Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Ακονίζουν ξανά τα μαχαίρια

«Οι δαπάνες παραμένουν υπέρμετρα εστιασμένες σε δυσβάσταχτα υψηλές συντάξεις που παρέχονται στους υπάρχοντες συνταξιούχους (...) Οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό έχουν σαν στόχο να περικόψουν τις δαπάνες κατά 1% του ΑΕΠ σε μεσοπρόθεσμη βάση. Αυτό είναι ένα καλοδεχούμενο και σίγουρα ένα δύσκολο πολιτικά μέτρο στις τρέχουσες συνθήκες. Ομως, δεν έχει την έκταση που χρειάζεται, επειδή το έλλειμμα του συνταξιοδοτικού συστήματος βρίσκεται στο μη βιώσιμο επίπεδο του περίπου 10% του ΑΕΠ (σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 2,5% στη ζώνη του ευρώ). Το μέγεθος του προβλήματος είναι τέτοιο που η τρέχουσα πολιτική, που κυρίως προστατεύει τους υπάρχοντες συνταξιούχους, ενώ βασίζεται σε υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές και σε χαμηλότερες αναμενόμενες συντάξεις για τους σημερινούς εργαζόμενους, δεν συνάδει με τη βιώσιμη ανάπτυξη και θα καταστεί μη βιώσιμη για λόγους ισότητας μεταξύ των γενεών (...) είναι απαραίτητη μια περαιτέρω μείωση των τρεχουσών συντάξεων, και αυτό μπορεί να γίνει με το ξεπάγωμα των σημερινών συντάξεων και με την εφαρμογή του νέου μαθηματικού τύπου για τις παροχές...».

***

Οι παραπάνω διαπιστώσεις για το Ασφαλιστικό περιέχονται στη Δήλωση Συμπερασμάτων της Αποστολής του ΔΝΤ, που έγινε την περασμένη Παρασκευή και είναι δηλωτικές της κατεύθυνσης στην οποία θα κινηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα η πολιτική γύρω από το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, συμπληρωματικά στον τελευταίο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση. Το πρώτο που διαπιστώνει το ΔΝΤ, μετά από τόσες περικοπές στις συντάξεις και στις παροχές που στράγγισαν στην κυριολεξία το εισόδημα των συνταξιούχων και συρρίκνωσαν τις παροχές Υγείας, είναι ότι οι συντάξεις στη χώρα μας είναι «δυσβάσταχτα υψηλές»! Σημειώνουμε ότι η μέση κύρια σύνταξη δεν ξεπερνά σήμερα τα 700 ευρώ, αλλά κι αυτό το ποσό θεωρείται προφανώς υψηλό για τον ιμπεριαλιστικό οργανισμό και βέβαια για το κεφάλαιο. Για να στηρίξει αυτήν τη διαπίστωση, το ΔΝΤ υπερθεματίζει για τις περικοπές που επιβλήθηκαν με το 3ο μνημόνιο στις συντάξεις κατά 1% του ΑΕΠ, αλλά τις θεωρεί ανεπαρκείς.

***

Το ΔΝΤ κάνει και μια λαθροχειρία στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τις επόμενες περικοπές. Καταγράφει το έλλειμμα της Κοινωνικής Ασφάλισης στο 10% του ΑΕΠ, χωρίς όμως να υπολογίζει τα χρήματα που είναι υποχρεωμένο να αποδίδει το κράτος. Η επιλογή αυτή δεν είναι τυχαία. Είναι ενδεικτική των κατευθύνσεων που δίνουν οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, και κατ' επέκταση το κεφάλαιο, για ακόμα μεγαλύτερη απαγκίστρωση του κράτους από τη χρηματοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, ώστε να κατευθύνει όλους τους πόρους στην ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων. Το πιο σημαντικό, όμως, από την εκτίμηση για την οικονομική ή μη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, είναι το γεγονός ότι το ΔΝΤ συνδέει ευθέως την Κοινωνική Ασφάλιση με τα δημοσιονομικά, το οποίο αποτελεί κατευθυντήρια στρατηγική της ΕΕ, να συρρικνώσουν, δηλαδή, όλα τα κράτη - μέλη στο ελάχιστο την κρατική συμμετοχή στην ασφαλιστική δαπάνη. Στην ίδια λογική, οι συντάξεις ενοχοποιούνται και για την υψηλή φορολογία, παραβλέποντας σκόπιμα το γεγονός ότι οι συνταξιούχοι, όπως και όλοι οι μισθωτοί, αγρότες, φτωχοί αυτοαπασχολούμενοι σηκώνουν όλα τα βάρη της αντιλαϊκής φορολογίας, την ώρα που το μεγάλο κεφάλαιο απολαμβάνει μόνο προνόμια και παντός είδους ενισχύσεις.

***

Ετσι, μετά από την κατάλληλη προπαγανδιστική «προετοιμασία», το ΔΝΤ φτάνει και «στο ψητό». Και αυτό, όπως αναμενόταν, είναι η περαιτέρω μείωση των συντάξεων που καταβάλλονται σήμερα. Μάλιστα, ο τρόπος που προτείνει να γίνει αυτή η νέα περικοπή είναι η άμεση εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων με βάση τον νέο νόμο. Δηλαδή, η κατάργηση εδώ και τώρα της «προσωπικής διαφοράς», που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση με το νόμο 4387/2016 για τους υφιστάμενους συνταξιούχους, για να καθυστερήσει αντιδράσεις και να δημιουργήσει τη μαγική εικόνα ότι δεν θα κοπούν δήθεν οι κύριες συντάξεις. Αποκαλύπτεται πλέον περίτρανα γιατί η κυβέρνηση προχώρησε στον επανυπολογισμό όλων των παλιών συντάξεων με τους νέους χαμηλότερους συντελεστές. Ετσι, ενώ η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει να αποδίδει τις ίδιες συντάξεις, έστω και αν αυτές μειωθούν με τον νέο υπολογισμό, τώρα επιβεβαιώνεται ότι η υπόσχεση αυτή δεν είχε την παραμικρή αξία. Αυτό σημαίνει ότι ο στόχος των νέων περικοπών ήδη έχει βρεθεί. Θα είναι η κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» που προκύπτει μετά τον επανυπολογισμό όλων των παλιών κύριων συντάξεων. Με άλλα λόγια, οι νέες περικοπές για τη συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων είναι «επί θύραις», όσο κι αν ωρύεται η κυβέρνηση ότι η μεταρρύθμισή της εξασφάλισε για χρόνια τη ...βιωσιμότητα του συστήματος.


Γ. ΖΑΧ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ