Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Το «εθνικό σχέδιο» μετά τα μνημόνια

«Η υιοθέτηση του εθνικού σχεδίου πρέπει να γίνει με ευρεία συναίνεση και να υπηρετείται με συνέπεια, ανεξαρτήτως εκλογικών κύκλων και πολιτικών αλλαγών», τονίζουν σε μια ηχηρή, κοινή παρέμβαση ο ΣΕΒ, η «Ελληνική Παραγωγή - Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη», καθώς και οι Περιφερειακοί Σύνδεσμοι Βιομηχανιών, με αναφορά στην περίοδο μετά την τυπική λήξη των μνημονίων, τον ερχόμενο Αύγουστο. Το «σχέδιο» των βιομηχάνων, που εκπροσωπούν ένα από τα ισχυρότερα τμήματα της μεγαλοεργοδοσίας στην Ελλάδα, περιλαμβάνει μπαράζ αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και στοχεύει στη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, που αποτελεί κοινό στόχο όλων των αστικών κομμάτων. Οπως άλλωστε διαπιστώνει και το ΙΟΒΕ στην πρόσφατη «τριμηνιαία έκθεση», «υπάρχει πλέον συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την ανάγκη να εφαρμοστούν τα προγράμματα και να αποφεύγονται διενέξεις με τους δανειστές και εταίρους».

***

Τα παραπάνω έρχονται να «κουμπώσουν» με το υπό διαμόρφωση πρόγραμμα της λεγόμενης «εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής», που προωθούν κυβέρνηση και ιμπεριαλιστικοί «θεσμοί», αλλά και να συμπληρώσουν τις «μνημονιακές» διατάξεις για την τόνωση των επιχειρηματικών ομίλων, που επεκτείνονται στο διηνεκές και δεν έχουν ημερομηνία λήξης τον ερχόμενο Αύγουστο. Αλλωστε, όπως αναφέρεται και στο «συμπληρωματικό» μνημόνιο με την Ευρωζώνη, «η επιτυχία απαιτεί την ιδιοκτησία του μεταρρυθμιστικού προγράμματος από τις ελληνικές αρχές. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει όλα τα μέτρα που μπορούν να το καταστήσουν κατάλληλο για το σκοπό αυτό, καθώς οι συνθήκες αλλάζουν. Η κυβέρνηση δεσμεύεται να διαβουλεύεται και να συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, για όλες τις δράσεις σχετικά με την επίτευξη των στόχων του μνημονίου κατανόησης». Αυτά συμφώνησε η κυβέρνηση, αυτά της υπενθυμίζουν και οι βιομήχανοι, τους οποίους κατά τ' άλλα καταγγέλλει ότι εκφράζουν ακραίες θέσεις για την πορεία των «μεταρρυθμίσεων» μετά τα μνημόνια.

***

Στην πρώτη γραμμή των εργοδοτικών αξιώσεων βρίσκονται οι κάθε είδους φορολογικές ελαφρύνσεις, η παροχή κινήτρων, η μείωση του κόστους παραγωγής (Ενέργεια κ.ά.), η μεγαλύτερη πρόσδεση της Εκπαίδευσης στις ανάγκες της κερδοφορίας τους, ενώ η σχετική λίστα περιλαμβάνει και το «αίτημα» για τη σύσταση υπουργείου Βιομηχανίας, «με συγκέντρωση όλων των κατακερματισμένων αρμοδιοτήτων». Από τα αιτήματά τους ξεχωρίζουν, επίσης, η ανάπτυξη υποδομών και logistics, για την «ανταγωνιστική διακίνηση των πρώτων υλών», η αναβάθμιση περιφερειακών υποδομών, η σύνδεση παραγωγικών μονάδων με το σιδηρόδρομο κ.ά. Αν μη τι άλλο, οι βιομήχανοι επιβεβαιώνουν ότι ο «κατασκευαστικός» οργασμός που έχει καταλάβει την κυβέρνηση, με την ολοκλήρωση παλιότερων υποδομών και το σχεδιασμό νέων, γίνεται με κριτήριο την κερδοφορία τους, την ανάδειξη της χώρας σε διαμετακομιστικό κόμβο για τα δικά τους συμφέροντα και όχι βέβαια για τα συμφέροντα και τις ανάγκες του λαού.

***

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, εκπέμποντας ισχυρά σήματα προς το κεφάλαιο, τις διεθνείς χρηματαγορές και τους επενδυτές, σπεύδει να διαβεβαιώσει για την ανάληψη της ιδιοκτησίας του «προγράμματος». Σε αυτό το φόντο, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, σε συνέχεια της κοινής παρέμβασης των βιομηχανικών συνδέσμων, τονίζει: «Σκεφτόμαστε, μέχρι το Πάσχα, να έχουμε ετοιμάσει το δικό μας σχέδιο, που θα περιλαμβάνει κοινωνικές και αναπτυξιακές πολιτικές, για να δείξουμε τόσο στους θεσμούς, όσο και στις αγορές ότι αυτό είναι το δικό μας πρόγραμμα, ότι έχουμε την ιδιοκτησία του. Πρόκειται για αυτά που θέλουμε να κάνουμε». Είχαν προηγηθεί δηλώσεις, όπως αυτή του επικεφαλής στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ότι «τίθεται το λογικό ερώτημα, πώς οι χώρες - πιστωτές θα βεβαιωθούν ότι εφαρμόζονται τα συμφωνηθέντα, ότι δεν θα υπάρξει πισωγύρισμα μεταρρυθμίσεων και ότι θα τηρηθούν οι υποσχέσεις σε σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα, με τη μελλοντική φορολογική πολιτική, με τις ιδιωτικοποιήσεις, με τη μείωση των κόκκινων δανείων». Και μόνο το περίγραμμα που δίνει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, δείχνει το περιεχόμενο των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων που θα περιληφθεί στο «σχέδιο» ιδιοκτησίας της κυβέρνησης.

***

Από το κάδρο δεν λείπει και η γεωπολιτική διάσταση του στόχου της ανάκαμψης, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, Αλ. Χαρίτση, να λέει σε εκδήλωση της «Business Europe» που φιλοξένησε ο ΣΕΒ στην Αθήνα: «Η ελληνική κυβέρνηση, παράλληλα με τη μεγάλη προσπάθεια για έξοδο από τη δημοσιονομική κρίση, λαμβάνει διεθνείς πρωτοβουλίες για ενίσχυση του διεθνούς προφίλ της χώρας». Εστίασε δε μεταξύ άλλων στις «διπλωματικές προσπάθειες για επίλυση προβλημάτων δεκαετιών με τους βόρειους γείτονες, Αλβανία και FYROM». Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, η «επίλυση» αυτών των ζητημάτων «θα ωφελήσει το σύνολο των χωρών και πρωτίστως βέβαια τη χώρα μας, ως την πιο ισχυρή οικονομία της περιοχής». Μάλιστα, κάλεσε τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους να παίξουν ενεργότερο ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία, λέγοντας ότι «είναι ευθύνη και καθήκον των παραγωγικών φορέων να στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια για εδραίωση της καλής γειτονίας και της οικονομικής συνεργασίας στα Βαλκάνια»... Αν μετά απ' αυτά υπάρχει κάποιος που εκφράζει ερωτήματα για τους λόγους που η κυβέρνηση «σκίζεται» να διευθετήσει τις εκκρεμότητες με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία, εντός του ευρωατλαντικού πλαισίου, πλέον δεν έχει κανέναν λόγο να απορεί...


Α. Σ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ