Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Αναμενόμενο έγκλημα οι καταστροφικές πυρκαγιές

Για τέταρτη μέρα έκαιγε χτες η πυρκαγιά στην Εύβοια. Πάνω από 30.000 στρέμματα πυκνού πευκοδάσους έγιναν στάχτη. Είναι πεντακάθαρο ότι όσο υπάρχει το σημερινό πλαίσιο, μέσα στο οποίο η γη είναι εμπόρευμα, θα οπλίζονται διάφορα χέρια με το κίνητρο του εμπρησμού. Αυτό για να αλλάξει πρέπει να γίνει στην πραγματικότητα η γη κοινωνική περιουσία, να πάψει να πουλιέται και να αγοράζεται, να αξιοποιείται στην καπιταλιστική κερδοφορία. Ομως, είτε τυχαίες είτε βαλτές είναι οι πυρκαγιές, ένα ακόμα ζήτημα που αναδείχτηκε από την πυρκαγιά στην Εύβοια είναι ότι η προστασία των δασών, του φυσικού πλούτου αλλά και των ανθρώπινων ζωών και λαϊκών περιουσιών είναι στην πραγματικότητα υποτυπώδης ως ανύπαρκτη. Και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες, ουσιαστικά με την πολιτική της αφήνει στο έλεος της τύχης δάση, αγροτικές καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο αλλά και οικισμούς. Και βεβαίως δεν μπορεί να αλλάξει όσα κληρονόμησε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και σε αυτόν τον τομέα πολύ απλά γιατί διατηρεί όλο το προηγούμενο αντιλαϊκό πλαίσιο και μάλιστα το ενισχύει κόβοντας ακόμα περισσότερες δαπάνες σε τέτοιους τομείς. Πολύ πριν ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος με Ερώτησή του στη Βουλή το ΚΚΕ, τον περασμένο Μάρτη, επισήμαινε ότι ένα μήνα πριν την αντιπυρική περίοδο οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, η Δασική Υπηρεσία και το Πυροσβεστικό Σώμα, βρίσκονται σε δυσμενή θέση σχετικά με την ολοκληρωμένη προετοιμασία για την εφαρμογή της δασοπροστασίας, τη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων, τη συνολική προστασία της λαϊκής περιουσίας. Οι καταστροφικές πυρκαγιές, λοιπόν, και η αδυναμία των διαφόρων υπηρεσιών να ανταποκριθούν σε αυτές ήταν μια αναμενόμενη εξέλιξη.

* * *

Και άλλες παρεμβάσεις του ΚΚΕ ανέδειξαν το πρόβλημα. Για παράδειγμα, κλιμάκιο του ΚΚΕ επισκέφτηκε τον περασμένο Ιούλη την Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου ζητώντας να δοθούν τα απαραίτητα κρατικά κονδύλια για μέτρα πρόληψης στο Πυροσβεστικό Σώμα. Και ταυτόχρονα καυτηρίαζε το γεγονός ότι οι συνθήκες δουλειάς του προσωπικού είναι άθλιες, ότι οι πυροσβέστες δεν γνωρίζουν ωράρια, αναγκάζονται να δουλεύουν συνεχόμενα μέχρι 30 και 40 ώρες, για να καλύψουν τα μεγάλα κενά.

Τον περασμένο Ιούνη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης, με αφορμή τη φωτιά στα Δερβενοχώρια, επικοινώνησε με τον αναπληρωτή υπουργό Δημόσιας Τάξης εκφράζοντας ανησυχία για την κατάσταση στο Πυροσβεστικό Σώμα, τις ελλείψεις σε προσωπικό, καθώς και την ύπαρξη απαρχαιωμένων και κακοσυντηρημένων μέσων, τα οποία δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστών και την αποτελεσματική δασοπροστασία. Τόνισε ότι πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα, προκειμένου να μην υπάρχουν νέες καταστροφές το επόμενο διάστημα.

Επίσης, με αφορμή τη φωτιά στην Κνωσό, κλιμάκιο της ΤΕ Ηρακλείου έκανε περιοδεία στην καμένη περιοχή και τόνιζε πως αν και η έκταση της πυρκαγιάς ήταν μικρή, αναδείχτηκε η έλλειψη πυροπροστασίας σε μια περιοχή που είναι κοντά στον οικισμό της Κνωσού αλλά και σε έναν αρχαιολογικό χώρο μεγάλης ιστορικής σημασίας. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία προσπάθησε να επιχειρήσει σε μια έκταση χωρίς καμία πρόσβαση σε δρόμους ή αντιπυρικές ζώνες. Επιπλέον, δεν υπήρχε πρόσβαση σε απόθεμα νερού, με αποτέλεσμα να διανύουν τα οχήματα μεγάλες αποστάσεις για να γεμίσουν με νερό.

***

Στη σημερινή φάση, βεβαίως, ένα πρώτο μέλημα είναι η αποκατάσταση των ζημιών που υπήρξαν στην αγροτική παραγωγή, η διεκδίκηση για τους πληγέντες. Σε αυτήν την προσπάθεια πρωτοστατεί το ΚΚΕ, όπως άλλωστε και σε πολλές άλλες περιοχές που επλήγησαν από φωτιές, για να διεκδικήσει μέτρα προστασίας, να απαιτήσει άμεσα μέτρα αποκατάστασης των πληγέντων, επαναλαμβάνοντας και επισημαίνοντας την ανάγκη ενίσχυσης της δασοπυρόσβεσης.

Για παράδειγμα, στην πυρκαγιά της Χίου πριν από μία βδομάδα, κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι έκαναν περιοδεία στις πληγείσες περιοχές, ενώ η ΤΕ του Κόμματος σε ανακοίνωσή της τόνιζε ότι η ανεπαρκής πυροπροστασία έκανε έρμαιο της μεγάλης πυρκαγιάς το τμήμα του νησιού που είχε πληγεί με πυρκαγιές και το 2012. Και θύμιζε ότι μόλις πριν από μερικούς μήνες το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει ότι πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία των καλλιεργειών μαστίχας.

Στα μέτρα αποζημίωσης των αγροτών και της αποκατάστασης καλλιεργειών και υποδομών από την πυρκαγιά που έπληξε στις 19/6 την Απολακκιά Ρόδου, κάνοντας κυριολεκτικά στάχτη πάνω από 9.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων, αναφερόταν σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ.

* * *

Οπως έχει επισημάνει επανειλημμένα το ΚΚΕ, σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις ολοκληρωμένης προστασίας από κάθε είδους καταπατητές και διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων με αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Να καταργηθούν τώρα όλοι οι δασοκτόνοι νόμοι και οι σχετικές διατάξεις. Είναι απολύτως απαραίτητη η αύξηση του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας. Να τελειώσει το απαράδεκτο καθεστώς της κατηγοριοποίησης του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος με τη μονιμοποίησή του και την πρόσληψη με σταθερές και μόνιμες σχέσεις προσωπικού όλων των βαθμίδων, επιστημονικού, τεχνολογικού και εργατοτεχνικού, με την κατάλληλη εκπαίδευση. Να διατεθούν όλα τα απαραίτητα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλα τα υλικοτεχνικά μέσα και υποδομές για την παροχή των πυροσβεστικών υπηρεσιών. Και πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στο βωμό της δημοσιονομικής προσαρμογής, άφησε για άλλη μια φορά και φέτος απροστάτευτα τα δάση, μείωσε ακόμη περισσότερο τις δαπάνες στον κρατικό προϋπολογισμό, διατήρησε τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό στις υπηρεσίες πρόληψης, διατηρώντας τη γύμνια του κράτους, όταν πρόκειται για τις λαϊκές ανάγκες, την προστασία του ευρύτερου περιβάλλοντος και των δασών. Αυτό είναι το συμπέρασμα από τις πυρκαγιές που καταστρέφουν το βιος του λαού.


Γ. Α.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org