Παρασκευή 8 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Στρατηγική σύμπλευση σε όλα τα επίπεδα

Προχτές ο Αμερικανός πρέσβης, Τζ. Πάιατ, επιθεώρησε το λιμάνι Θεσσαλονίκης, που έχει μετατραπεί σε βάση «διεκπεραίωσης» των αμερικανικών δυνάμεων σε όλη την περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης, προεξοφλώντας ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται «τις ευκαιρίες που η Θεσσαλονίκη παρέχει» παρότι «είμαστε έντονα επικεντρωμένοι και στην Αλεξανδρούπολη». Συνοδευόταν από τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, εκλεγμένο και εκ νέου υποψήφιο με τη ΝΔ, που, έμπλεος ενθουσιασμού, δήλωσε ότι η συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών είναι απόδειξη της αφοσίωσης της Ελλάδας στη ΝΑΤΟική συμμαχία αλλά και της αφοσίωσης των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Ο νυν δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, περιοχή επίσης κομβικής σημασίας για τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, έχει αναχθεί σε θερμό συνήγορό τους, με δηλώσεις όπως αυτή για «την ολοκλήρωση των ενεργειακών επενδύσεων του LNG και του IGB, τη συμμετοχή των αμερικανικών εταιρειών στους επικείμενους διαγωνισμούς για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και ό,τι άλλο θεωρούμε ότι πρέπει να συμβεί στην Αλεξανδρούπολη (σ.σ. εννοεί τη ΝΑΤΟική βάση), προκειμένου να υπάρχει ασφαλές περιβάλλον... Λέμε ελάτε, επενδύστε, κερδίστε. Ως αντάλλαγμα θα κερδίσουμε κι εμείς οικονομικά, αλλά θα έχουμε και τη δυνατότητα της ομπρέλας της Αμερικής. Εξασφαλίζουμε ηρεμία στην περιοχή με την παρουσία των Αμερικανών»!

* * *

Φυσικά, οι ύμνοι για τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς πάνε πακέτο με επίθεση στο ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που αποκαλύπτει τους επικίνδυνους για το λαό σχεδιασμούς και τη στήριξή τους από όλα τα αστικά κόμματα, τους εκλεκτούς τους στην Τοπική Διοίκηση. Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης πρωτοπορεί κι εδώ με δηλώσεις όπως «τις τελευταίες δεκαετίες, οι Αμερικανοί χρειάστηκε να κάνουν παρεμβάσεις, προκειμένου να διασφαλισθεί η γενικότερη ηρεμία (!) Το λέω αυτό για κάποιους κομμουνιστές που λένε, μόνοι μας θα ζήσουμε εδώ πέρα, δεν θέλουμε συμμάχους, έξω από το ΝΑΤΟ, έξω από την ΕΕ. Αν αυτοί θεωρούν επικίνδυνο αυτό που προτείνω εγώ, εγώ θεωρώ δέκα φορές πιο επικίνδυνο αυτό που προτείνουν αυτοί».

Από κοντά και ο δήμαρχος Σύρου, που με κάθε ευκαιρία συναντιέται με τον Πάιατ και άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους, υποσχόμενος «γην και ύδωρ», προκειμένου να προχωρήσουν οι επενδύσεις των ΗΠΑ σε υφιστάμενες υποδομές, όπως στα ναυπηγεία, στο λιμάνι και αλλού, που μετατρέπουν το νησί σε απάγκιο του αμερικανικού στόλου στο κέντρο του Αιγαίου. Εφτασε μάλιστα στο σημείο η πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο να φορτώσει στους δημότες τα χρέη που είχε ο προηγούμενος διαχειριστής του Ναυπηγείου προς τον δήμο, προκειμένου να απαλλάξουν από ένα ακόμα «βάρος» τον νέο Αμερικανό επενδυτή.

* * *

Ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό, καθώς ο Αμερικανός πρέσβης στα σουλάτσα του ανά την Ελλάδα βρίσκει ένθερμη ανταπόκριση απ' τους αιρετούς των κομμάτων της διαχείρισης στην αξίωση να βάλουν πλάτη σε τοπικό επίπεδο για την προώθηση σχεδιασμών ξένων και εχθρικών προς τους λαούς. Εκτός των παραπάνω, ο Πάιατ έχει συναντηθεί ακόμα με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, τον αντιπεριφερειάρχη Εβρου, τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, την περιφερειάρχη Αττικής, τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ.ά., για να συζητήσει μαζί τους «επενδύσεις» και τρόπους αξιοποίησης στρατιωτικών και άλλων υποδομών.

Η σύμπλευση όλων των αστικών κομμάτων στη στρατηγική εμπλοκής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, προς όφελος της αστικής τάξης, ωθεί τους εκλεκτούς τους στην Τοπική Διοίκηση να στέκονται «κλαρίνο» μπροστά στον Αμερικανό πρέσβη, εκφράζοντάς του τη συμφωνία τους για την αναβάθμιση της συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ, «ξεπλένοντας» κι αυτοί από την πλευρά τους τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό. Ολοι τους παίζουν την ίδια κασέτα, μιλώντας περί «γεωπολιτικής σταθερότητας» και «ασφάλειας», για «ανάπτυξη» και «ευημερία»!

* * *

Ολα αυτά σε μια περιοχή όπου το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί έχουν εμπράκτως αποδείξει το είδος της «σταθερότητας» και «προστασίας», που έχουν να προσφέρουν και σε μια εποχή, όπου η «ανάπτυξη» με επίκεντρο την Ενέργεια και τη μεταφορά της οξύνει τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και προσθέτει «καύσιμη ύλη» σε μια ενδεχόμενη κλιμάκωση της αντιπαράθεσης. Απ' αυτήν τη σκοπιά, περιοχές, που φιλοξενούν υποδομές κομβικής σημασίας για τα στρατιωτικά και ενεργειακά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, μόνο ασφαλείς δεν μπορούν να αισθάνονται, αλλά αποτελούν μαγνήτη κινδύνων για το λαό.

Αν κάτι επιβεβαιώνεται, είναι ότι η Τοπική Διοίκηση, ως «κρίκος» του αστικού κράτους, παίζει σημαίνοντα ρόλο στην εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολεμοκάπηλους σχεδιασμούς, στην προώθηση των οποίων η εγχώρια αστική τάξη επενδύει προσδοκίες για αναβάθμιση του ρόλου της, για ενίσχυση της κερδοφορίας της. Δικαιώνουν τη θέση του ΚΚΕ για το ενιαίο της μάχης των εκλογών και την ανάγκη ενιαία να δοθεί η απάντηση απ' το λαό. Η στάση αυτή των εκλεγμένων και υποψηφίων όλων των αστικών κομμάτων πρέπει να αποτελέσει κριτήριο ψήφου για τα φτωχά λαϊκά στρώματα, που τίποτα δεν έχουν να κερδίσουν. Απεναντίας, εκτίθενται σε πολλαπλούς κινδύνους απ' τη μετατροπή της χώρας σε απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση και από την ανάπτυξη που μεταφράζεται σε νέα μεγαλύτερα κέρδη για το κεφάλαιο με μονιμοποίηση των απωλειών σε λαϊκά δικαιώματα.


Β. Ν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ