Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Η αγωνία για τους παιδικούς σταθμούς

Η μέρα που ανακοινώνονται τα προσωρινά αποτελέσματα για τους παιδικούς σταθμούς που είναι ενταγμένοι στο ΕΣΠΑ, όπως η προχτεσινή, δυστυχώς σηματοδοτεί για δεκάδες χιλιάδες νέα ζευγάρια εργατικών - λαϊκών στρωμάτων την έναρξη ενός ατέλειωτου Γολγοθά. Είτε πρόκειται για γονείς που τα παιδιά τους γίνονται δεκτά, είτε για εκείνους που δεν γίνονται, αλλά και για όσους δεν μπήκαν καν στη διαδικασία να κάνουν αίτηση γιατί κόβονται από τα ίδια τα κριτήρια που βάζει το πρόγραμμα, ξεκινά μία χρονιά με μεγάλες αγωνίες, που αφορούν το πότε θα ανοίξουν οι σταθμοί, το πώς θα λειτουργούν, το εάν θα ζητηθούν πρόσθετα χρήματα ως τροφεία, το πού θα πάνε τα παιδιά για να μπορούν να δουλέψουν οι γονείς. Αντί, δηλαδή, η νέα χρονιά να βρει αυτές τις χιλιάδες οικογένειες με λυμένο το αυτονόητο δικαίωμα στην Προσχολική Αγωγή, ένα ακόμα βάσανο έρχεται να προστεθεί στα τόσα άλλα... Φέτος, βέβαια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τις αποφάσεις της κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή αυτών των οικογενειών.

* * *

Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση:

-- Από εδώ και στο εξής, η χρηματοδότηση, που προβλέπεται μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ για τη φιλοξενία παιδιών, δεν θα δίνεται στους δημοτικούς και παιδικούς σταθμούς, αλλά απευθείας στον κάθε ωφελούμενο ξεχωριστά. Θυμίζουμε ότι οι οικογένειες που εντάσσονται στο πρόγραμμα δεν πληρώνουν τροφεία για τους παιδικούς σταθμούς. Ετσι, κάθε γονιός θα αναζητά πλέον μόνος του τον παιδικό σταθμό που θα στείλει το παιδί του. Μόνο που οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί δεν θα έχουν έστω και αυτό το κονδύλι του ΕΣΠΑ. Αυτό θα στερήσει από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς σημαντικούς πόρους αλλά και προσωπικό, η χρηματοδότηση του οποίου εξαρτάται από τη λειτουργία του παραπάνω προγράμματος, δε θα μπορούν δηλαδή να λειτουργήσουν παιδικοί σταθμοί. Ετσι, αυτή η διαδικασία θα οδηγήσει στην πριμοδότηση των ιδιωτικών σταθμών, αφού προς τα εκεί θα αναγκαστούν να κατευθυνθούν οι γονείς.

-- Η κυβέρνηση μειώνει το σχετικό voucher ανά ωφελούμενο κατά 5%, προκειμένου προφανώς να κερδίσει μερικές θέσεις, με αρνητικές συνέπειες όμως στις υπηρεσίες που θα παρέχονται. Θυμίζουμε ότι αντίστοιχες περικοπές στο voucher που έχουν γίνει κατά καιρούς, έχουν οδηγήσει σε περικοπές στη μεταφορά, στις εξωσχολικές δραστηριότητες, αλλά και στη σίτιση των παιδιών, αφού πολλοί ιδιωτικοί σταθμοί καλούσαν τους γονείς να φέρνουν οι ίδιοι το φαγητό τους.

-- Καταργείται ο περιορισμός που ίσχυε και σύμφωνα με τον οποίο μία δομή μπορούσε να φιλοξενήσει έως και το 70% των θέσεών της μέσω του προγράμματος. Πλέον, έως και το 100% των θέσεων μιας δομής μπορεί να καλύπτεται από τους δικαιούχους του προγράμματος. Στην πράξη, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε νέο αποκλεισμό για τα παιδιά λαϊκών οικογενειών ή για τα παιδιά δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων που δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ να μην καταφέρουν να μπουν σε κάποιον παιδικό σταθμό.

* * *

Ετσι, λοιπόν, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει την πολιτική δραματικής συρρίκνωσης των δημόσιων κοινωνικών δομών, που αφήνει τεράστια περιθώρια για κερδοφόρα κάλυψή τους από το κεφάλαιο, την επιχειρηματική δραστηριότητα στο συγκεκριμένο τομέα.

Η κυβέρνηση προχωρά στη μείωση αλλά και στην αλλαγή της χρηματοδότησης μέσα από το ΕΣΠΑ, προκειμένου να εξυπηρετήσει και ουσιαστικά να ενισχύσει τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, σε βάρος των δημοτικών παιδικών σταθμών. Μειώνεται η χρηματοδότηση κατά 5% μετά την περσινή επίσης κατά 5% περικοπή, που είχε οδηγήσει 45.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών, χρηματοδοτεί απευθείας τους γονείς και όχι τις δομές, με αποτέλεσμα πολλοί γονείς να στραφούν στους ιδιωτικούς σταθμούς. Το γεγονός ότι το κονδύλι του ΕΣΠΑ δίνεται στους γονείς, διευκολύνει το πέρασμα στην ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, αφού με τις δοσμένες συνθήκες αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να βρουν παιδικό σταθμό, ίσως και «τσοντάροντας» οι ίδιοι από την τσέπη τους αν δε φτάνει το ποσό, με βάση τα τροφεία, ή ακόμη και χωρίς να «τσοντάρουν», αν έχουν μειωμένες παροχές υπηρεσιών τα παιδιά τους.

Την ίδια ώρα, το προσωπικό των παιδικών σταθμών που εργάζεται μέσω του προγράμματος είναι ουσιαστικά «στον αέρα», αφού η επαναπρόσληψή του είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις αιτήσεις των παιδιών. Με δεδομένη την εδώ και χρόνια απαγόρευση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί στην πλειοψηφία τους στηρίζουν τη λειτουργία τους και τη λειτουργικότητά τους στους εργαζόμενους συμβασιούχους του ΕΣΠΑ. Η δε δομή των 300 και πλέον ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑμεΑ στηρίζεται αποκλειστικά στους εργαζόμενους του προγράμματος. Είναι πολύ πιθανόν, λοιπόν, αρκετοί δημοτικοί παιδικοί σταθμοί να μην ανοίξουν.

* * *

Αυτό που είναι αναγκαίο μπροστά σε αυτή την κατάσταση είναι η δημιουργία ενός μεγάλου μετώπου υπεράσπισης του δημόσιου χαρακτήρα της Προσχολικής Αγωγής. Ενα μέτωπο που θα διεκδικήσει: Κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών. Αποκλειστικά δημόσιους ασφαλείς και σύγχρονους παιδικούς σταθμούς, με κρατική χρηματοδότηση, κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Κατάργηση των τροφείων. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς και στα ΚΔΑΠ χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με πλήρη μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα.


Κ. Πασ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ