Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ενταση αντιιμπεριαλιστικής πάλης

Η ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που δόθηκε προχτές στη δημοσιότητα (δημοσιεύτηκε χτες στο «Ρ») αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για τους κομμουνιστές, τους φίλους και συναγωνιστές και τον κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο για να κατανοήσει αρνητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή για τους λαούς της περιοχής από την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία, που αναδεικνύουν την οξύτατη εκδήλωση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης. Που εντείνουν την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, τους κινδύνους γενικευμένου πολέμου, με δεδομένη την εκδήλωση αντιπαραθέσεων και σε άλλες περιοχές του πλανήτη, την Αφρική, τη Νοτιοανατολική Ασία και τον Ειρηνικό, την Κασπία και τον Καύκασο.

Σε μια περίοδο που στη χώρα μας εν μέσω τεράστιων δυσκολιών διαχείρισης της κρίσης, η συγκυβέρνηση των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ο ΣΥΡΙΖΑ, και οι άλλες διαχειριστικές δυνάμεις από τον Καμμένο ως τη «Χρυσή Αυγή», με διαφορετική τακτική και επιμέρους διαφοροποιήσεις μιλάνε για γεωστρατηγικές συμφωνίες της χώρας, για «έξυπνη εξωτερική πολιτική», το ΚΚΕ λέει ξεκάθαρα στο λαό ότι πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση για να αποτρέψει τη συμμετοχή της χώρας σε νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, να εντείνει την αντιιμπεριαλιστική - αντιμονοπωλιακή πάλη ενταγμένη στην πάλη για εργατική λαϊκή εξουσία.

Οι κομμουνιστές αποδεικνύουν στους εργαζόμενους τη σχέση που έχει η κρίση, ο καπιταλισμός και ο πόλεμος. Λένε ξεκάθαρα ότι κύριος στόχος όλων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ όπου συμμετέχει και η αστική τάξη της Ελλάδας, είναι ο έλεγχος και η εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, νερό) των ενεργειακών «δρόμων» για να αποκτήσουν τα μονοπώλια καλύτερα μερίδια στον ανταγωνισμό με άλλες δυνάμεις όπως η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία που μπαίνουν δυναμικά στον παγκόσμιο καπιταλιστικό καταμερισμό. Τα προσχήματα που χρησιμοποιούνται από τους ιμπεριαλιστές στους πολέμους, παλιότερα σε Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Ιράκ, Λιβύη και σήμερα σε ό,τι προετοιμάζουν σε Συρία ή Ιράν, είναι αυτά της δήθεν «πάταξης της τρομοκρατίας», «της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας». Δεν πρόκειται μόνο για υποκρισία, είναι το μέσο για τη χειραγώγηση των λαών, που όμως σήμερα έχουν εμπειρία.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό να μην πέφτει στις παγίδες που στήνουν οι αστικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις που δε λένε κουβέντα για το ρόλο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, των μονοπωλίων και πανηγυρίζουν, για παράδειγμα, για τη λεγόμενη «Αραβική Ανοιξη», που δε ήταν παρά μέρος του σχεδίου για τη «νέα Μέση Ανατολή» και των διαφορετικών επιδιώξεων των αστικών τάξεων στις χώρες της Β. Αφρικής και της Μέσης Ανατολής στα πλαίσια των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή περιπλέκεται ακόμα περισσότερο με την όξυνση των ανταγωνισμών για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Κύπρο, τις έρευνες σε ελληνικές περιοχές, την οικονομική, πολιτική, στρατιωτική συνεργασία του Ισράηλ με Ελλάδα και Κύπρο.

Οι κομμουνιστές λένε στην εργατική τάξη, τους λαούς της περιοχής ότι μονόδρομος για να ζήσουν ειρηνικά είναι ο κοινός αντιιμπεριαλιστικός - αντιμονοπωλιακός αγώνας, για την αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Ο αγώνας αυτός θα μείνει στον αέρα αν δεν εντάσσεται στον αγώνα για εργατική λαϊκή εξουσία που θα κάνει λαϊκή περιουσία τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και θα τις θέσει στην υπηρεσία της λαϊκής ευημερίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ