Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Για τις «Λίστες Χειρουργείου» της κυβέρνησης

Στις 26/9/2016, με δελτίο Τύπου, το υπουργείο Υγείας προπαγανδίζει τον τρόπο κατάρτισης της «Λίστας Χειρουργείου», ως μέτρο που αποσκοπεί «στην ενίσχυση της διαφάνειας, στην ισότητα και τη μείωση των χρόνων αναμονής στις χειρουργικές επεμβάσεις που πραγματοποιούνται στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας». Ο γιατρός θα δίνει ένα παραπεμπτικό ότι ο ασθενής πρέπει να χειρουργηθεί και θα τον κατηγοριοποιεί σε μια από τις πέντε κλίμακες βαρύτητας. Αυτό το παραπεμπτικό θα πηγαίνει σε αρμόδιο υπάλληλο του νοσοκομείου, ανεξάρτητα από το γιατρό, που θα τοποθετεί τον ασθενή σε μια σειρά στη λίστα αναμονής, η οποία θα ξεκινάει από 1 - 2 βδομάδες για τα επείγοντα και θα φθάνει σε πάνω από έξι μήνες για «περιστατικά χωρίς συμπτώματα ή δυσλειτουργία, χωρίς γρήγορη εξέλιξη».

Η κυβέρνηση είναι αλήθεια αρκετά εφευρετική στο να διαχειρίζεται την αντιλαϊκή της πολιτική με λύσεις τάχα φιλολαϊκές. Ετσι, τα δεκάδες κλειστά χειρουργικά τραπέζια, τα εκατοντάδες κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ, από τα οποία εξαρτάται απόλυτα η πραγματοποίηση χειρουργικών πράξεων, την τεράστια έλλειψη γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού, υγειονομικών, ορθοπαιδικών και άλλων υλικών, φαρμάκων κ.λπ. τα αντιμετωπίζει δήθεν με τις «διαφανείς» λίστες αναμονής ανάλογα τάχα με το επείγον ή όχι του ζητήματος. Και μάλιστα προσθέτουν και το «ανεξάρτητα από το γιατρό», λες και δεν είναι ο γιατρός αυτός που θα χαρακτηρίζει το επείγον ή όχι ενός περιστατικού... Αντί η κυβέρνηση να προσλάβει όλους τους γιατρούς και όλο το υγειονομικό και άλλο προσωπικό που χρειάζονται τα νοσοκομεία (στις 30.000 φτάνουν οι ελλείψεις και δε θα λυθεί το πρόβλημα με τις ανέξοδες υποσχέσεις του Αλ. Τσίπρα από τη ΔΕΘ), για να χειρουργούνται οι ασθενείς στην «ώρα τους», φτιάχνει λίστες αναμονής, οι οποίες με αυτές τις τεράστιες ελλείψεις θα εξακολουθήσουν να είναι μακροχρόνιες για την πλειοψηφία των ασθενών.

***

Ομως, και η κατηγοριοποίηση που συνδέει τη βαρύτητα ενός περιστατικού με το χρόνο που θα γίνει το χειρουργείο δε στηρίζεται ούτε στις ανάγκες των ασθενών ούτε στις σημερινές δυνατότητες για την άμεση, πλήρη και δωρεάν ικανοποίησή τους. Από πού και έως πού σήμερα, εν έτει 2016, κάποιος και πολύ περισσότερο αν είναι παιδί με κάποιο ανατομικό πρόβλημα χωρίς «δυσλειτουργία» ή «γρήγορη εξέλιξη» μιας ασθένειας, αλλά με επίπτωση στην ψυχολογία του λόγω του προβλήματος θα πρέπει να περιμένει πάνω από 6 μήνες για να γίνει χειρουργική αποκατάσταση; Αλλά και για όλα τα άλλα «τακτικά περιστατικά» μπορεί σήμερα να θεωρείται πολυτέλεια η άμεση χειρουργική αντιμετώπισή τους;

Υπάρχει όμως και η εξής πλευρά που η κυβέρνηση κάνει την «πάπια»: Μέχρι κάποιος ασθενής να εκτιμηθεί ότι χρειάζεται να μπει στη λίστα για χειρουργείο, σε πόσες άλλες λίστες αναμονής εντάχθηκε προκειμένου να εξεταστεί - πολλές φορές από γιατρούς διαφορετικών ειδικοτήτων - να κάνει εργαστηριακές και άλλες εξετάσεις κ.λπ.; Πόσες φορές έγινε εσωτερικός μετανάστης γιατί στον τόπο διαμονής του δεν υπάρχει καμία δημόσια υπηρεσία Υγείας;

***

Βάζει, δε, για να κάνει ελκυστική την αντιλαϊκή λύση «τυράκι στη φάκα» το στόχο να περιοριστούν τα φακελάκια. Από προπαγάνδα σκίζουν. Μόνο που επειδή οι γιατροί δε φτάνουν και οι ασθενείς θέλουν και πρέπει να χειρουργούνται προκειμένου να μην παραπέμπονται στο αόριστο μέλλον και το φακελάκι στα δημόσια νοσοκομεία θα ζει και θα βασιλεύει, αλλά και το «ξεπουπούλιασμα» των ασθενών που εξαναγκάζονται να απευθύνονται - όσοι μπορούν - στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα. Αν ήθελαν να κόψουν το φακελάκι θα έπρεπε να πάρουν άλλα μέτρα, όπως η δημιουργία και οργάνωση ενός αποκλειστικά δημόσιου τομέα Υγείας, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας, με πλήρη επάρκεια σε ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό, όλων των ειδικοτήτων, με πλήρη ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, υγειονομικό υλικό και φάρμακα. Με εργασιακές σχέσεις μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής δουλειάς, με 6ωρο, 5ήμερο, 30ωρο και μία εφημερία τη βδομάδα για τους γιατρούς αντί της σημερινής ελαστικότητας και εξόντωσης. Με μέτρα υγείας και ασφάλειας, με μισθούς που να ανταποκρίνονται στην υψηλή, υπεύθυνη επιστημονική δουλειά τους και όχι σαν τους σημερινούς. Αλλά δεν το κάνουν οι κυβερνήσεις, αντίθετα δημιουργούν χώρο, ενισχύοντας την επιχειρηματική δράση και στο δημόσιο τομέα, γιατί συμβάλλει στην καπιταλιστική ανάπτυξη.

***

Και για του λόγου το αληθές, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ απεργάζεται λύσεις σαν τις λίστες χειρουργείων, συρρικνώνοντας τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού στον τομέα Υγείας, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αφήνοντας τις δημόσιες δομές της στο έλεος των τεράστιων ελλείψεων σε υγειονομικό προσωπικό αλλά και στα αναγκαία για νοσηλεία υλικά και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό («Μαρτύριο για τους καρκινοπαθείς - Πολύμηνες λίστες αναμονής, χαλασμένα μηχανήματα» και αυξημένες πληρωμές στον ιδιωτικό τομέα ήταν περίπου οι τίτλοι ρεπορτάζ Υγείας στις 22/9/2016), η επιχειρηματική δραστηριότητα στον συγκεκριμένο τομέα είναι κερδοφόρα. Αυτό φαίνεται, για παράδειγμα, από τη δημοσίευση των ενδιάμεσων ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων της περιόδου που έληξε στις 30/06/2016 της εταιρείας «Διαγνωστικόν και Θεραπευτικόν Κέντρον Αθηνών ΥΓΕΙΑ Α.Ε.». Τα ενοποιημένα αποτελέσματα μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες κατέγραψαν κέρδη 4,3 εκατ. ευρώ το εξάμηνο του 2016 έναντι ζημιών 1,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2015.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου «Υγεία», Ανδρέας Καρταπάνης, είπε ανάμεσα σε άλλα: «Παρότι και το 2016 η ύφεση συνέχισε να υφίσταται και να επηρεάζει αρνητικά την ελληνική επιχειρηματικότητα, ο όμιλος "Υγεία" συνεχίζει, χάρη στη μακροπρόθεσμη στρατηγική του, να επιδεικνύει αυξητικούς ρυθμούς λειτουργικής κερδοφορίας και κύκλου εργασιών επιβεβαιώνοντας την κυρίαρχη θέση που κατέχει στον κλάδο. Στον όμιλο "Υγεία", βασική στόχευση αποτελεί η έγκαιρη αναγνώριση των κινδύνων και η εφαρμογή των κατάλληλων εργαλείων που θα εξασφαλίσουν τη συνεχή αναπτυξιακή πορεία, την κεφαλαιακή ισχυροποίηση, την εξασφάλιση επαρκούς ρευστότητας και την συνεχώς αυξανόμενη λειτουργική κερδοφορία». Η «Υγεία κερδοφόρο εμπόρευμα» σε όλο της το μεγαλείο ή, πιο σωστά, με την αρωγή της κυβέρνησης. Για όσους έχουν. Οσοι δεν έχουν κινδυνεύει η ζωή τους. Η κυβέρνηση βεβαίως έχει άλλη γνώμη, ότι όλα πάνε καλά στην Υγεία και μάλιστα στην πρώτη επέτειο διακυβέρνησης προπαγανδίζει τα επιτεύγματά της. Η ίδια η πραγματικότητα όμως τη διαψεύδει. Οι υγειονομικοί, με τις συχνές κινητοποιήσεις τους, δίνουν την αγωνιστική κατεύθυνση έστω για την ανακούφιση ασθενών και εργαζομένων, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και στη διαχείρισή της που επιδιώκει η κυβέρνηση.


Ν. Ι.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ