Τρίτη 20 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΕΝΑΡΗΣ 2015

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η κοροϊδία του ΣΥΡΙΖΑ με τον κατώτατο μισθό

-- Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι αν γίνει κυβέρνηση θα επαναφέρει τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ. Τι ισχύει στην πραγματικότητα;

Προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει εμπόριο ελπίδας στους εργαζόμενους που φυτοζωούν με 586 ή 511 ευρώ μεικτά, όσος είναι ο κατώτατος μισθός που θέσπισε η κυβέρνηση με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) 6/2012 για τους εργαζόμενους πάνω και κάτω από 25 χρόνων αντίστοιχα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει να αιωρείται ότι όλοι αυτοί θα αμείβονται με 751 ευρώ από την επομένη κιόλας των εκλογών, αν κυβερνήσει. Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική. Αυτό μαρτυρά η πρόταση νόμου που κατέθεσε τον περασμένο Οκτώβρη ο ΣΥΡΙΖΑ για τον κατώτατο μισθό και την οποία υπόσχεται να μετατρέψει σε νόμο όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση. Εκεί, παρά τις κορόνες και τις διαπιστώσεις, δεν μιλά για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ μεικτά.

Να τι προβλέπει η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ: «Αρθρο 4: Η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου υπ' αριθμ. 6 της 28ης/02/2012 (ΦΕΚ Α 38/28-2-1012) καταργείται». Ομως, η κατάργηση της ΠΥΣ δε σημαίνει ότι επανέρχεται αυτόματα ο κατώτατος μισθός στα επίπεδα που είχε διαμορφωθεί με την ΕΓΣΣΕ του 2010 - 2012. Η ισχύς αυτής της σύμβασης, μαζί με τη μετενέργεια, έληξε το Μάρτη του 2014, δυόμισι σχεδόν χρόνια μετά την έκδοση της ΠΥΣ. Αυτό που υπόσχεται να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι να καταργήσει την ΠΥΣ που ανέστειλε την εφαρμογή εκείνης της ΕΓΣΣΕ και μείωνε τον κατώτατο μισθό κατά 22% και 32%, στα 586 και 511 ευρώ μεικτά. Ομως, κανένα άρθρο της πρότασης νόμου του ΣΥΡΙΖΑ δεν προβλέπει την επαναφορά του μισθού στα 751 ευρώ.

Αρα, πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα αν γίνει νόμος η συγκεκριμένη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ; Η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικές Ενώσεις θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό του νέου κατώτατου μισθού. Αυτό προβλέπει η συμφωνία που έκαναν στις 26 Μάρτη 2014, όταν υπέγραψαν νέα ΕΓΣΣΕ, με διάρκεια από 1/1/2014 μέχρι 31/12/2014 και με δυνατότητα παράτασης για έναν ακόμα χρόνο. Αν μια μελλοντική κυβέρνηση καταργήσει την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου που μείωνε τους μισθούς, όπως υπόσχεται να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε αυτοί δεν επανέρχονται στα 751 ευρώ, αλλά θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση ανάμεσα σε ΓΣΕΕ και ΣΕΒ για τον καθορισμό του νέου κατώτατου μισθού.

Για να επανέλθει αυτός στα προ κρίσης επίπεδα, θα πρέπει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και οι Ενώσεις των εργοδοτών να συμφωνήσουν καταρχήν σε κατάργηση της διάκρισης ανάμεσα στους μεγαλύτερους και μικρότερους των 25 ετών σε ό,τι αφορά την αμοιβή τους. Κατά δεύτερον, θα πρέπει να συμφωνήσουν σε αύξηση κατά 22% του κατώτατου μισθού, προκειμένου αυτός να φτάσει από τα 586 στα 751 ευρώ! Θα μπορούσε βεβαίως κάποιος να αντιτείνει ότι είναι στο χέρι των εργαζομένων με τους αγώνες τους να το πετύχουν. Ναι, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αυξήσεις που υπέγραφε τα προηγούμενα χρόνια η ΓΣΕΕ ήταν της τάξης των 0,66 και 0,77 ευρώ τη μέρα κι αυτά μεικτά. Για να υπάρξουν τέτοιοι αγώνες χρειάζεται ανασύνταξη του κινήματος σε ταξική κατεύθυνση, την οποία πολεμάει η σημερινή συνδικαλιστική πλειοψηφία αλλά την εχθρεύονται και οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, που στους κλάδους υπογράφουν μειώσεις μισθών (Εμπόριο, υπηρεσίες κ.ά.) και καλούν τους εργαζόμενους να παλέψουν για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων (Φάρμακο, Μέταλλο κ.ά.).

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι και αν υπάρχει συμφωνία για αύξηση του κατώτατου μισθού ακόμα και στο επίπεδο των 751 ευρώ, η εργοδοσία, το κεφάλαιο έχουν μια σειρά από μηχανισμούς να υπονομεύσουν αυτή την απόφαση στην πράξη. Και αυτό γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων δουλεύει είτε με κλαδικές συμβάσεις, για την επαναφορά των οποίων στα προ κρίσης επίπεδα δεν λέει τίποτα ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε υποαπασχολούνται και αμείβονται με ακόμα λιγότερα από τα 586 και 511 ευρώ. Σε συνθήκες που κυριαρχούν οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις και που προβλέπεται η περαιτέρω επέκτασή τους στο όνομα μάλιστα της αντιμετώπισης της υψηλής ανεργίας. Ομως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει κουβέντα για όλο το αντεργατικό - αντιλαϊκό πλαίσιο που θα είναι παρόν και την επομένη των εκλογών και σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσει τις συνθήκες εργασίας της πλειοψηφίας των εργαζομένων.

Στους ίδιους τους εργαζόμενους μένει να διεκδικήσουν όχι μόνο την κατάργηση της ΠΥΣ, όχι μόνο την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και την επαναφορά όλων των κλαδικών συμβάσεων στα προ κρίσης επίπεδα, ως ένα αποφασιστικό βήμα για την ανάκτηση των απωλειών και ως βάση για παραπέρα αυξήσεις, αλλά και την κατάργηση όλου του αντεργατικού πλαισίου των ελαστικών μορφών απασχόλησης, για να μην υπάρχει κανείς που να αμείβεται κάτω από τον κατώτατο μισθό. Σ' αυτόν τον αγώνα, οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη από ένα ισχυρό ΚΚΕ και αυτό πρέπει να είναι το κριτήριο ψήφου στις εκλογές της Κυριακής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ