Πέμπτη 24 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
«Ανακοστολόγηση», αλλά οι πληρωμές ασθενών στα ύψη

Η συγκυβέρνηση προβάλλει ως θετική εξέλιξη για τους ασφαλισμένους τη μείωση των τιμών των διαγνωστικών εξετάσεων. Συγκεκριμένα, με σχετική υπουργική απόφαση για την ανακοστολόγηση των διαγνωστικών εξετάσεων, μειώνονται μεσοσταθμικά κατά 43% οι τιμές 51 διαγνωστικών εξετάσεων και οι υπόλοιπες κατά 9%. Καταρχήν, πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο εντάσσεται στη συνολική πολιτική μείωσης των κρατικών και ασφαλιστικών δαπανών για την Υγεία, για τις διαγνωστικές εξετάσεις στην προκειμένη. Αυτό σημαίνει πως όσο μειώνονται οι δαπάνες του κράτους και του ΕΟΠΥΥ, τόσο αυξάνονται οι συμμετοχές και οι εξολοκλήρου πληρωμές από τους ασθενείς. Ετσι, για τα έτη 2015 - 2018, ο ΕΟΠΥΥ έχει βάλει «πλαφόν» στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους. Για τις διαγνωστικές εξετάσεις, ο κλειστός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ είναι τα 302 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, ο Οργανισμός δεν δαπανά ούτε ευρώ παραπάνω, όσες διαγνωστικές εξετάσεις κι αν γίνουν από τους ασφαλισμένους. Μ' αυτόν τον τρόπο, χιλιάδες εξετάσεις δεν αποζημιώνονται καθόλου, ενώ στις υπόλοιπες έχουν επιβληθεί τσουχτερές συμμετοχές.

***

Το υπουργείο Υγείας ισχυρίζεται πως με «τη ρύθμιση αυτή μειώνεται η οικονομική επιβάρυνση των ασφαλισμένων σε ποσοστό αντίστοιχο με τη μείωση στις τιμές των εξετάσεων». Τι γίνεται με τις υπόλοιπες - τις περίπου 2.500 - εξετάσεις που δεν αποζημιώνονται καθόλου από τον ΕΟΠΥΥ και τις πληρώνουν εξολοκλήρου οι ασθενείς; Γι' αυτές, η συγκυβέρνηση και οι θεσμοί δεν «διαπραγματεύτηκαν» καμία μείωση τιμών, αφού επιβαρύνουν μόνο τους ασθενείς και όχι το κράτος και τα Ταμεία. Επιπλέον, το υπουργείο Υγείας ξεκαθαρίζει πως στόχος της εν λόγω υπουργικής απόφασης είναι «η δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις να ελέγχεται με διαρθρωτικά μέτρα» πέρα από τη μείωση τιμών, όπως: «Κατευθυντήριες συνταγογραφικές οδηγίες, διαγνωστικά πρωτόκολλα, realtime έλεγχος των παραπεμπτικών του ΕΟΠΥΥ για εξετάσεις». Δηλαδή, πιο αυστηρά κριτήρια για τη συνταγογράφηση εξετάσεων, περισσότερες πληρωμές από τους ασθενείς για εξετάσεις που πρέπει να κάνουν, αλλά δεν θα συνταγογραφούνται, ως «περιττές» κι «επιπλέον»... Μόνο με τη χρήση των κατευθυντήριων οδηγιών για τη συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων, μειώθηκαν οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ κατά 13% - 14% σε σχέση με το 2014, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού. Για τα παραπάνω διαρθρωτικά μέτρα, η κυβέρνηση και ο ΕΟΠΥΥ θα παρουσιάσουν εντός δύο μηνών συνολικό σχέδιο.

***

Επομένως, προκειμένου να συγκρατηθεί η δαπάνη του ΕΟΠΥΥ και να παραμένει στα όρια του πλαφόν των 302 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να συνταγογραφούνται λιγότερες εξετάσεις. Παράλληλα, αναμένεται η έκδοση νέου Κανονισμού Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, όπου ενδεχομένως να διευρυνθούν οι εξετάσεις που θα είναι «εκτός» και θα πληρώνονται μόνο από τους ασθενείς. Αρα, η όποια μικρή ελάφρυνση ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι θα προκύψει από τη μείωση των τιμών, θα «αντισταθμιστεί» σίγουρα από τη μείωση του αριθμού των συνταγογραφούμενων εξετάσεων και πιθανόν από εξαίρεση περισσότερων εξετάσεων που «δικαιολογούνται» από τα Ταμεία.

***

Ομως, ακόμη κι αυτή η μικρή μείωση στην επιβάρυνση των ασθενών από τη μείωση των τιμών, δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Προκαλεί ερωτήματα η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας πως «παράλληλα μειώνεται κατά 18% η τιμή αποζημίωσης των μαγνητικών τομογραφιών και κατά 10% του pet- scan». Γιατί αναφέρονται ξεχωριστά αυτές οι δύο εξετάσεις και γιατί το υπουργείο μιλάει για μείωση της «τιμής αποζημίωσης»; Μήπως θα μειωθούν οι τιμές με τις οποίες αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ τους ασφαλισμένους με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι συμμετοχές τους; Εδώ υπάρχει και η εμπειρία από τα φάρμακα, όπου μειώθηκαν οι τιμές ορισμένων σκευασμάτων, αλλά οι συμμετοχές των ασφαλισμένων αυξήθηκαν, αφού ταυτόχρονα μειώθηκαν και οι ασφαλιστικές τιμές, δηλαδή τα ποσά με τα οποία «συμμετέχει» κι αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ.


Ε. Μ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org