Τρίτη 15 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 2015

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μα το δίλημμα των εκλογών δεν είναι αν θα προκύψει κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ή με κορμό τη ΝΔ;

ΕΡΩΤΗΣΗ: Λένε ότι το δίλημμα των εκλογών είναι ποια κυβέρνηση θα προκύψει, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ή με κορμό τη ΝΔ. Είναι το ίδιο;

Οποια κυβέρνηση κι αν προκύψει από τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, είτε με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ είτε με κορμό τη ΝΔ, την επομένη θα υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το 1ο, το 2ο και το 3ο μνημόνιο. Το τρίτο μνημόνιο που ψηφίστηκε το 15Αύγουστο από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ, είναι κυριολεκτικά το επόμενο πρόγραμμα διακυβέρνησης. Και αυτό το αντιλαϊκό - αντεργατικό πρόγραμμα είναι το «ευαγγέλιο», ο οδικός τους χάρτης.

Μάλιστα, ο κατάλογος των αντιλαϊκών μέτρων που θα εφαρμοστούν άμεσα, είναι μακρύς.

Συγκεκριμένα:

-- Επιβολή και είσπραξη της 1ης δόσης του ΕΝΦΙΑ από τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά.

-- Σταδιακή αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από το 55% στο 100% για αυτοαπασχολούμενους, μικρές επιχειρήσεις και για εργαζόμενους με μπλοκάκι.

-- «Κούρεμα» 50% του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης.

-- Αύξηση του φόρου που έχουν ονομάσει «εισφορά αλληλεγγύης» για μισθωτούς, ο οποίος ενσωματώνεται μόνιμα πλέον στο φόρο εισοδήματος.

-- Εναρξη εφαρμογής των αντιασφαλιστικών νόμων που προβλέπονται στο 1ο και 2ο μνημόνιο.

-- Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ από αρχές 2016.

-- Νέο Ασφαλιστικό από τον Οκτώβρη, με αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, παραπέρα μειώσεις συντάξεων μέσω της διασύνδεσης εισφορών - παροχών, μείωση της κρατικής επιχορήγησης προς τα Ταμεία.

-- Περικοπές ύψους 2,25 δισ. ευρώ στις κρατικές δαπάνες για τις συντάξεις του 2015 - 2016.

-- Κατάργηση της εξάμηνης μετενέργειας για τις Συλλογικές Συμβάσεις.

-- Από 1/10/2015, κατάργηση του μειωμένου ειδικού φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο και αύξηση από 66 ευρώ στα 200 ευρώ ανά χιλιόλιτρο.

-- Αύξηση του φόρου εισοδήματος των αγροτών από 13% στο 20% για τα εισοδήματα του 2016.

-- Μείωση του ακατάσχετου ορίου μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων, από τα 1.500 ευρώ στα 1.000 ευρώ για οφειλές στο Δημόσιο.

Αυτά και άλλα πολλά μέτρα, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και ΑΝΕΛ έχουν δεσμευτεί προεκλογικά με τα προγράμματά τους, ότι θα τα υλοποιήσουν μέχρι κεραίας. Ομως, οι δεσμεύσεις της όποιας επόμενης κυβέρνησης δε σταματούν μόνο στην υλοποίηση των παραπάνω μέτρων. Οσα αντιλαϊκά έχουν προδιαγράψει για το λαό, έχουν βάθος δεκαετιών.

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι σαφές ότι έχουν διαφορές ως κόμματα, όπως διαφορές έχουν και τα υπόλοιπα κόμματα που μπορεί να συμμετέχουν σε μια αστική κυβέρνηση συνεργασίας. Διαφορές όχι μόνο ιστορικές και ιδεολογικές, αλλά και τέτοιες που αφορούν τα ζήτημα της αστικής διαχείρισης. Ομως, τέτοιες διαφορές που υπάρχουν και σε τμήματα του κεφαλαίου και εντός της ΕΕ επιδρούν και στις θέσεις των αστικών πολιτικών κομμάτων. Ωστόσο, ο στρατηγικός τους στόχος και προσανατολισμός είναι ίδιος. Δηλαδή, η προσήλωση στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, την ΕΕ και η αποδοχή της στρατηγικής της, που είναι η βασική αιτία για την επιβολή αντιλαϊκών μέτρων, ώστε να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας και να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα και η ανάκαμψη των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου.

Ανεξάρτητα, λοιπόν, από τις όποιες διαφορές εμφανίζονται να υπάρχουν - και υπάρχουν - με όποιον κι αν συνεργαστούν μετεκλογικά και συγκροτήσουν κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ επιφυλάσσουν για το λαό κοινή μοίρα. Μια μοίρα που οδηγεί στη φτώχεια, την ανεργία, την εξαθλίωση, την έκπτωση από τις ανάγκες τους. Και σε αυτό το ενδεχόμενο οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα πρέπει να πουν «όχι». Και να δυναμώσουν το ΚΚΕ, που εγγυάται τον αγώνα και την πάλη ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, τη στρατηγική της ΕΕ, τα μνημόνια... Για ν' ανοίξει ο δρόμος της ανατροπής, με το λαό στην εξουσία και κυρίαρχο του πλούτου που παράγει.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ