Πέμπτη 28 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
«Ατσάλινο τόξο» ΝΑΤΟικών σχεδιασμών...

Νέα αντιπαράθεση ξεκίνησε την Κυριακή πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, βασικά στη συνοριογραμμή ΝΑΤΟ με Ρωσία, όταν κατά καταγγελίες της βουλγαρικής κυβέρνησης ρωσικό αεροσκάφος εισήλθε στην περιοχή που βρίσκεται υπό την εποπτεία της Βουλγαρίας, στο πλαίσιο των εκτεταμένων ΝΑΤΟικών ασκήσεων που διεξάγονται στην περιοχή, και παραβίασε τον εναέριο χώρο της Βουλγαρίας. Η Μόσχα αντέδρασε αρνούμενη το περιστατικό, λέγοντας ότι το αεροσκάφος της όντως πέταξε πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, ακολουθώντας, ωστόσο, τις διεθνείς οδηγίες και κανόνες. Η, δε, βουλγαρική πλευρά επέμεινε στις καταγγελίες της, με τον υπουργό Αμυνας να υποστηρίζει πως τον περασμένο μήνα σημειώθηκε σειρά παραβιάσεων του βουλγάρικου εναέριου χώρου από ρωσικά αεροσκάφη.

Η τέτοια αντιπαράθεση έγινε σχεδόν ταυτόχρονα με την επίσκεψη στη Σόφια του Ελληνα υπουργού Αμυνας, ως προετοιμασία της μετάβασης εκεί του Ελληνα πρωθυπουργού, τη Δευτέρα, για να συμμετάσχει στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Βουλγαρίας. Επαφές όλες στην προσπάθεια της ελληνικής αστικής τάξης να στήσει κομπρεμί με άλλα κεφάλαια της περιοχής, ώστε να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά και να διεκδικήσει μεγαλύτερα μερίδια από τη λεία, μέσα και από τη λεγόμενη στρατιωτική διπλωματία, την εκπλήρωση αποστολών του ΝΑΤΟ.

***

Σε αυτήν τη βάση, ο Π. Καμμένος είχε συνομιλίες με τον Βούλγαρο ομόλογό του κι άλλους παράγοντες, και δήλωσε, περιγράφοντας τα σχέδια της ελληνικής αστικής τάξης να πρωτοστατήσει στη σύμπηξη και λειτουργία ενός άξονα υλοποίησης σχεδιασμών του ΝΑΤΟ στη νοτιοανατολική του πτέρυγα, στην κόντρα με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων:

«Εχουμε μία πολύ στενή συνεργασία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, της ΕΕ (...) Με τις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις, την εξάπλωση της τρομοκρατίας, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική και στη Μαύρη Θάλασσα και τα τελευταία γεγονότα στην Τουρκία, η Βουλγαρία και η Ελλάδα αποτελούν το ατσάλινο τόξο σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή (...) Η Βουλγαρία, η Ελλάδα και κατ' επέκταση η Κύπρος προς το νότο και η Ρουμανία προς το βορρά είμαστε οι χώρες που ουσιαστικά αποτελούμε τα σύνορα της Δύσης με την Ανατολή». Το... «ατσάλινο τόξο σταθερότητας», βέβαια, όπως και η διεκδίκηση ρόλου... συνοριοφύλακα «της Δύσης με την Ανατολή», για τους λαούς της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, σημαίνει βαθύτερη εμπλοκή στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς, ακριβώς μέσω της «πολύ στενής συνεργασίας» στο πλαίσιο των λυκοσυμμαχιών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ...

Θυμίζουμε εδώ ότι στη βάση παροχής υπηρεσιών στο ΝΑΤΟ και στο πλαίσιο της Τεχνικής Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας για διασυνοριακές επιχειρήσεις εναέριας επιτήρησης, η οποία υπογράφτηκε το Μάρτη του 2014, λέγεται ότι τουλάχιστον μία φορά ελληνικά μαχητικά απογειώθηκαν από εδώ για να αναχαιτίσουν αεροσκάφη «αγνώστων ιχνών» (σ.σ. «φωτογραφίζεται» η Ρωσία) που εισήλθαν στο βουλγαρικό FIR χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσης. Το θέμα δεν επιβεβαιώνεται επισήμως, ωστόσο, όπως έλεγαν οι αρμόδιοι παράγοντες κατά την υπογραφή της συμφωνίας, επρόκειτο για «ενοποίηση των διασυνοριακών επιχειρήσεων». Αναλυτές εξηγούσαν από τότε ότι ελληνικά μαχητικά θα αναλαμβάνουν αποστολές αναγνώρισης και αναχαίτισης αεροσκαφών «αγνώστων ιχνών» τα οποία εισέρχονται στο βουλγαρικό FIR, αποστολές στις οποίες λέγεται ότι η βουλγαρική Πολεμική Αεροπορία δεν μπορεί να ανταποκριθεί λόγω ανεπάρκειας των δικών της μέσων. Σε αυτό το μοτίβο, άλλωστε, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία έχει πάρει μέρος σε ΝΑΤΟικές ασκήσεις στο FIR Σόφιας, το οποίο ενώνεται με το FIR της Συμφερούπολης, που καλύπτει Κριμαία και νοτιοανατολική Ουκρανία.

Αν συνδυαστούν όλα αυτά με τις τελευταίες καταγγελίες περί «ρωσικής επιθετικότητας» στη Μαύρη Θάλασσα, και με δεδομένο ότι η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση οξύνεται, καθίσταται σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει πρόσθετες, βαρύτατες ευθύνες για το πού πάει να εμπλέξει τον ελληνικό λαό για τα συμφέροντα, βέβαια, των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων.

***

Υπολογίζει από κάτι τέτοια η κυβέρνηση, πιστή όπως είναι στους στόχους του κεφαλαίου; Οχι βέβαια. Ο Π. Καμμένος διακήρυττε από τη Σόφια ότι Ελλάδα και Βουλγαρία θα προχωρήσουν και σε «κοινές ασκήσεις, στις οποίες θα έχουμε τη δυνατότητα να καλέσουμε και τους συμμάχους μας». Αλλη μια συνεισφορά της ντόπιας αστικής τάξης στη συγκέντρωση δυνάμεων του ΝΑΤΟ, σε Μαύρη Θάλασσα και Αιγαίο, στο χώρο όπου περιπολούν ρωσικά μαχητικά και διαπλέουν ρωσικά πολεμικά πλοία στον πλου τους προς Συρία.

Επιπλέον, ο αν. υπουργός Αμυνας και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Βίτσας, μιλώντας τη Δευτέρα στην τελετή έναρξης του προγράμματος εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης επιχειρησιακών συστημάτων των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3Β του Πολεμικού Ναυτικού - αναβάθμιση για να εμβαθύνει την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, εφόσον τα αεροσκάφη θα καλύψουν κατά βάση ΝΑΤΟικές ανάγκες και σχεδιασμούς για επεμβάσεις ενάντια σε λαούς της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου - έδινε την έμφαση στο νότιο σκέλος του «ατσάλινου τόξου» που οριοθετούσε ο Καμμένος, από Ρουμανία έως Κύπρο:

«Ο εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών αυτών και η μελλοντική επιχειρησιακή τους ενεργοποίηση, μαζί με τα νέα υποβρύχια και τον εκσυγχρονισμό των πλοίων του Πολεμικού μας Ναυτικού, μαζί με την ολοκλήρωση του προγράμματος των πυραυλακάτων, θα αυξήσουν τη μαχητική ισχύ του Πολεμικού Ναυτικού και των Ενόπλων Δυνάμεων και θα αποτελέσουν ένα ακόμα πολλαπλασιαστή ισχύος, όχι μόνο στην περιοχή του Αιγαίου, αλλά και στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, η οποία είναι μέγιστης στρατηγικής σημασίας χώρος για την Ελλάδα (σ.σ.: την ντόπια αστική τάξη. Στην ίδια γραμμή, συνέχιζε μιλώντας για ...ανάδειξη «μιας ισχυρής Ελλάδας με λόγο και θέση στα περιφερειακά και διεθνή δρώμενα». Να καταγραφεί και η τοποθέτηση του Α/ΓΕΝ, στην ίδια τελετή, ο οποίος αναφέρθηκε στο «συμμαχικό έργο» που θα αναλάβουν τα εν λόγω αεροσκάφη, επιβεβαιώνοντας εμμέσως ότι θα αξιοποιηθούν και σε αποστολές της λυκοσυμμαχίας του ΝΑΤΟ. Σε άλλο σημείο, άλλωστε, της τοποθέτησής του μίλησε για επέκταση του αεροπορικού βραχίονα του Πολεμικού Ναυτικού πέρα από το Αιγαίο, στην ευαίσθητη και σημαντική ζώνη της Ανατολικής Μεσογείου.

Και παραπέρα, «non paper» που είχε εκδώσει η κυβέρνηση ήδη από τον Απρίλη του 2015, ανέφερε επί λέξει: «Το κάθε αεροσκάφος "P -3" μπορεί να πετά επί 12 ώρες συνεχώς και να ελέγχει τεράστιες περιοχές του Αιγαίου και της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Τι ελέγχει; Από κινήσεις υποβρυχίων και πλοίων μέχρι μεταναστευτικές ροές, κ.λπ. Το θέμα δεν είναι κυρίως "ελληνικό" αλλά ΝΑΤΟικό. Το NATO θέλει κάθε μέρα για τις δικές του ανάγκες εναέρια επιτήρηση σε Αιγαίο και νοτιοανατολική Μεσόγειο. Χωρίς αεροπλάνα αυτό δεν μπορούσε να γίνει σωστά».

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εμπλέκει το λαό στη δίνη επικίνδυνων εξελίξεων, ακόμα και συγκρούσεων. Εξ ου και πρέπει να ενδυναμώσει την οργανωμένη πάλη του ενάντια στους τέτοιους σχεδιασμούς του κεφαλαίου, στο κεφάλαιο το ίδιο, στις κυβερνήσεις, σε όλες τις δυνάμεις που το υπηρετούν.


Θ. Μπ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org