Παρασκευή 22 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Συνεταιράκια στη σαπίλα...

Καθώς η σαπίλα του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού ξεσκεπάζεται όλο και περισσότερο, οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες αποτελούν συστατικό στοιχείο της, προσπαθούν... να βγάλουν την ουρά τους απέξω, να πουν πως για τον εκφυλισμό φταίνε... τα συνεταιράκια τους, οι δυνάμεις των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, μαζί με τις οποίες τόσα χρόνια πρωτοστατούν στην υπονόμευση των αγώνων, στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού των εργαζομένων, υποταγής τους στους «κοινωνικούς διαλόγους».

Ταυτόχρονα, αναπαράγοντας τα προκλητικά ψέματα περί «τραμπουκισμών του ΠΑΜΕ», που τάχα «διέλυσαν το συνέδριο της ΓΣΕΕ», στηρίζουν την προσπάθεια των συνεταίρων τους να παρουσιάσουν ως «τραμπούκους» τους συνδικαλιστές και τους εργάτες που μάχονται ενάντια στη νοθεία και την ωμή εργοδοτική παρέμβαση στα συνδικάτα.

Μαζί με τους άλλους εργατοπατέρες, που στέλνουν προκλητικά ραβασάκια περί... «εγκληματικής οργάνωσης του ΠΑΜΕ», προετοιμάζουν το έδαφος και για πιο άμεση κρατική καταστολή στα συνδικάτα, για τη «λήψη μέτρων ασφαλείας προκειμένου να προστατευθούν οι μελλοντικές συνεδριάσεις της ΓΣΕΕ», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μετά τη συνάντηση της υφυπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνας Παπακώστα με εκπροσώπους της συνδικαλιστικής μαφίας στη διοίκηση της ΓΣΕΕ.

* * *

Για τη σήψη και την παρακμή της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, τα ΜΜΕ και οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν τον «καταστροφικό δικομματισμό ΝΔ - ΠΑΣΟΚ των προηγούμενων σαράντα χρόνων»...

Μόνο που οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλη αυτήν την ιστορία. Από πού να το πιάσει και πού να το αφήσει κανείς: Από τα κοινά ψηφοδέλτια και τις κοινές διοικήσεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ σε συνδικαλιστικές οργανώσεις όλης της χώρας; Από την κοινή στάση όλων αυτών των δυνάμεων μέσα στα συνδικάτα, που τις κάνει να θυμίζουν όλο και περισσότερο μια ενιαία παράταξη με ενωτικό στοιχείο το αντι-ΠΑΜΕ μένος τους, την υπονόμευση κάθε αγώνα που στρέφεται ενάντια στη μεγαλοεργοδοσία και την πολιτική που την υπηρετεί; Να θυμίσουμε το ρόλο των εργατοπατέρων του ΣΥΡΙΖΑ (ομάδα Βασιλόπουλου) στη γενίκευση της απροκάλυπτης εργοδοτικής παρέμβασης στα συνδικάτα, όπως, για παράδειγμα, γίνεται με τη συμμετοχή εκατοντάδων διευθυντικών στελεχών σε «σωματεία» - εργοδοτικούς μηχανισμούς στα σούπερ μάρκετ και το εμπόριο; 'Η μήπως να θυμηθούμε τα συγχαρητήρια ενώσεων εργοδοτών προς τις δυνάμεις της ομάδας Βασιλόπουλου για την «υπευθυνότητα» και την «εργασιακή ειρήνη» που διασφαλίζουν σε κλάδους όπως αυτός των ναυτιλιακών και τουριστικών υπαλλήλων;

Αντίστοιχη με την υπονομευτική στάση τους μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα είναι και η επίθεση που εξαπολύει στα συνδικάτα η ίδια η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, πάντα υπηρετώντας τα συμφέροντα της μεγαλοεργοδοσίας. Εμβληματική τέτοια αντεργατική παρέμβαση είναι η απεργοκτόνα διάταξη Αχτσιόγλου, με την οποία μπαίνουν πρόσθετα εμπόδια στην κήρυξη απεργίας από ένα συνδικάτο, ειδικά μάλιστα στο πρωτοβάθμιο επίπεδο, εκεί ακριβώς δηλαδή που είναι πιο έντονη η εργοδοτική τρομοκρατία! Πάνω σε αυτήν τη βάση, επί των ημερών της... «προοδευτικής διακυβέρνησης», κλιμακώνεται η βιομηχανία δικαστικών αποφάσεων που βγάζουν απεργίες παράνομες και καταχρηστικές, εντείνονται οι διώξεις συνδικαλιστών, η κυβέρνηση στέλνει σε πλήθος κινητοποιήσεων τα ΜΑΤ και την αστυνομία ενάντια σε απεργούς, συνδικαλιστές και άλλους εργαζόμενους...

***

Αντίστοιχα προκλητική είναι και η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίσει το ΠΑΜΕ, τα συνδικάτα και τους συνδικαλιστές που συσπειρώνονται σε αυτό ως την... «άλλη όψη του ίδιου νομίσματος», όπως ισχυρίζεται η χτεσινή «Αυγή».

Προκειμένου να ξεπλύνει τις μπίζνες του εργοδότη - «συνδικαλιστή» Δ. Καραγεωργόπουλου (η παρουσία του οποίου προχτές στη διοίκηση της ΓΣΕΕ ουδόλως ενόχλησε τους ΣΥΡΙΖΑίους συνδικαλιστές...), η κυβερνητική εφημερίδα, ζηλεύοντας τον αντικομμουνισμό των χρυσαυγιτών, μιλάει με θράσος για... «εργολάβους οικοδομών του ΠΑΜΕ που χρησιμοποιούν αλλοδαπούς (ανασφάλιστους) οικοδόμους»! Πέτυχαν διάνα... Διάλεξαν κλάδο, Ομοσπονδία και Συνδικάτα που με τη συνεπή αγωνιστική δράση τους αποτελούν καθρέφτη της αβύσσου που χωρίζει τις δύο γραμμές μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα!

Με αντίστοιχο θράσος, η «Αυγή» εμφανίζει το ΠΑΜΕ να «μένει (στη ΓΣΕΕ) γιατί είναι εξαρτημένο οικονομικά»! Τα συνεταιράκια ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ, που διαχειρίζονται πακτωλούς χρημάτων, μέσα από τα διάφορα ινστιτούτα, κονδύλια, προγράμματα και παρα-προγράμματα, που με κάθε αφορμή τρωγοπίνουν πλουσιοπάροχα ανά την Ελλάδα στο πλαίσιο του «συνδικαλιστικού τουρισμού», προσπαθούν να εμφανίσουν ως... «οικονομικά εξαρτημένο» το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα που ξεσκεπάζει όλο αυτόν τον χορό εξαγοράς, το ΠΑΜΕ, που διεκδικεί αποφασιστικά να χρηματοδοτούνται τα ζωντανά συνδικάτα που για να οργανώνουν την πάλη στηρίζονται στο υστέρημα των εργαζομένων.

***

Η σήψη και η παρακμή του εργατοπατερισμού είναι το πιο χαρακτηριστικό «παιδί» της ίδιας της γραμμής που υπηρετεί, του «κοινωνικού εταιρισμού», της υποταγής των εργαζομένων στους εκάστοτε «εθνικούς στόχους» του κεφαλαίου, είναι «παιδί» της γραμμής υπονόμευσης των αγώνων.

Αυτή η γραμμή, η γραμμή που επιδιώκει «σιγή νεκροταφείου» μέσα στους χώρους δουλειάς, δεν μπορεί να θέλει μαζικές διαδικασίες στα συνδικάτα, ζωντανή αντιπαράθεση, ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων στις αποφάσεις και στη δράση. Εχει άλλα «εργαλεία», σύμφυτα της σαπίλας: Εκλογικούς μηχανισμούς, διαίρεση και αποκλεισμό εργαζομένων, προγράμματα εξαγοράς, σεμινάρια και «παραινέσεις» της εργοδοσίας, μέχρι και απευθείας συμμετοχή της στα συνδικάτα.

Αυτήν τη γραμμή επιδιώκει να ενισχύσει η συνδικαλιστική μαφία Παναγόπουλου - Καραγεωργόπουλου - Κιουτσούκη - Βασιλόπουλου, για να υπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου και στη φάση της ανάκαμψης.

Και αυτήν ακριβώς τη σημασία έχει η μάχη που δίνει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα: Να ξεσκεπαστούν όσο γίνεται πιο πλατιά οι μεθοδεύσεις της εργοδοσίας και των εργατοπατέρων, έτσι ώστε να μπορέσουν από καλύτερες θέσεις οι εργαζόμενοι να παλέψουν για την αναπλήρωση των τεράστιων απωλειών τους, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους!


Γ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ