Τρίτη 17 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
«Κόπε Πάστε» αλά ΝΑΤΟ

Δεν είναι μόνο όσα έταξε και όσα έκανε για το ΝΑΤΟ ο Αλ. Τσίπρας στη Σύνοδο της λυκοσυμμαχίας την προηγούμενη βδομάδα στις Βρυξέλλες (π.χ. στην υπόθεση ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων).

Ακόμα και η φρασεολογία του, τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε για να δικαιολογήσει τη δολοφονική δράση του ευρωατλαντικού άξονα σε μια σειρά ζώνες του πλανήτη, ήταν τόσο «κόπε πάστε» από τα «χαρτάκια» που, φαίνεται, πήρε το ένα μετά το άλλο, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της Συνόδου, που βγάζει μάτι, για να μην πούμε ότι ξεπερνά κιόλας τα όρια του αυτοεξευτελισμού. Ενδεικτικά:

Γράφει η Διακήρυξη της Συνόδου, όπως δημοσιοποιήθηκε στο τέλος της πρώτης μέρας των εργασιών στις Βρυξέλλες: «Η Συμμαχία θα συνεχίσει να ακολουθεί μια προσέγγιση 360 μοιρών για την ασφάλεια και για να εκπληρώσει αποτελεσματικά και τα τρία βασικά καθήκοντα όπως αυτά ορίζονται στη Στρατηγική Αντίληψη (σ.σ. το δόγμα του ΝΑΤΟ): Συλλογική άμυνα, διαχείριση κρίσεων και συνεταιριστική ασφάλεια».

Ελεγε ο Τσίπρας, λίγες ώρες νωρίτερα, μιλώντας στους άλλους ηγέτες των κρατών - μελών της λυκοσυμμαχίας: «Η προσαρμογή στα νέα δεδομένα ασφαλείας αφορά τις νέες αντιλήψεις περί απειλών, αλλά και τις εξελίξεις στο επιχειρησιακό επίπεδο που δρομολογούνται, προκειμένου η Συμμαχία να ενισχύσει την αποτρεπτική και αμυντική της διάταξη. Και οφείλει να το πράξει με γνώμονα την ασφάλεια των Συμμάχων, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και με σφαιρική προσέγγιση 360 μοιρών».

***

Γράφει σε άλλο σημείο η Διακήρυξη του ΝΑΤΟ: «Αντιμετωπίζουμε ένα επικίνδυνο, απρόβλεπτο και ρευστό περιβάλλον ασφάλειας, με διαρκείς προκλήσεις και απειλές από όλες τις στρατηγικές κατευθύνσεις».

Ελεγε στο ίδιο μοτίβο ο Τσίπρας, σπεύδοντας να αποδώσει με ταυτόσημη γλώσσα το ΝΑΤΟικό αφήγημα: «Το περιβάλλον ασφαλείας γύρω μας μεταβάλλεται δραματικά τα τελευταία χρόνια και η Συμμαχία οφείλει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα».

Η Διακήρυξη: «Είμαστε αποφασισμένοι να ολοκληρώσουμε, μέσω της πλήρους ανάπτυξης δυνατοτήτων του Περιφερειακού Κέντρου για τον Νότο (σ.σ. δομή του ΝΑΤΟ στη Σικελία που επιβλέπει το Νότιο Μέτωπο), την πρόσθετη εργασία που απαιτείται για την υλοποίηση όλων των στοιχείων του Πλαισίου για τον Νότο (σ.σ. πακέτο δράσεων του ΝΑΤΟ για την περιοχή), δηλαδή την ικανότητα πρόβλεψης και αντιμετώπισης κρίσεων που προέρχονται από τον Νότο, βελτιωμένων δυνατοτήτων για εκστρατευτικές επιχειρήσεις και την ενίσχυση της ικανότητας του ΝΑΤΟ να προβάλλει τη σταθερότητα μέσω περιφερειακών συμπράξεων και προσπαθειών δημιουργίας ικανοτήτων».

Ο Τσίπρας: «Θεωρούμε θετικό βήμα την υιοθέτηση Πακέτου Δράσεων και Πρωτοβουλιών για τον Νότο, που θα συμβάλλει στη συνεκτικότητα των συνεργειών της Συμμαχίας στην περιοχή. Το ΝΑΤΟ οφείλει να προσφέρει δυνατότητες για ουσιαστική διάδραση με τις χώρες της Μεσογείου που δεν είναι μέλη της Συμμαχίας».

Η Διακήρυξη: «Η τρομοκρατία, σε όλες τις μορφές και εκφάνσεις της, εξακολουθεί να αποτελεί άμεση απειλή για την ασφάλεια των πληθυσμών μας και για την ευρύτερη διεθνή σταθερότητα και ευημερία. Απορρίπτουμε κατηγορηματικά την τρομοκρατία, καθώς αμφισβητεί άμεσα τις αξίες που ενώνουν τη Συμμαχία. Η αλληλεγγύη και η αποφασιστικότητά μας θα επικρατήσουν».

Ο Τσίπρας: Το ΝΑΤΟ οφείλει «να συνεχίσει τις πρωτοβουλίες του για αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας (...)».

***

Η Διακήρυξη: «Η ΕΕ παραμένει ένας μοναδικός και ουσιαστικός εταίρος για το ΝΑΤΟ. Η συνεργασία μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ έχει αναπτυχθεί σημαντικά και είναι ιδιαίτερα σημαντική, ενόψει των κοινών προκλήσεων ασφάλειας στις κοινές μας ανατολικές και νότιες γειτονιές. Επαναβεβαιώνουμε στο σύνολό τους όλες τις αποφάσεις, αρχές και δεσμεύσεις όσον αφορά τη συνεργασία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε περαιτέρω τη στρατηγική μας εταιρική σχέση με πνεύμα πλήρους αμοιβαίας διαφάνειας, συμπληρωματικότητας και σεβασμού των διαφορετικών καθηκόντων των οργανισμών, της αυτονομίας λήψης αποφάσεων και της θεσμικής ακεραιότητας, όπως έχουν συμφωνήσει οι δύο οργανισμοί».

Ο Τσίπρας: «Προσδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στη στρατηγική σχέση της Συμμαχίας με την ΕΕ και χαιρετίζουμε την Κοινή Διακήρυξη (σ.σ. ΝΑΤΟ - ΕΕ). Πιστεύουμε ότι οι ρόλοι μας είναι συμπληρωματικοί και ότι από κοινού μπορούμε να οικοδομήσουμε καλύτερες προοπτικές ασφαλείας για μια ισχυρότερη ευρωπαϊκή άμυνα και ένα ισχυρότερο ΝΑΤΟ, στη βάση των αρχών συνεργασίας που διέπουν τους δύο οργανισμούς, σεβόμενοι ασφαλώς την αυτονομία στη λήψη αποφάσεων εκάστου Οργανισμού και προς όφελος όλων των Ευρωπαίων εταίρων και Συμμάχων».

Είναι από τις περιπτώσεις που ο μαθητής ξεπέρασε τον δάσκαλο ή ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθαν σαν έτοιμοι από καιρό;


Θ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ