Παρασκευή 27 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Πολιτικές κατευθύνσεις που «δολοφονούν» το λαό

Σε λιγότερο από ένα χρόνο η Αττική μετρά 100 νεκρούς και πλέον (έως τώρα), από την πλημμύρα στη Μάνδρα Αττικής και από την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική. Η εγκληματική πολιτική της σημερινής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι η αιτία για τις μεγάλες καταστροφές. Γιατί στερούν από το λαό έργα υποδομών ζωτικής σημασίας για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του, αφού βασική κατεύθυνση είναι η υλοποίηση και χρηματοδότηση παρεμβάσεων και έργων που εξυπηρετούν τις ανάγκες για κερδοφορία του κεφαλαίου. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της πολιτικής κατεύθυνσης είναι το γεγονός ότι την ίδια χρονική περίοδο που οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου βίωναν τη μία τραγωδία μετά την άλλη, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ οργάνωνε μαζί με την Περιφέρεια Αττική δύο από τα λεγόμενα περιφερειακά «αναπτυξιακά» συνέδρια. Το ένα το Δεκέμβρη του 2017 στη Δυτική Αττική και το άλλο το Μάρτη του 2018 στην Ανατολική Αττική. Και σε αυτά τα συνέδρια δεν ακούστηκε σχεδόν μία ολοκληρωμένη φράση από κάποιον αρμόδιο για συγκεκριμένα έργα που να αφορούν την προστασία από πυρκαγιές, πλημμύρες και σεισμούς. Αφήνουμε στην άκρη το εάν έγιναν ή όχι τέτοια έργα, αφού η ίδια η πραγματικότητα μιλά από μόνη της...

* * *

Το «αναπτυξιακό» συνέδριο της Δυτικής Αττικής έγινε έναν μόλις μήνα μετά την πλημμύρα στη Μάνδρα Αττικής, που στοίχισε τη ζωή σε 24 ανθρώπους. Κι όμως, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αρκέστηκε σε αοριστολογίες, μιλώντας για Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας που θα ολοκληρώνονταν έως το Μάρτη του 2018 και έως τότε θα ενισχυόταν η Περιφέρεια για υλοποίηση άμεσου προγράμματος αντιπλημμυρικών έργων. Εξι μήνες μετά τις αοριστολογίες του πρωθυπουργού και επτά μήνες μετά τη φονική πλημμύρα, οι κάτοικοι της Μάνδρας έζησαν τον ίδιο εφιάλτη, τον Ιούνη του 2018, ευτυχώς αυτήν τη φορά χωρίς θύματα και χωρίς να έχει γίνει έστω ένα μικρό αντιπλημμυρικό έργο. Η ειρωνεία είναι ότι λίγες μέρες πριν από την πλημμύρα του Ιούνη, η Περιφέρεια Αττικής ανακοίνωνε όχι την υλοποίηση κάποιου αντιπλημμυρικού έργου, αλλά την υπογραφή σύμβασης για την αποκατάσταση ζημιών σε πεζοδρόμια και δρόμους! Επτά μήνες μετά! Στο «αναπτυξιακό» συνέδριο της Ανατολικής Αττικής, ο πρωθυπουργός δεν χρειάστηκε να καταφύγει σε αοριστολογίες, αφού ακόμα δεν είχε συμβεί τίποτα. Ετσι κι αλλιώς λόγια θα ήταν... Βέβαια, μπορεί να απουσίαζε η οποιαδήποτε αναφορά σε έργα που να ικανοποιούν τέτοιες λαϊκές ανάγκες, ωστόσο οι αναφορές για μέτρα υπέρ του κεφαλαίου ήταν απολύτως συγκεκριμένες και από τον πρωθυπουργό και από τους υπουργούς του ή τα στελέχη της κυβέρνησης. Ετσι, ακούστηκαν πολλά για μετεγκατάσταση των βιομηχανιών της Δυτικής Αττικής σε οργανωμένα επιχειρηματικά πάρκα, ώστε να δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακας, οικονομικά κίνητρα για τη μετεγκατάσταση, ενώ διαφήμισαν τη στήριξη σε ρευστό που προσφέρει το κράτος στους επιχειρηματίες, την επιτάχυνση των ελέγχων και πληρωμών των επενδυτικών σχεδίων κ.ά.

* * *

Κάθε φορά που συμβαίνει μια πλημμύρα, πυρκαγιά ή άλλη καταστροφή, «το δούλεμα πάει ψιλό γαζί». Χαρακτηριστικά είναι τα «παχιά λόγια» της περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου. Τον Αύγουστο του 2017, με αφορμή τις πυρκαγιές εκείνης της περιόδου, εμφάνιζε μια εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ως «αφετηρία μιας μακρόπνοης, σοβαρής και συστηματικής πορείας με στόχο την αποτελεσματική συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων (...), σε συνάρτηση με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο καθώς και με τους διατιθέμενους για την πυροπροστασία πόρους». Μετά την πλημμύρα της Μάνδρας το Νοέμβρη του 2017, βγήκε να μιλήσει για επιτάχυνση των διαδικασιών που απαιτούν κρίσιμα αντιπλημμυρικά έργα, δηλώνοντας πως «έχουμε υποχρέωση να επαναφέρουμε τη ζωή στη Μάνδρα». Μετά τη φονική πυρκαγιά, πριν λίγες μέρες, δήλωσε χωρίς δισταγμό: «Θα αλλάξει ριζικά ο σχεδιασμός. Οφείλουμε να μην ξαναπερπατήσουμε στους ίδιους δρόμους, αυτούς που δίνουμε το καλοκαίρι με τις φωτιές και το χειμώνα με τις πλημμύρες». Τέτοιες δηλώσεις είναι σαν ένα διαρκές restart (επανεκκίνηση). Αντιμετωπίζουν τα γεγονότα σαν να συμβαίνουν πρώτη φορά. Ο,τι έλεγαν πριν από ένα χρόνο, πριν από μερικούς μήνες, τα ίδια λένε και τώρα, χωρίς όμως να αλλάζει τίποτα.

* * *

Οπως φάνηκε και από τα «αναπτυξιακά» συνέδρια, όπως δείχνει η ίδια η ζωή, για τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, για τη σημερινή και τις προηγούμενες διοικήσεις της Περιφέρειας προτεραιότητα δεν παίρνουν έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής προστασίας που αφορούν στις ανάγκες των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών, αλλά όσα στηρίζουν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων. Μια ματιά στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας είναι αρκετή για να διαπιστώσει κάποιος ποιες είναι οι προτεραιότητες... Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην Περιφέρεια Αττικής από το 2014 και στην κυβέρνηση μαζί με τους ΑΝΕΛ από το 2015. Τόσα χρόνια δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες παρεμβάσεις και τα στοιχειώδη έργα, ώστε το χειμώνα του 2017 στη Μάνδρα και το καλοκαίρι του 2018 στην Ανατολική Αττική να μη χρειαστεί να βρεθούν λαϊκές οικογένειες αντιμέτωπες με την καταστροφή, με το θάνατο. Οσο τα «αναπτυξιακά» μέτρα που αποφασίζονται και υλοποιούνται έχουν ως κριτήριο τα κέρδη του κεφαλαίου, η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα θα είναι στο έλεος των φυσικών φαινομένων. Η ειρωνεία είναι πως η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν και μπορούν να δώσουν αποτελεσματικές λύσεις. Ομως, αυτές δεν βγάζουν κέρδη!


Χ. Μ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org