Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Με αφορμή την έναρξη του προγράμματος για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων

Με μεγάλη καθυστέρηση πολλών μηνών από την κυβέρνηση και με ένα πρόγραμμα που αφήνει αναπάντητα ερωτήματα, ξεκινάει τη Δευτέρα η εκπαίδευση των προσφυγόπουλων στις δομές φιλοξενίας και σε απογευματινά τμήματα στα σχολεία.

Οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές, όλοι οι εργαζόμενοι, που, από την πρώτη στιγμή που άρχισαν να φτάνουν οι πρόσφυγες στη χώρα μας, έδειξαν την αλληλεγγύη τους με κάθε τρόπο, καλούνται από τη Δευτέρα να «ανοίξουν την αγκαλιά τους» για να υποδεχτούν τα προσφυγόπουλα σε σχολεία και γειτονιές.

Η γνήσια λαϊκή αλληλεγγύη, που εκφράστηκε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, αλλά και οι πρωτοβουλίες που ήδη παίρνουν εργατικά σωματεία, λαϊκές επιτροπές, σύλλογοι καθηγητών και γονέων, φοιτητικοί - σπουδαστικοί σύλλογοι και μαθητικά συμβούλια για να υποδεχτούν τα προσφυγόπουλα στα σχολεία αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη και ενθαρρυντικά σημάδια.

***

Γιατί, τώρα είναι η ώρα για να δυναμώσει η αλληλεγγύη, μαζί με το αίτημα για ανεμπόδιστη μετάβαση των προσφύγων στις χώρες προορισμού τους και την καταδίκη της πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ που κρατάει εγκλωβισμένους χιλιάδες κατατρεγμένους από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη χώρα μας, κάτω από άθλιους όρους. Είναι η ώρα για επαγρύπνηση, για να απομονωθούν ρατσιστικές και ξενοφοβικές κραυγές, που σηκώνονται πάνω στο «εύφορο» έδαφος της πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ, εκμεταλλευόμενες και ανθρώπινους φόβους και ανησυχίες, που προκαλούν η έλλειψη ενημέρωσης και κυρίως τα σοβαρά κενά και οι ελλείψεις που υπάρχουν στη διαχείριση του Προσφυγικού.

Κυρίως, είναι η ώρα για διεκδίκηση προϋποθέσεων ουσιαστικής στήριξης και ένταξης των προσφυγόπουλων, ώστε το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του, να εξασφαλίσει όλο το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό και τις υποδομές, έτσι που ούτε ένα προσφυγόπουλο να μη μείνει χωρίς την εκπαίδευση που δικαιούται, εκτός παιδαγωγικής διαδικασίας. Ωστε το κράτος να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να εξασφαλιστεί η ασφαλής μεταφορά των μαθητών και η σίτισή τους, ώστε να εξασφαλιστούν μέσα από τις δημόσιες δομές Υγείας όλα τα κριτήρια εγγραφής που ισχύουν για όλα τα παιδιά, όπως εμβόλια, ιατρικές βεβαιώσεις κ.λπ. Ολες, δηλαδή, οι προϋποθέσεις για μια ουσιαστική εκπαιδευτική διαδικασία, ώστε όλα τα προσφυγόπουλα να μαθαίνουν τη γλώσσα τους και παράλληλα να προετοιμάζονται για την ένταξή τους στο ελληνικό πρόγραμμα των σχολείων ή/και για τη μετάβαση και την ένταξή τους στη χώρα προορισμού τους. Με την ευθύνη της οργάνωσης όλων των δραστηριοτήτων να ανήκει αποκλειστικά στο υπουργείο, στις Διευθύνσεις και τους Συλλόγους Διδασκόντων, χωρίς καμία εμπλοκή των γνωστών ΜΚΟ και διαφόρων που εμφανίζονται γύρω από αυτές.

***

Η προσπάθεια αυτή χρειάζεται να δυναμώσει. Πολύ περισσότερο γιατί με δεδομένη την πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη του προγράμματος αλλά και τα όσα ακούστηκαν στην προχτεσινή παρουσίαση του προγράμματος στο υπουργείο Παιδείας, είναι λογικό να γεννιούνται μια σειρά από ερωτήματα για το αν τελικά υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός για το πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα:

Για παράδειγμα, είναι λογικό να γεννάται το ερώτημα για το αν η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος για 1.500 παιδιά θα φτάσει όντως σε επόμενο στάδιο να καλύψει τα πάνω από 25.000 προσφυγόπουλα που υπολογίζεται ότι βρίσκονται εγκλωβισμένα στη χώρα μας, όταν καλά - καλά δεν είναι διασφαλισμένο ότι το αρχικό - «πιλοτικό» πρόγραμμα θα φτάσει έως το τέλος της σχολικής χρονιάς και η απάντηση που δίνεται είναι περίπου ότι «αυτό είναι το επιδιωκόμενο». Είναι λογικό να γεννάται το ερώτημα αν η εκπαίδευση αυτή θα έχει ουσιαστικό και ενιαίο χαρακτήρα και αν όντως υπάρχει η κατάλληλη ενημέρωση και προετοιμασία στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, όταν π.χ. οι εκπαιδευτικοί θα είναι κατά βάση ελαστικά εργαζόμενοι, μετακινούμενοι από το ένα κέντρο στο άλλο. Είναι σοβαρό ζήτημα ότι και σε αυτόν τον πολύ κρίσιμο τομέα η κυβέρνηση δίνει ρόλο στις ΜΚΟ και διάφορους άλλους που καμία δουλειά δεν έχουν, με τον υπουργό Παιδείας να χαιρετίζει στην προχτεσινή συνέντευξη Τύπου «την εμφάνιση Οργανώσεων, είτε Διεθνών, είτε ΜΚΟ που συνιστούν την καλή πλευρά της παγκοσμιοποίησης», όταν είναι παραπάνω από γνωστός ο ρόλος τους και άλλωστε δεν πάνε ούτε δυο βδομάδες απ' όταν μέχρι και η αμερικάνικη πρεσβεία ανακοίνωνε σεμινάρια... για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, όπως είχε αποκαλύψει ο «Ριζοσπάστης», ξεσηκώνοντας έντονες αντιδράσεις που τελικά ακύρωσαν την εξέλιξη αυτή. Πολύ περισσότερο είναι λογικό να γεννιούνται ανησυχίες για το τι θα γίνουν τα προσφυγόπουλα που δεν διαμένουν σε οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας, αλλά σε διαμερίσματα και σπίτια, και τα οποία ουσιαστικά αφήνονται στην τύχη τους, να εγγραφούν με ατομική τους ευθύνη κι ενώ υπάρχουν ακόμα και παραδείγματα όπου οδηγούνται σε πρωινά τμήματα (πολλές φορές και με παρέμβαση διάφορων δήθεν «αλληλέγγυων» που υποστηρίζουν τάχα ότι τα απογευματινά τμήματα συνιστούν «γκετοποίηση») χωρίς να γνωρίζουν τη γλώσσα, χωρίς να μπορούν να παρακολουθήσουν και χωρίς να έχουν κάποια ουσιαστική στήριξη.

***

Ολα αυτά επιβάλλουν ακόμα μεγαλύτερη επαγρύπνηση, έκφραση της αλληλεγγύης στην πράξη, δυνάμωμα της διεκδίκησης, ώστε να εξασφαλιστούν όλες οι προϋποθέσεις ουσιαστικής ένταξης και στήριξης των προσφυγόπουλων.


Γ.Σ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ