Τετάρτη 20 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αρχισαν οι πρώτες απολύσεις

Αντιμέτωποι με τις συνέπειες του σεισμού εργαζόμενοι και επαγγελματοβιοτέχνες, λόγω του ισχυρού πλήγματος που δέχτηκε ο τουρισμός

Δεν είναι μόνο που καταστράφηκε το εμπόρευμα, αλλά το μαγαζί δεν μπορεί να λειτουργήσει μέχρι να επισκευαστεί το κτίριο που στεγάζεται
Δεν είναι μόνο που καταστράφηκε το εμπόρευμα, αλλά το μαγαζί δεν μπορεί να λειτουργήσει μέχρι να επισκευαστεί το κτίριο που στεγάζεται
Του απεσταλμένου μας Κώστα ΤΡΑΚΟΣΙΑ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Μανώλης ΠΑΚΙΑΣ

Σχεδόν μια βδομάδα μετά το μεγάλο σεισμό, η Λευκάδα πασχίζει να βρει τους ρυθμούς της, εν μέσω ισχυρών μετασεισμών, αλλά κυρίως στη νέα άσχημη κατάσταση που δημιουργήθηκε στην τοπική οικονομία, καθώς αυτή στηρίζεται κυρίως στον τουρισμό. Η ισχυρή μετασεισμική δόνηση των 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε χτες στη 1.20 μ.μ. προκάλεσε νέα αναστάτωση. Ηδη έχουν κριθεί προσωρινώς ακατάλληλα πάνω από 600 κτίρια, εκατοντάδες οικογένειες εξακολουθούν να παραμένουν στο ύπαιθρο, προβλήματα παρουσιάζονται ακόμη και στην καταβολή του ελάχιστου βοηθήματος των 600 ευρώ για τις πρώτες ανάγκες, αλλά αυτό που «καίει» είναι το μεγάλο πλήγμα της τοπικής οικονομίας.

Τα πρώτα θύματα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, αλλά και οι επαγγελματοβιοτέχνες. Πάνω από 500 απολύσεις ξενοδοχοϋπαλλήλων και εργαζομένων στην τροφοδοσία αναμένονται μέχρι την Παρασκευή, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας. Ηδη χτες ανακοινώθηκαν στον ΟΑΕΔ της πόλης οι πρώτες 40 απολύσεις. Αυτές είναι οι πρώτες συνέπειες, για τους εργαζόμενους, του καταστροφικού σεισμού. Για να αποδειχτεί έτσι με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο ότι η Λευκάδα όχι μόνο δεν άντεξε το χτύπημα του Εγκέλαδου, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά αντιθέτως τώρα αρχίζουν οι πραγματικές δυσκολίες.

Ο Παντελής Βεργοιώτης, πρόεδρος των Επαγγελματοβιοτεχνών Λευκάδας
Ο Παντελής Βεργοιώτης, πρόεδρος των Επαγγελματοβιοτεχνών Λευκάδας
«Εκείνο που άμεσα ζητάμε είναι να καλυφθούν τα 101 μεροκάματα των εποχιακά απασχολούμενων από την πολιτεία, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να βγουν στην ανεργία το χειμώνα, καθώς επίσης να τους δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.000 ευρώ», τονίζει στο «Ρ» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Μάκης Λιβιτσάνος.

Αδειασαν τα ξενοδοχεία

Στα ξενοδοχεία της Λευκάδας εργάζονται 1.350 ξενοδοχοϋπάλληλοι, κατά κύριο λόγο εποχιακά απασχολούμενοι. Που σημαίνει ότι τη θερινή σεζόν πρέπει να καλύψουν 101 ένσημα, ώστε να μπορέσουν το χειμώνα να βγουν στην ανεργία και να παίρνουν το επίδομα από τον ΟΑΕΔ. Αν δεν καλυφθεί αυτός ο αριθμός ενσήμων, τότε ο εργαζόμενος δεν μπορεί να βγει στην ανεργία.

Μετά το σεισμό, τα ξενοδοχεία άδειασαν. «Εχουμε κλεισμένα μόλις εφτά δωμάτια σε σύνολο 64, ενώ πριν το σεισμό είχαμε 100% πληρότητα, που θα κρατούσε μέχρι και το τέλος του Σεπτέμβρη», λέει στο «Ρ» ο Γιώργος Κοντάρης, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «Ιόνιον». «Και αυτή η κατάσταση ισχύει σε όλα τα ξενοδοχεία της πόλης. Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους; Στο ξενοδοχείο μου δουλεύουν 20 υπάλληλοι και με μηδέν έσοδα θα πρέπει να τους πληρώνω τα μεροκάματα και την ασφάλεια. Αυτό δε γίνεται. Είμαι υποχρεωμένος να προχωρήσω σε απολύσεις. Και επειδή δε θέλω να κάνω κάτι τέτοιο, τους δίνω 4 με 5 ρεπό την εβδομάδα. Δηλαδή, σα να τους απολύω».

Απέναντι σε όλα αυτά τα ζητήματα, η κυβέρνηση «νίπτει τας χείρας της». Τη στιγμή, μάλιστα, που ο πρόεδρος του ΕΚ μας είπε ότι θα χρειαστούν πάνω από 5 χρόνια για να συνέλθει η οικονομία του νησιού, που βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στον τουρισμό.

Από την πλευρά της η Γεωργία Κοντογιώργη, εργαζόμενη στο ίδιο ξενοδοχείο, μας είπε: «Είμαστε όλοι στον αέρα. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να συμπληρώσουμε τα απαραίτητα ένσημα και οι περισσότεροι, είτε θα χάσουμε τη δουλιά μας, είτε θα παίρνουμε πολλά ρεπό, που είναι το ίδιο πράγμα».

Αμεσα μέτρα απαιτεί το Εργατικό Κέντρο

Ο Μάκης Λιβιτσάνος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας
Ο Μάκης Λιβιτσάνος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας
Προχτές βράδυ έγινε έκτακτη συνεδρίαση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα. Το Εργατικό Κέντρο «απαιτεί από την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει αμέσως όλα τα προβλήματα που δημιούργησε ο σεισμός, κοιτάζοντας άμεσα τους άστεγους, τους ανέργους και τους πληγέντες επαγγελματίες». Συγκεκριμένα ζητά:

  • Αντισεισμική θωράκιση της περιοχής με την εγκατάσταση του απαραίτητου σεισμολογικού δικτύου και την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών.
  • Κατασκευή νέου σύγχρονου νοσοκομείου.
  • Ελεγχο όλων των δημόσιων κτιρίων και με προτεραιότητα στα σχολικά κτίρια.
  • Ασφαλιστική κάλυψη των εποχιακά απασχολημένων που θα απολυθούν, μέχρι να συμπληρώσουν τα 101 μεροκάματα και εφάπαξ ενίσχυσή τους με 1.000 ευρώ. Αντιμετώπιση του προβλήματος που δημιούργησε στους οικοδόμους το πάγωμα των οικοδομικών εργασιών.
  • Αμεση αντιμετώπιση των αστέγων με εξεύρεση στέγης ή επιδότηση ενοικίου.
  • Ατοκα δάνεια στο ύψος της πραγματικής αξίας επισκευής ή ανέγερσης των πληγέντων οικοδομών με επιδότησή τους στο 50%.
  • Αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν οι επαγγελματίες και αναστολή των χρεών τους σε Τράπεζες και στο Δημόσιο.
  • Από τώρα και στο εξής τα χρήματα του Δημοσίου που πάνε σε έργα ανάπτυξης και υποδομής να μη διασπαθίζονται με κακοτεχνίες και τον πλημμελή έλεγχο.
Τεράστια προβλήματα και για τους ΕΒΕ

Σημαντικά, όμως, είναι και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες και οι βιοτέχνες του νησιού. «Το χτύπημα του σεισμού ήρθε σε μια περίοδο που οι ΕΒΕ δέχονταν ήδη ισχυρό πλήγμα από τη γενικότερη κρίση που περνάνε οι μικρές επιχειρήσεις», είπε στο «Ρ», ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των ΕΒΕ Παντελής Βεργοιώτης. Και συνεχίζει: «Την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου, προσδοκούσαμε σε αύξηση του τζίρου προκειμένου να αμβλύνουμε τις συνέπειες της κρίσης». Αλλωστε, «με το σεισμό ήρθε στην επιφάνεια το σοβαρό πρόβλημα της ανισόμετρης ανάπτυξης της οικονομίας του νησιού. Δείχνει ότι η οικονομία ενός τόπου δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο στην ανάπτυξη ενός τομέα, όπως του τουρισμού στην προκειμένη περίπτωση».

Ο Γιώργος Κοντάρης, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «ΙΟΝΙΟΝ»
Ο Γιώργος Κοντάρης, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «ΙΟΝΙΟΝ»
Ο Π. Βεργοιώτης είχε κατάστημα με χρώματα, το οποίο στεγάζεται σε κτίριο που έχει κριθεί ακατάλληλο, αφού έχουν σπάσει οι κολόνες. «Αυτή τη στιγμή πολλοί επαγγελματίες, συνεχίζει, εκτός από τις μεγάλες ζημιές που έπαθαν τα μαγαζιά μας, δεν μπορούμε και να δουλέψουμε και αυτό τείνει να γίνει γενικό φαινόμενο», λέει και προσθέτει: «Επιδιώκουμε να έρθουμε σε άμεση επαφή με το Εργατικό Κέντρο και τους υπόλοιπους φορείς, προκειμένου να χαράξουμε κοινή δράση».

Λίγο παρακάτω έχει το μαγαζί του, ένα τζαμάδικο, ο Αγγελος Κατωπόδης. Το εμπόρευμά του είναι ολοκληρωτικά κατεστραμμένο. «Τουλάχιστον 15 εκατ. δραχμές είναι η ζημιά, που σημαίνει ότι θέλω πέντε με δέκα χρόνια για να αρχίσω να τα φέρνω βόλτα», λέει.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ