Τρίτη 7 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Τζέφρι Πάιατ - κυβέρνηση: «Παλιά τους τέχνη κόσκινο»

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, φαίνεται ότι έχει αναλάβει ειδικά καθήκοντα, προαναγγέλλοντας και αναλύοντας πλευρές της συμφωνίας Τσίπρα - Τραμπ, σχετικά με την ενίσχυση της παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή. Για το σκοπό αυτό επέλεξε να κάνει νέες δηλώσεις, κατά τη διάρκεια του 7ου συνεδρίου «Navigator 2017», στο πλωτό μουσείο «Hellas Liberty» στον Πειραιά. Η επιλογή του πλοίου - μουσείου «Liberty» έχει ιδιαίτερη σημασία για τις ΗΠΑ. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι ονομάστηκαν «πλοία της ελευθερίας». Το 1946, με τη μαζική εγγραφή 98 εμπορικών πλοίων τύπου «Liberty» στα ελληνικά νηολόγια, με την εγγύηση του ελληνικού κράτους, οι ΗΠΑ επιδίωξαν τη στήριξη του εφοπλιστικού κεφαλαίου στην Ελλάδα, το οποίο, ως γνωστόν, βρίσκεται σήμερα στην κορυφή της πυραμίδας του εφοπλιστικού κεφαλαίου σε όλο τον κόσμο. Σε ανταπόδοση, μετέτρεψαν το μοναδικό πλοίο στην Ευρώπη, τύπου «Liberty», σε μουσείο και είναι ένα από τα τρία που σώζονται παγκοσμίως. Αυτό, λοιπόν, το συμβολικό πλοίο για τις ΗΠΑ επέλεξε ο πρεσβευτής για να τονίσει ότι η Αμερική επέστρεψε («America is back»). Το επέλεξε για να προαναγγείλει και να ξεδιπλώσει πλευρές των συμφωνιών, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υπέγραψε με το πρόσφατο ταξίδι του Τσίπρα στις ΗΠΑ.

***

Εκανε, λοιπόν, γνωστό ο Τζέφρι Πάιατ ότι θα μετατραπεί μέρος του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σε στρατιωτική βάση των ΗΠΑ, με την εγκατάσταση μονάδας αποσυναρμολόγησης, αποθήκευσης και μεταφοράς ΝΑΤΟικών ελικοπτέρων. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρεσβευτής των ΗΠΑ μιλάει για την Αλεξανδρούπολη και τη στρατηγική της σημασία για τις ΗΠΑ. Η όξυνση των ανταγωνισμών καθιστά την Αλεξανδρούπολη στρατηγικής σημασίας περιοχή για τις ΗΠΑ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το Σεπτέμβρη, στο «Oiland Gas Forum», που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο στην Αλεξανδρούπολη, ο Τζέφρι Πάιατ είχε τονίσει τη στρατηγική της σημασία. Χειροπιαστά αποτελέσματα των σχεδιασμών των ΗΠΑ, σχετικά με το λιμάνι και το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, αποτελούν ο πρόσφατος ελλιμενισμός πολεμικών ΝΑΤΟικών πλοίων και η διέλευση στρατευμάτων για να συμμετάσχουν στη ΝΑΤΟική άσκηση «Noble Jump 2017», που πραγματοποιήθηκε στη Ρουμανία.

***

Πρόσφατα μάλιστα πραγματοποιήθηκε και νέα ΝΑΤΟική «κατάληψη» του αεροδρομίου «Δημόκριτος» στην Αλεξανδρούπολη, με την αποσυναρμολόγηση 20 στρατιωτικών ελικοπτέρων και τη μεταφορά τους με αμερικανικό πλοίο στην Ισπανία. Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί υλοποίηση πλευρών της συμφωνίας Τσίπρα - Τραμπ, καθώς οι ΗΠΑ θέλουν να χρησιμοποιήσουν την περιοχή της Αλεξανδρούπολης για την προώθηση των οικονομικών, εμπορικών και στρατιωτικών τους σκοπών. Αυτά θα πάρουν «σάρκα και οστά» με την εγκατάσταση στρατιωτικής βάσης συναρμολόγησης ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη. Θα είναι η δεύτερη μετά τη Σούδα αμερικανική βάση, όπως λέγεται, με το βλέμμα πάντα στραμμένο στα Στενά (Δαρδανέλια). Παράλληλα, στην Αλεξανδρούπολη, οι Αμερικανοί προωθούν τη συμμετοχή τους στην κατασκευή τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Ο Τζέφρι Πάιατ δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο πάνω στο «Liberty» ότι «οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ πιο ισχυρές. Θα συνεχίσουν να ενδυναμώνονται». Κάτι ξέρει και μιλάει με αυτήν τη σιγουριά. Και αυτή η σιγουριά απορρέει από τη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, πίσω από τις πλάτες του λαού μας.

***

Ο λαός μας για ένα πράγμα θα πρέπει να είναι σίγουρος. Θα είναι αυτός που για μια ακόμη φορά θα πληρώσει με διάφορους τρόπους τις συνέπειες της παραπέρα κλιμάκωσης της εμπλοκής της χώρας στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, ενάντια σε άλλους λαούς. Θα χρυσοπληρώσει, όπως έχει κάνει όλα τα προηγούμενα χρόνια, το οικονομικό κόστος, κάτι που κάνει και σήμερα με τις υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού. Θα «πληρώσει» την παραπέρα ενίσχυση του ρόλου των ΗΠΑ στην περιοχή, όχι μόνο με τη συμμετοχή στρατευμάτων και υποδομών της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολεμικούς σχεδιασμούς, με ολέθριες συνέπειες για το λαό μας, όπως έγινε με τη συμμετοχή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ενάντια στο λαό της Κορέας, με 187 νεκρούς και 614 τραυματίες Ελληνες. Θα «πληρώσει» αδρά, χωρίς να έχει κανένα όφελος, την επιδίωξη της αστικής τάξης για τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση σε περιφερειακό επίπεδο, με στόχο την αύξηση των μεριδίων της στις αγορές των γειτονικών χωρών. ΟΧΙ λοιπόν στις βάσεις του θανάτου, παλιές και νέες.

***

Ο λαός, απέναντι σε μια κυβέρνηση που όλα τα δίνει στους ιμπεριαλιστές, δεν μπορεί να μένει αμέτοχος. Εχει υποχρέωση, για το μέλλον του ίδιου και των παιδιών του, να οργανώσει τον αγώνα του. Η στρατευμένη νεολαία πρέπει να παλέψει ενάντια στις λυκοσυμμαχίες και την εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους ενάντια σε άλλους λαούς. Να μην γίνουν «κρέας στα κανόνια» των ιμπεριαλιστών. Οι μόνιμοι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί έχουν κάθε συμφέρον, ως παιδιά του ελληνικού λαού, να αφουγκραστούν το εργατικό - λαϊκό κίνημα που παλεύει ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τον καπιταλισμό που τους γεννάει. Να ταχθούν στο πλάι του λαού που αγωνίζεται για αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, για να φύγουν οι βάσεις. ΟΧΙ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΕΣ. Οι απόστρατοι των Ενόπλων Δυνάμεων, που είναι αναπόσπαστο κομμάτι του λαού μας και παλεύουν μαζί του, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, να ταχθούν ενάντια στις συμφωνίες ΗΠΑ - ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και άλλες ιμπεριαλιστικές συμφωνίες. Γνωρίζουν οι παραπάνω, καλύτερα από τον καθένα, για την παρουσία των ΝΑΤΟικών και των Αμερικανών μέσα στις Ενοπλες Δυνάμεις. Εχουν νιώσει τι σημαίνει η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολές μακριά από τα σύνορα. Γνωρίζουν τι σημαίνει αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, η Σούδα και η προγραμματιζόμενη στην Αλεξανδρούπολη. Πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να συμμετέχουν μαζικά, μαζί με τις οικογένειές τους, στους αγώνες του λαού μας.


Λ. Α.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ