Τετάρτη 4 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Το πραγματικό συμφέρον της αγροτιάς

Οι μέρες που ακολουθούν, είναι μέρες έντονης αγωνιστικής δράσης για τη μικρή και μεσαία αγροτιά στη Θεσσαλία και σε όλη τη χώρα. Αυτή την περίοδο, όμως, εκδηλώνονται σε διάφορες περιοχές άλλες αγροτικές κινητοποιήσεις, με πρωτοβουλίες που παίρνουν αγροτοσυνδικαλιστικά σχήματα, όπου πρωτοστατούν γνωστά από το παρελθόν πρόσωπα, τα οποία εκφράζουν και εκπροσωπούν τα συμφέροντα μιας χούφτας μεγαλοαγροτών και μεγάλων αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Αυτές οι κινητοποιήσεις, που διαρκούν πολύ λίγο - πρόκειται μάλλον για «ριπές στον αέρα» - στόχο έχουν από τη μία ν' αναδείξουν αιτήματα που εξυπηρετούν μόνο τους μεγαλοαγρότες και από την άλλη να υπονομεύσουν και να ξεστρατίσουν την πάλη της μικρομεσαίας αγροτιάς από το δρόμο της σύγκρουσης με την ΚΑΠ της ΕΕ, που γεννάει και πολλαπλασιάζει τα προβλήματά της.

***

Οι πρωταγωνιστές αυτών των κινητοποιήσεων είναι από εκείνους που κατείχαν θέσεις στα Διοικητικά Συμβούλια των αλήστου μνήμης τριτοβάθμιων αγροτοσυνδικαλιστικών οργανώσεων ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, της ΠΑΣΕΓΕΣ και Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών. Πρόκειται για οργανώσεις που «έφαγαν» πολλά από τα «χοντρά» κονδύλια που τους παρείχε η ΕΕ και το ελληνικό κράτος, προκειμένου να δουλέψουν για το χτύπημα του συνεπούς, αγωνιστικού αγροτικού κινήματος και τη χρεοκοπία των συνεταιρισμών.

Είναι αυτοί οι οποίοι κάθε φορά που το οργανωμένο αγροτικό κίνημα των μικρομεσαίων αγροτών αποφασίζει να βγει στους δρόμους του αγώνα, επιχειρούν να το προλάβουν, οργανώνοντας νωρίτερα κάποιες κινητοποιήσεις που ξεφτίζουν γρήγορα, για να καλλιεργηθεί κλίμα απογοήτευσης και απαισιοδοξίας στον αγροτικό κόσμο. Χαρακτηριστικό είναι το λεγόμενο «μπλόκο της Κουλούρας», που, όπως κάθε φορά, στήθηκε και φέτος με λίγα τρακτέρ και για λίγες μέρες. Οι επικεφαλής του συναντήθηκαν με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και αμέσως μετά τα λιγοστά τρακτέρ αποσύρθηκαν ησύχως.

Τον ίδιο ρόλο παίζουν και οι «γνωστοί και μη εξαιρετέοι» αγροτοσυνεταιριστές της Λάρισας, που κινούμενοι στον «ντορό» του νέου «σχήματος» με την επωνυμία Πανελλαδική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων, καλούν σε συγκέντρωση στην πόλη στις 10 Νοέμβρη, έχοντας την ανοιχτή συμπαράσταση και αρωγή της Περιφέρειας Θεσσαλίας και δημάρχων του νομού.

***

Οι μεγαλοαγρότες και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται και στο αγροτικό κίνημα, με αιτήματα εχθρικά προς τους μικρομεσαίους αγρότες, θα αρπάξουν για ένα κομμάτι ψωμί τη γη των αγροτών που θα έχουν ξεκληριστεί από την άγρια φορολόγηση, την ΚΑΠ που μειώνει τις ενισχύσεις κατά 50% ως το 2019, τα χαράτσια, το υπέρογκο κόστος παραγωγής που συνοδεύεται από εξευτελιστικές τιμές στα προϊόντα.

Κανένας μικρομεσαίος αγρότης και κτηνοτρόφος δεν πρέπει να τους εμπιστευτεί και να συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις τους. Οπως κανένας δεν πρέπει να τσιμπήσει και στα ψέματα περί δήθεν «ισοδύναμων» που δημαγωγικά προτείνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και τα κόμματα που μαζί της ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο, όπως ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - Ποτάμι. Δεν υπάρχει «ισοδύναμο» να αντισταθμίσει τις τεράστιες απώλειες στην τσέπη της μικρής και μεσαίας αγροτιάς.

Κάθε μικρομεσαίος αγρότης και κτηνοτρόφος πρέπει να καταλάβει ότι τα μνημόνια και η ΚΑΠ είναι εργαλεία που η εφαρμογή τους οδηγεί σε συγκέντρωση γης και παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών και αυτό θα γίνει με το βίαιο και γρήγορο ξεκλήρισμα των ίδιων. Γι' αυτό χρειάζεται σταθερό μέτωπο στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, αλλά και σ' εκείνες τις αγροτοσυνδικαλιστικές δυνάμεις που καλούν την αγροτιά να παλέψει για σκοπούς αλλότριους προς τα πραγματικά της συμφέροντα.


Π. Ρ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ