Πέμπτη 28 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
«Προοδευτική» ανοχή στους φασίστες

Από την προηγούμενη βδομάδα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης γυρνούσαν τα κανάλια και τις εφημερίδες και προειδοποιούσαν για σκοτεινά σχέδια και προβοκάτσιες που, όπως έλεγαν, θα οργάνωναν φασιστικές και ακροδεξιές ομάδες στις παρελάσεις της 25ης Μάρτη. Δείχνοντας τον φασιστικό μπαμπούλα έκαναν άλλο ένα κάλεσμα, στο πλαίσιο της «πλατιάς απεύθυνσης», όπως αποφάσισε ο ΣΥΡΙΖΑ, για στοίχιση γύρω από το λεγόμενο «προοδευτικό μέτωπο», που συγκροτεί μαζί με διάφορα σοσιαλδημοκρατικά ρετάλια ενόψει των εκλογών.

Και, όταν έφτασε η 25η Μάρτη, η μέρα που υποτίθεται ότι η κυβέρνηση είχε προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει κάθε είδους φασιστική προβοκάτσια, ο λαός σε μια σειρά πόλεις είδε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτές και υπουργούς του, δημάρχους και περιφερειάρχες του, να κάθονται πλάι - πλάι με φασίστες και ακροδεξιούς στις εξέδρες των «επισήμων».

***

Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω σφιχταγκαλιάσματα, ήρθαν και τα ΜΑΤ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να χτυπούν στο ψαχνό διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν ενάντια στην παρουσία των φασιστών στις παρελάσεις. Χαρακτηριστικότερο ήταν το παράδειγμα της Καλλιθέας, όπου από το πρωί της Δευτέρας ομάδα κουκουλοφόρων νεοναζί σουλάτσαρε στους δρόμους της πόλης, προκαλώντας τους κατοίκους, συνοδευόμενη από ισχυρή αστυνομική δύναμη. Και όταν η συγκεκριμένη ομάδα έφτασε στην πλατεία όπου θα γίνονταν οι εκδηλώσεις, τα ΜΑΤ επιτέθηκαν με πρωτοφανή αγριότητα σε συγκεντρωμένους διαδηλωτές, οι οποίοι κινητοποιήθηκαν για να καταγγείλουν τη φασιστική πρόκληση.

Το αποτέλεσμα της επέμβασης, που έγινε με ευθύνη της κυβέρνησης, ήταν να τραυματιστούν τέσσερις διαδηλωτές από τα γκλομπ της αστυνομίας, ενώ οι κρανοφόροι φασίστες, προστατευμένοι από τα ΜΑΤ, χαιρετούσαν ναζιστικά και ξεδίπλωναν πανό, περιστοιχισμένοι από υποψήφιους χρυσαυγίτες δημοτικούς συμβούλους. Αντίστοιχο σκηνικό στήθηκε και στα Ανω Λιόσια, όπου χρυσαυγίτες επιχείρησαν να καταθέσουν στεφάνι, υπό την προστασία δυνάμεων της ΟΠΚΕ, όμως τελικά έφυγαν κακήν κακώς από τις κατακραυγές των κατοίκων.

Οση ώρα η αστυνομία στις παραπάνω γειτονιές χτυπούσε τις συγκεντρώσεις φορέων και σωματείων ενάντια στη Χρυσή Αυγή, στην πλατεία Συντάγματος, ο υπόδικος φασίστας βουλευτής Ηλ. Κασιδιάρης εντάχθηκε απόλυτα στο «πρωτόκολλο» της τελετής με ευθύνη κυβέρνησης και περιφερειακής αρχής Αττικής (ΣΥΡΙΖΑ). Μάλιστα, μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση στην κρατική τηλεόραση, οι κάμερες και τα μικρόφωνα δόθηκαν στον φασίστα βουλευτή για να χύσει το ξενοφοβικό και εθνικιστικό του δηλητήριο. Αντίστοιχες ήταν οι προκλήσεις σε Χαλάνδρι και Εύβοια, όπου οι κατά τ' άλλα ΣΥΡΙΖΑίοι μπροστάρηδες του «αντιακροδεξιού μετώπου» δεν είχαν κανένα πρόβλημα να μοιράζονται τις καρέκλες των επισήμων με υπόδικους φασίστες και με ακροδεξιούς, γνωστούς για τη δράση τους ως χρυσαυγίτες.

***

Η επικίνδυνη αυτή τακτική του ΣΥΡΙΖΑ εξηγείται: Από τη μία, ρίχνει νερό στο μύλο του εθνικισμού, προκειμένου να αξιοποιεί τη δράση των φασιστοειδών στα παιχνίδια των «προοδευτικών μετώπων» που στήνει και, από την άλλη, «κόβει» δυνάμεις από τη ΝΔ, με το βλέμμα πάντα στραμμένο στις κάλπες. Ετσι εξηγούνται και μια σειρά από ενέργειες που «σκορπίζουν χαμόγελα» στη Χρυσή Αυγή: Από τις μακρόσυρτες διαδικασίες της δίκης της εγκληματικής οργάνωσης, μέχρι τις αλλαγές που πρότεινε η κυβέρνηση στον Ποινικό Κώδικα, που αν διατηρηθούν, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να πέσουν στα μαλακά οι φασίστες για τη δράση τους.

Την 25η Μάρτη έγινε, για μια ακόμα φορά, καθαρό ότι η κυβέρνηση ούτε θέλει, ούτε μπορεί να αντιμετωπίσει τους ναζί. Αποδείχτηκε ξανά ότι τα «προοδευτικά μέτωπα» του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια απάτη για να ξεγελάσει λαϊκούς ανθρώπους, που ανησυχούν βλέποντας την αντιδραστικοποίηση και τη σαπίλα όλου του αστικού πολιτικού σκηνικού, για να τους εγκλωβίσει στη λογική του μικρότερου κακού.

***

Αποδείχθηκε όμως και κάτι ακόμα: Οτι ο μόνος δρόμος που υπάρχει για να μπει φρένο στον αντιδραστικό κατήφορο, για να απομονωθούν πραγματικά οι ναζί και τα τσιράκια τους, είναι να ενισχυθεί η λαϊκή πάλη, να τους περιλάβει το ίδιο το εργατικό κίνημα για να μη βρίσκουν τόπο να σταθούν. Οπως δηλαδή έγινε σε Καλλιθέα και Ανω Λιόσια, που παρά τις πλάτες των ΜΑΤ και της κυβέρνησης εκδιώχθηκαν από τις λαϊκές γειτονιές.

Ταυτόχρονα, ο λαός πρέπει να δώσει πλήγματα στην πολιτική που τους ανέχεται και τους χαϊδεύει, ενισχύοντας σε όλες τις κάλπες το ΚΚΕ, γκρεμίζοντας τη Χρυσή Αυγή από την τρίτη θέση.


Δ. Π.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ