Παρασκευή 12 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Αντιλαϊκή πολιτική, εφάπαξ ή ... με δόσεις

Εχοντας διαπρέψει όλα τα προηγούμενα χρόνια στην αντιλαϊκή επίθεση και τον εμπαιγμό, βαφτίζοντας συστηματικά το κρέας ψάρι, η κυβέρνηση προσπαθεί τώρα να πείσει τους αυτοαπασχολούμενους ότι στη «μεταμνημονιακή εποχή» έχουν να περιμένουν κι αυτοί κάποια μέτρα για την ανακούφισή τους. Προβάλλει μάλιστα ως εμβληματικό μέτρο τη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς το ασφαλιστικό ταμείο, με την οποία, όπως γράφεται, θα κουρευτεί και ένα μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών που συσσωρεύτηκαν την περίοδο της κρίσης. Είναι βέβαιο ότι την κυβέρνηση δεν την έπιασαν ξαφνικά οι ...τύψεις για την αντιλαϊκή πολιτική της, που συνεχίζει στο ακέραιο να συντηρεί και να αναπαράγει αυτό το οξύτατο πρόβλημα για τους αυτοαπασχολούμενους. Αντίθετα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει διατεθειμένη να αποδεχτεί ένα κούρεμα των οφειλών, αφού ξέρει ότι «ουκ αν λάβοι πάρα του μη έχοντος», καθώς χιλιάδες είναι αυτοί που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τις οφειλές τους στο ακέραιο, τσακισμένοι από τη φοροληστεία, τις περικοπές στις λεγόμενες «κοινωνικές δαπάνες» και όλα τα άλλα μέτρα που παίρνονται για τη στήριξη του κεφαλαίου. Ετσι, αναλαμβάνει να διευκολύνει η ίδια τους ρυθμούς είσπραξης προς το ταμείο, καθώς εκτιμά ότι πολλοί απ' αυτούς που χρωστάνε θα προσπαθήσουν τώρα να ενταχθούν στη ρύθμιση.

* * *

Αλλωστε, όπως φαίνεται και από δημοσιεύματα, με τον τρόπο που κάνει το κούρεμα, μέσω δηλαδή του επανυπολογισμού των χρωστούμενων ασφαλιστικών εισφορών (βλέπε νόμος Κατρούγκαλου), προχωρά ταυτόχρονα και σε ευθεία μείωση των συντάξεων όσων ενταχθούν στη ρύθμιση! Καλεί, επί της ουσίας, τους αυτοαπασχολούμενους που βρίσκονται σε κατάσταση ασφυξίας, να κάνουν «την ανάγκη φιλοτιμία» και να αποδεχτούν μονάχοι τους την απεμπόληση των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων, προκειμένου να χαλαρώσει για λίγο η θηλιά στο λαιμό, για όσους φυσικά καταφέρουν να περάσουν τον Γολγοθά παλιών και νέων οφειλών για χρόνια. Είναι μάλιστα τόσο ...γαλαντόμα προς τους αυτοαπασχολούμενους, που απειλεί ευθέως όσους δεν δεχτούν να μπουν στη ρύθμιση ότι θα πάρουν αριθμό προτεραιότητας στις λίστες κατασχέσεων του ΚΕΑΟ. Μπροστά, λοιπόν, στο τεράστιο πρόβλημα της υπερχρέωσης των λαϊκών νοικοκυριών, η κυβέρνηση τη μια προβάλλει σαν «σωτηρία» τη ρύθμιση στον ΟΑΕΕ, την άλλη τη ρύθμιση στην Εφορία (με δυσμενέστερους όρους), την παρ' άλλη τη ρύθμιση για την πρώτη κατοικία, τη ΔΕΗ και πάει λέγοντας.

* * *

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση μιλάει με θράσος για ανακούφιση τάχα των αυτοαπασχολούμενων, κλιμακώνοντας την αντιλαϊκή πολιτική που τους βουλιάζει σε νέα θάλασσα χρεών, αρνείται να υλοποιήσει τα μέτρα που διεκδικεί το αγωνιστικό κίνημα των αυτοαπασχολούμενων και έχουν κατατεθεί από το ΚΚΕ ως πρόταση νόμου στη Βουλή, που απορρίφθηκε βέβαια από την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου. Τέτοια μέτρα είναι η άμεση ένταξη των αυτοαπασχολούμενων στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του κεφαλικού φόρου του τέλους επιτηδεύματος, η κατάργηση της απαράδεκτης διάταξης της ΝΔ, που διατηρεί η κυβέρνηση, να σου παίρνουν το σπίτι για χρέη αυτασφάλισης. Επίσης, για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, η διαγραφή όλων των τόκων και των προστίμων, παντού και σε όλες τις κατηγορίες χρεών, η διαγραφή 30% του χρέους στις τράπεζες και 50% του χρέους για όσους έκλεισαν, αντίστοιχα και για τα χρέη στην Εφορία. Η κυβέρνηση δεν δέχεται καν την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ για να δικαιούνται οι αυτοαπασχολούμενες ένα στοιχειώδες επίδομα τοκετού, αφού αναγκάζονται να γυρνούν κατευθείαν για δουλειά μετά τη γέννα! Τόση είναι η πρεμούρα της για τις ανάγκες των αυτοαπασχολούμενων και την ανακούφισή τους από τα καθημερινά αδιέξοδα.

* * *

Ολα αυτά τα απορρίπτει η κυβέρνηση με το επιχείρημα ότι «δεν αντέχει η οικονομία». Την ίδια ώρα, όμως, όπως και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, μοιράζει τα δισεκατομμύρια σαν ...μαρουλόφυλλα στο μεγάλο κεφάλαιο, δαπανά 4 δισ. το χρόνο για το ΝΑΤΟ, φιλοδωρεί τους επιχειρηματικούς ομίλους με φοροαπαλλαγές και ελαφρύνσεις. Αυτή είναι η οικονομία και οι «αντοχές» της, η καπιταλιστική δηλαδή οικονομία, τα ιερά και τα όσια της οποίας προσκυνούν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και οι άλλοι. Εχοντας πείρα από ανάλογα μέτρα στο παρελθόν, περισσότεροι αυτοαπασχολούμενοι καταλαβαίνουν σήμερα ότι δεν μπορεί να πάει μακριά η βαλίτσα μπαινοβγαίνοντας σε ρυθμίσεις. Οτι έχει κοντά ποδάρια η δυνατότητα να πληρώνουν για χρόνια ολόκληρα παλιές και νέες υποχρεώσεις για χρέη και τρέχουσες οφειλές στην Εφορία, στον ΕΦΚΑ, στις τράπεζες, στη ΔΕΗ, για τις οποίες ούτως ή άλλως θα αναγκαστούν να κόψουν ακόμα και από τα στοιχειώδη για την οικογένειά τους. Γι' αυτό στις εκλογές του Μάη το μήνυμα πρέπει να ακουστεί καθαρά: Δεν τσιμπάμε στην κοροϊδία της κυβέρνησης, κανένα συγχωροχάρτι στην αντιλαϊκή της πολιτική, δεν ψάχνουμε για διαφορές ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και τα άλλα κόμματα που στηρίζουν την ΕΕ, τα μονοπώλια και τα κέρδη τους. Την πραγματική διαφορά μπορεί να κάνει μόνο ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ, για να δυναμώσει και στο κίνημα των αυτοαπασχολούμενων η αγωνιστική γραμμή διεκδίκησης υπέρ των μικρών ΕΒΕ.


Τ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ