Τρίτη 23 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Νέοι κρίκοι στην επικίνδυνη αλυσίδα των ανταγωνισμών

Οι προειδοποιήσεις των ΗΠΑ ότι ετοιμάζονται να αποχωρήσουν μονομερώς από τη συμφωνία με τη Ρωσία για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς (Συνθήκη INF), που συνάφθηκε το 1987 ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΕΣΣΔ, συνιστά σοβαρό βήμα κλιμάκωσης της αμερικανοΝΑΤΟικής επιθετικότητας απέναντι στη Ρωσία και δείγμα της παραπέρα όξυνσης των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Συζητήθηκε ευρέως στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ που έγινε αρχές Οκτώβρη στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή και της Ελλάδας, η οποία συμφώνησε με όλες τις αποφάσεις.

Θυμίζουμε ότι στο πλαίσιο της Συνόδου συνεδρίασε η Ομάδα Πυρηνικού Σχεδιασμού του ΝΑΤΟ, όπου ο γγ της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας κατηγόρησε τη Ρωσία ότι παραβιάζει την INF, αναπτύσσοντας ένα νέο πυραυλικό σύστημα αυτού του τύπου. Τη σκυτάλη των προφάσεων και των απειλών πήρε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, η οποία δήλωσε δημόσια ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για ένα στρατιωτικό χτύπημα προκειμένου να εξουδετερώσουν αν χρειαστεί «έναν (ρωσικό) πύραυλο που θα μπορούσε να χτυπήσει κάποια από τις συμμάχους χώρες μας».

Το πολεμικό αυτό ανακοινωθέν κάλυψε πλήρως ο Στόλτενμπεργκ, λέγοντας πως «όλοι οι σύμμαχοι συμφωνούν απόλυτα ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό η Ρωσία, με διαφανή τρόπο, να συμμορφώνεται με τη Συνθήκη INF» και πως «κάθε παραβίαση αυτής της συμφωνίας είναι κάτι που οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη». Βέβαια, αυτό που δεν ειπώθηκε στη Σύνοδο είναι ότι το ΝΑΤΟ είχε ήδη αναπτύξει ένα πολυπλόκαμο σύστημα «αντιπυραυλικής ασπίδας» με έδρα τη Ρουμανία, που καταγγέλθηκε από τη Ρωσία ως επιθετική ενέργεια.

* * *

Και δεν είναι η μόνη κίνηση που αυξάνει την ένταση στην περιοχή. Στο πλαίσιο της επιθετικής κλιμάκωσης έναντι των ανταγωνιστών του και ιδιαίτερα απέναντι στη Ρωσία, το ΝΑΤΟ αναπτύσσει σταθερά και μεθοδικά πολεμική προπαρασκευή, με διάφορα μέσα και με επίκεντρο την Ευρώπη και τη Μαύρη Θάλασσα. Το σχέδιο της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» των Βαλκανίων έχει τέτοια χαρακτηριστικά, καθώς πέρα από την αφαίρεση οικονομικών και άλλων ερεισμάτων από τη Ρωσία, επεκτείνει και τη στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στα κράτη που ενσωματώνει, με στόχο να περικυκλώσει και στρατιωτικά τη Ρωσία, με τη διασπορά βάσεων και ετοιμοπόλεμων μονάδων.

Το ίδιο ισχύει και με τη «στρατιωτική κινητικότητα», ένα από τα ζητήματα που συζητιούνται εντατικά τα τελευταία χρόνια στους κόλπους του ΝΑΤΟ και αφορά την άρση των όποιων εμποδίων διατηρούνται στην ταχεία προώθηση δυνάμεων της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας «προς Ανατολάς», δηλαδή προς τα σύνορα με τη Ρωσία, που επίσης παραπέμπει σε πολεμική προπαρασκευή. Τον ίδιο ρόλο παίζουν και οι δεκάδες ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις που γίνονται κάθε χρόνο στο έδαφος της Ευρώπης, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία και οι οποίες, κρίνοντας από το μέγεθος και τα σενάριά τους, αποτελούν κανονικές πρόβες πολέμου.

* * *

Δεν περνάει πάντως απαρατήρητο ότι η Γερμανία αντιδρά στο ενδεχόμενο της μονομερούς αποχώρησης των ΗΠΑ από τη συνθήκη για τα πυρηνικά μέσου βεληνεκούς, εκφράζοντας την ανησυχία της για τη «συλλογική ασφάλεια» της Ευρώπης από τον επανεξοπλισμό της Ρωσίας με πυραύλους αυτού του τύπου, που στοχεύουν κατά κύριο λόγο τη Γηραιά Ηπειρο.

Απ' αυτήν τη σκοπιά είναι βέβαιο ότι η κίνηση των ΗΠΑ αποσκοπεί να ασκήσει πίεση και στους Ευρωπαίους «εταίρους» για μεγαλύτερη δέσμευση στην αντιμετώπιση της Ρωσίας, με την οποία χώρες όπως η Γερμανία διατηρούν υψηλό επίπεδο οικονομικών σχέσεων, κυρίως στον τομέα της Ενέργειας. Είναι ταυτόχρονα ένα μήνυμα προς ευρωπαϊκές δυνάμεις που ανταγωνίζονται τις ΗΠΑ, ότι είναι αποφασισμένες να υπερβούν διεθνείς συμφωνίες που συνάφθηκαν στο παρελθόν και οι οποίες τώρα λειτουργούν σε βάρος τους, ή δεν τους ευνοούν το ίδιο στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

Σε κάθε περίπτωση, είτε μιλάμε για ομόφωνες αποφάσεις του ΝΑΤΟ, είτε για μονομερείς ενέργειες των ΗΠΑ, το βέβαιο είναι ότι στην ευρύτερη περιοχή συσσωρεύεται επικίνδυνη καύσιμη ύλη, καθιστώντας ισχυρό το σενάριο μιας πιο γενικευμένης αντιπαράθεσης. Απ' αυτήν τη σκοπιά, η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει μεγάλες ευθύνες για τη βαθιά εμπλοκή της χώρας σε επικίνδυνους ανταγωνισμούς και σχεδιασμούς. Λειτουργώντας πρωταγωνιστικά στα σχέδια του ΝΑΤΟ και ως εμπροσθοφύλακας του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, καθιστά την Ελλάδα και το λαό της στόχο. Πολύ περισσότερο που στη χώρα μας λειτουργούν ορισμένα από τα βασικότερα πολεμικά ορμητήρια - προγεφυρώματα των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, ενώ συζητιέται και η φιλοξενία πυρηνικών στον Αραξο.

Οι εξελίξεις μάς αφορούν άμεσα. Η καταδίκη των σχεδίων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και της ελληνικής εμπλοκής είναι επιβεβλημένη, αλλά χρειάζεται να εκφραστεί ακόμα πιο μαχητικά και στην πράξη, με ξεσηκωμό του λαού και της νεολαίας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για να μη χρησιμοποιηθεί η Ελλάδα ως ορμητήριο των ιμπεριαλιστών, να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες βάσεις στην Ελλάδα, να επιστρέψουν οι Ελληνες στρατιώτες από αποστολές εκτός συνόρων. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, οι πρωτοβουλίες του Κόμματος, με τις σημερινές συγκεντρώσεις σε πόλεις όπου λειτουργούν ή σχεδιάζεται να γίνουν βάσεις, αποτελούν σημαντική παρέμβαση και συμβολή.


Κ. Μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ