Τρίτη 14 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Οι ... βολικοί «Παραιτηθείτε»...

Το σκηνικό διαμορφώνεται ως εξής: μια διαδικτυακή πρωτοβουλία ονόματι «Παραιτηθείτε» εμφανίστηκε και κατεβαίνει - λέει - στο δρόμο έχοντας ως βασικό αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, προβάλλοντας το επιχείρημα της κακής διαχείρισης της κατάστασης. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αντιδρώντας σε αυτή την ...πρωτοβουλία, εξαπολύει μύδρους εναντίον της και βάζει στο κάδρο ως βασικό της αντίπαλο τους «Παραιτηθείτε». Πάνω σε αυτό το σκηνικό στήνεται ένας μεγάλος καβγάς, με δηλώσεις επί δηλώσεων, με κατηγορίες επί κατηγοριών, με τηλεοπτικά σόου και αποπροσανατολιστικές κορώνες εκατέρωθεν. Αν δει κανείς πίσω απ' όσα προβάλλονται και από τους «Παραιτηθείτε» και από τη στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ απέναντί τους, μπορεί να βγάλει πολλά και χρήσιμα συμπεράσματα.

* * *

Κατ' αρχήν, οι «Παραιτηθείτε» που αύριο το απόγευμα διοργανώνουν συγκέντρωση και οι υποστηρικτές τους εμφανίζονται με θέσεις όπως: «Ούτε χρώματα, ούτε κόμματα, ούτε συνδικάτα», «ζητάμε τη γρήγορη έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια», «ζητάμε δραστικές περικοπές δαπανών παντού, να μπει ένα τέλος στο σπάταλο κράτος», «η θέση της χώρας μας στην Ευρωζώνη είναι αδιαπραγμάτευτη και η οικονομία μας πρέπει επιτέλους να βρεθεί σε συνθήκες ανάπτυξης», στην πραγματικότητα ζητούν «δραστικές περικοπές παντού», που σημαίνει μείωση μισθών και συντάξεων, απολύσεις στο Δημόσιο, περικοπές σε προγράμματα και δράσεις Πρόνοιας, ιδιωτικοποιήσεις κ.λπ. Ζητούν «γρήγορη έξοδο από τα μνημόνια», που σημαίνει πλήρη και γρήγορη υλοποίηση των μνημονίων και όσων απορρέουν από αυτά, όπως έλεγε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ όταν ψήφιζαν τα μνημόνια. Ολοι θυμούνται ότι η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου διαφήμιζε πριν τις εκλογές του Γενάρη του 2015 ότι είμαστε ένα βήμα πριν την έξοδο από το μνημόνιο... Στηρίζουν την ΕΕ και την Ευρωζώνη, που σημαίνει διαρκή μνημόνια, σκληρή αντιλαϊκή πολιτική και μέτρα που τσακίζουν το λαό. Αυτά ακριβώς ζητάνε οι ...«Παραιτηθείτε». Αυτά ζητάνε τμήματα της αστικής τάξης της χώρας, επιχειρηματικοί κύκλοι, αστικά επιτελεία. Και, άρα, είναι φυσιολογικό ανάμεσα στους υποστηρικτές τους να είναι πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού, όσοι, δηλαδή, μαζί με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο και έφεραν νέα δεινά στους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες...

* * *

Το κερασάκι; Λένε: «ούτε χρώματα, ούτε κόμματα, ούτε συνδικάτα», κάτι απολύτως αντιδραστικό. Ομως, ενώ λένε αυτό, εμφανίζονται ανάμεσα στους συνδιοργανωτές της καμπάνιας να είναι οι εξής: Αλφρέντο Σαλτιέλ, που υπήρξε υποψήφιος της Δράσης στις ευρωεκλογές, Γιώργος Τσουκαλαδάκης, που είχε διοριστεί σε προσωποπαγή θέση στο υπ. Παιδείας επί Α. Διαμαντοπούλου, Γιάννης Πουλάκης, διαχειριστής του «Ευρωπαϊκού Μεταρρυθμιστικού Μετώπου», μίας κίνησης που αυτοπροσδιορίζεται ως συνέχεια του «Μένουμε Ευρώπη». Γιάννης Χουντής, μέλος Γραμματείας Προγράμματος ΝΔ, Υψηλάντης Τζούρος, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τη ΝΔ, Μάνος Επιτροπάκης, υποψήφιος βουλευτής της Α' Αθήνας με το ΠΑΣΟΚ, Θανάσης Χειμωνάς, συγγραφέας και τομεάρχης Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ, Φώτης Σαραντόπουλος, συγγραφέας που υποστήριξε ανοικτά το Ποτάμι, Κωνσταντίνος Κορίκης, μέλος του κόμματος Τζήμερου «Δημιουργία Ξανά», Παναγιώτης Κωστούλας, υποψήφιος ευρωβουλευτής με την «Ελιά» κ.α. Ετσι όπως, άλλωστε, και στην περίπτωση των ακομμάτιστων, επίσης, «Αγανακτισμένων» υπήρχε η κάτω και η πάνω πλατεία, οι σοσιαλδημοκράτες και οι ακροδεξιοί και αναδείχθηκαν «αστέρια» του αστικού πολιτικού σκηνικού και της σημερινής διακυβέρνησης όπως ο Γ. Βαρουφάκης, ο Κατρούγκαλος κ.ά.

* * *

Πάμε τώρα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Αλήθεια, τι πιο βολικό για μια κυβέρνηση από το να υπάρχει ένας τέτοιος αντίπαλος; Βλέπουμε καθημερινά ότι μια σειρά κυβερνητικά στελέχη, με δηλώσεις, τιτιβίσματα και αναρτήσεις, «χτίζουν» μέρα με τη μέρα έναν αντίπαλο πολύ βολικό για τους ίδιους. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι η ίδια η κυβέρνηση, μέσω των δηλώσεων διαφόρων στελεχών της, συνειδητά διαφημίζει την πρωτοβουλία «Παραιτηθείτε». Και είναι βολικό, γιατί αυτές οι κινητοποιήσεις δεν στοχεύουν την αντιλαϊκή πολιτική, αντίθετα ζητούν την επιτάχυνσή της. Ετσι, η κυβέρνηση και την αντιλαϊκή πολιτική μπορεί να εφαρμόζει και γι' αυτό παίρνει τα εύσημα από εκπροσώπους των βιομηχάνων, των εφοπλιστών και των τραπεζιτών και από την άλλη να εμφανίζεται ότι συγκρούεται με σχέδια ακραίων νεοφιλελεύθερων κύκλων, που θέλουν να την ανατρέψουν γιατί αντιστέκεται στο νεοφιλελευθερισμό! Είναι, επίσης, προφανές ότι την κυβέρνηση την βολεύει το να παρουσιάζει ως μόνη διαμαρτυρία στην κυβερνητική πολιτική όσα διοργανώνουν τέτοιες πρωτοβουλίες και όχι οι κινητοποιήσεις του οργανωμένου εργατικού - λαϊκού κινήματος, που καθημερινά βρίσκεται στους δρόμους και κοντράρει τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα. Να σπρώχνει κάτω απ' το χαλί τις διεκδικήσεις και τις κινητοποιήσεις που ζητούν το ακριβώς αντίθετο απ' τους «Παραιτηθείτε». `Η ακόμα καλύτερα, να προσπαθεί να συνδέσει κάθε πραγματική λαϊκή διαμαρτυρία με κινητοποιήσεις τέτοιου τύπου... Αυτό που χρειάζεται ο λαός για να δει καλύτερες μέρες, δεν είναι άλλη μια μάζωξη στο Σύνταγμα, που είναι κομμένη και ραμμένη στα συμφέροντα και τις ανάγκες τμημάτων του κεφαλαίου, αλλά κινητοποιήσεις που θα στοχεύουν στη στρατηγική του κεφαλαίου για την ανάκαμψη και τα αντιλαϊκά μέτρα που τη συνοδεύει, που θα συμβάλουν στην ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, τη διαμόρφωση μιας πλατιάς κοινωνικής συμμαχίας για την πραγματική ρήξη με την εξουσία του κεφαλαίου, την ΕΕ και τις κυβερνήσεις που υπηρετούν το σημερινό δρόμο ανάπτυξης.


Κ. Πασ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ