να μη διεκδικούμε το χρέος τρίτων προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Αλλά και λίγο μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας ο Αλ. Τσίπρας επέμεινε υποκριτικά: «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα σε όλα τα επίπεδα μέχρι τέλους, με σχέδιο, στρατηγική και ισχυρή νομική τεκμηρίωση. Είναι μία πρωτοβουλία εθνικής σημασίας και θα πράξουμε ό,τι είναι απαραίτητο σε διπλωματικό και νομικό επίπεδο για να εκπληρωθεί αυτό το χρέος».

****

Κανέναν αγώνα φυσικά δεν έκανε η κυβέρνηση. Οπως οι προηγούμενες, που ουσιαστικά είχαν παραιτηθεί απ' την αξίωση των οφειλών αναγνωρίζοντας μάλιστα στη Γερμανία το δικαίωμα της ετεροδικίας, έτσι και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υποβάθμισε το χρέος σε ...ηθικό, ενώ αρνήθηκε ακόμα και να στηρίξει την Αναφορά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ που κατέθεσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, όταν αυτή ζήτησε στοιχεία πριν κλείσει το θέμα, όπως και τελικά έκανε. Αλλωστε, το Ευρωκοινοβούλιο, η Κομισιόν, συνολικά η ΕΕ έχουν πάγια θέση ότι πρόκειται για διμερές θέμα που δεν εμπίπτει τάχα στις δικές τους αρμοδιότητες, θέση απαράδεκτη που έμεινε δίχως αντίλογο απ' την κυβέρνηση.

Το Συμβούλιο Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών κατήγγειλε το 2011 «την εγκληματική συμπεριφορά των ελληνικών κυβερνήσεων σε βάρος του ελληνικού λαού και υπέρ της Γερμανίας», θυμίζοντας πως αντί αυτές «να διεκδικήσουν τις οφειλές, αναγνώρισαν στη Γερμανία το δικαίωμα της ετεροδικίας, ενώ απαγόρευσαν στα θύματα της γερμανικής κατοχής (π.χ. Δίστομο) και το δικαίωμα ατομικής αγωγής κατά του γερμανικού Δημοσίου για να πάρουν τις σχετικές αποζημιώσεις. Υποστηρίζοντας - οι ελληνικές κυβερνήσεις - πως η διεκδίκηση αποζημιώσεων από τα θύματα της γερμανικής κατοχής "είναι θέμα διακρατικών διαπραγματεύσεων", οι οποίες, όμως, ουδέποτε έγιναν και, όπως φαίνεται, ουδέποτε θα γίνουν...».

Η σχετική καταγγελία του είχε γίνει με αφορμή την εκδίκαση από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, τον Ιούνη του 2011, της προσφυγής του γερμανικού Δημοσίου κατά της απόφασης του Αρείου Πάγου της Ιταλίας, με την οποία επικυρώθηκε η κατάσχεση γερμανικού ακινήτου στη Φλωρεντία της Ιταλίας προς μερική (έστω και ελάχιστη) αποζημίωση των θυμάτων του Διστόμου. Η προσφυγή στην Ιταλία και η κατάσχεση αυτή έγιναν επειδή η τότε ελληνική κυβέρνηση δεν επέτρεψε την εκτέλεση της απόφασης αυτής σε βάρος γερμανικής περιουσίας που βρίσκεται στην Ελλάδα...

Το Συμβούλιο Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών τόνιζε πως «αν δεν είχαν διαπράξει τα εγκλήματα αυτά η ελληνική κυβέρνηση και η ελληνική Δικαιοσύνη, θα είχε το δικαίωμα η χώρα μας, μέχρι τις 15/1/2011, να παρέμβει στο Δικαστήριο της Χάγης υπέρ της Ιταλίας και να ζητήσει την απόρριψη της γερμανικής προσφυγής, ώστε να πάρουν οι κάτοικοι του Διστόμου ένα μικρό μέρος της αποζημίωσης, που τους επιδίκασαν τα ελληνικά δικαστήρια (τα δικαστικά έξοδα). Δυστυχώς, η παρέμβαση αυτή δεν θα γίνει. Πρώτον, διότι έχουν προηγηθεί τα αναφερόμενα στην προηγούμενη παράγραφο εγκλήματα της ελληνικής κυβέρνησης και, δεύτερον, διότι και χωρίς αυτά η κυβέρνησή μας δεν θα τολμούσε να παρέμβει».

****

Απέναντι στη σκόπιμη αυτή υποβάθμιση του ζητήματος το ΚΚΕ πάλευε και συνεχίζει τον αγώνα διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών και τη στήριξη των σχετικών πρωτοβουλιών των αντιστασιακών οργανώσεων. Εδώ και δεκαετίες, απ' την εποχή ακόμα της βαθιάς παρανομίας, αναδείκνυε το θέμα εντός της χώρας και σε διεθνές επίπεδο, με παρεμβάσεις, κινητοποιήσεις, Ερωτήσεις στη Βουλή και στο Ευρωκοινοβούλιο κ.λπ. Οντας το μόνο πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα δίχως καμία απολύτως δέσμευση απέναντι στη λυκοσυμμαχία και στο εγχώριο κεφάλαιο, ανεπηρέαστο από αντιθέσεις στη διελκυστίνδα των οποίων εμπλέκονται δίκαιες διεκδικήσεις του λαού μας όπως αυτή, αρνείται να γίνει συνένοχο σε μεθοδεύσεις απεμπόλησής τους και θα συνεχίσει με κάθε μέσο την προσπάθεια να αποδοθούν όσα οφείλονται στον ελληνικό λαό, ο οποίος πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος στον αγώνα κατά των ναζιστικών ορδών.


Β. Ν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ