Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Επικίνδυνες εξελίξεις στο Προσφυγικό

Την αποκατάσταση της αντιδραστικής Συνθήκης «Δουβλίνο ΙΙ» για την Ελλάδα, μια συνθήκη που στην ουσία εγκλωβίζει στη χώρα πρώτης υποδοχής τους ξεριζωμένους των πολέμων, ζητούν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η κυβέρνηση της Γερμανίας. Η εκπρόσωπος Τύπου για θέματα μετανάστευσης της Κομισιόν, Νατάσα Μπερτό, ακολουθώντας τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, είπε πως έως το τέλος του Δεκέμβρη η χώρα μας πρέπει να επανέλθει στον υφιστάμενο κανονισμό του Δουβλίνου, διευκρινίζοντας ότι τα αιτήματα για άσυλο θα εξετάζονται στη χώρα εισόδου του κάθε πρόσφυγα ή μετανάστη στην ΕΕ και μετά θα γίνονται μετεγκαταστάσεις. Πιο πριν, ο Τ. Μεζιέρ είχε αναφέρει ότι πρέπει να μπορούν να σταλούν πίσω στην Ελλάδα πρόσφυγες, σύμφωνα με τη Συνθήκη του Δουβλίνου. Από κοντά, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών υποστήριξε ότι την «επιθυμία» του Βερολίνου για επαναπροωθήσεις, με την τήρηση ευρωπαϊκών στάνταρντ στη διαδικασία ασύλου από τη χώρα μας, «συμμερίζεται» και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας. Ολα τα παραπάνω συνθέτουν μία εικόνα που όχι μόνο θα εντείνει τα προβλήματα που υπάρχουν στη χώρα μας σχετικά με τους πρόσφυγες αλλά, επιπλέον, θα αυξήσει τον αριθμό των εγκλωβισμένων ανθρώπων. Γιατί αυτό ακριβώς σημαίνει αποκατάσταση της συνθήκης «Δουβλίνο ΙΙ». Και βέβαια, αντανακλούν τις ισχυρές κόντρες συμφερόντων που εκδηλώνονται με αφορμή το Προσφυγικό, που προκαλούν το εν λόγω πρόβλημα, που καταδικάζουν ολόκληρους λαούς σε ξεριζωμό και δυστυχία.

* * *

Με αφορμή όλα αυτά, έχει τη δική του σημασία το να θυμίσουμε μερικά πράγματα σε ό,τι αφορά τη στάση της κυβέρνησης όταν υπογράφτηκε η περιβόητη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, τον περασμένο Μάρτη. Τότε, λοιπόν, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πανηγύριζε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωνε ότι η συμφωνία θα λειτουργήσει θετικά, το ΚΚΕ σημείωνε: Οχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα των εγκλωβισμένων στην Ελλάδα αλλά επιδεινώνει τις συνθήκες εγκλωβισμού και καταστολής για ακόμα περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες. Οσο κι αν η κυβέρνηση παρουσιάζει το μαύρο άσπρο, η κατάσταση παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις και θα χειροτερέψει. Και μιας και γίνεται κουβέντα για αποκατάσταση της Συνθήκης «Δουβλίνο ΙΙ», αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι εκείνη η συμφωνία προέβλεπε ακριβώς αυτό. Η απόφαση, δηλαδή, για υποχρεωτική κατάθεση των αιτήσεων ασύλου και fast-track εξέτασή τους στην Ελλάδα σήμαινε επαναφορά σε ισχύ και αυστηρή εφαρμογή της απαράδεκτης Συνθήκης του Δουβλίνου. Το αποτέλεσμα αυτών των αποφάσεων θα είναι να αυξηθούν τα κυκλώματα και οι ταρίφες των δουλεμπόρων, τα δρομολόγια να γίνουν πιο επικίνδυνα, να ανέβει ο αριθμός των νεκρών προσφύγων - μεταναστών, οι συνθήκες κυνηγητού και παρανομίας να προκαλέσουν και άλλα προβλήματα, με επιπτώσεις στον ντόπιο πληθυσμό στα νησιά, στην ενδοχώρα και τα σύνορα προς τις άλλες χώρες της ΕΕ. Πράγματα που ήδη έχουν αρχίσει να ξετυλίγονται ένα ένα...

* * *

Για του λόγου το αληθές, τον περασμένο Μάη, ανακοινώθηκαν οι προτάσεις για αναθεώρηση του κανονισμού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με αυτές, ο εγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών στη «χώρα πρώτης υποδοχής» ενισχύεται. Οι ανακοινώσεις της Επιτροπής συνιστούν μεγαλύτερη ενίσχυση του αντιδραστικού κανονισμού του Δουβλίνου. Για το άσυλο υπερισχύει η ευθύνη της «χώρας πρώτης υποδοχής», όπως είναι η Ελλάδα, και σε αυτήν πλέον και «με τη βούλα» θα εγκλωβίζονται πρόσφυγες και μετανάστες. Οι απάνθρωποι μηχανισμοί με τις ποσοστώσεις και τους κλειδάριθμους, η κατεύθυνση για «αποτροπή της λεγόμενης δευτερογενούς μετακίνησης», η καταστολή στα σύνορα, οι φράχτες τρέφουν τα κυκλώματα των διακινητών, κάνουν τη ζωή κόλαση για χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Οποιος πρόσφυγας δεν θα συμμορφώνεται με τους αντιδραστικούς κανονισμούς απειλείται με συνέπειες και αυτόματη απόρριψη του αιτήματος ασύλου του. Στο πλαίσιο του σχεδίου της Επιτροπής προβλέπεται και η ενδυνάμωση του λεγόμενου συστήματος Eurodac για την υποτιθέμενη καλύτερη αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Στη διαδικασία αυτή προβλέπεται η καταγραφή και αποθήκευση περισσότερων δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, όπως όνομα, ημερομηνία γέννησης, υπηκοότητα, τα στοιχεία ταυτότητας ή τα ταξιδιωτικά έγγραφα και οι φωτογραφίες των εν λόγω ατόμων.

* * *

Τα παραπάνω δείχνουν ότι αν δεν καταπολεμηθεί το κακό στη ρίζα του, δύσκολα μπορεί να αλλάξει η κατάσταση. Πηγή του κακού είναι οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι. Το λαϊκό κίνημα από κοινού με τους πρόσφυγες πρέπει να παλέψουν κόντρα σε αυτό, την ίδια στιγμή που ζητούμενο είναι η διευκόλυνση της ασφαλούς μετακίνησης προσφύγων και μεταναστών στις χώρες τελικού προορισμού τους και η εξασφάλιση ανθρώπινων και αξιοπρεπών συνθηκών διαμονής κατά την προσωρινή φιλοξενία τους στην Ελλάδα. Ενας αγώνας που στοχεύει και στην κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, της Σένγκεν, του Frontex και όλων των κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ.


Γ. Α.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ