Τετάρτη 20 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, προειδοποίησε, σε εμπιστευτική έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ότι οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» στη Λιβύη θα μπορούσαν να στήσουν αλλού «πυρήνες» τρομοκρατίας ενώ απωθούνται από την πόλη της Σύρτης και να κινηθούν σε άλλες περιοχές της χώρας και της Βόρειας Αφρικής.

Ν. ΥΟΡΚΗ.-- Τις αντιδράσεις των πρεσβευτών ΗΠΑ και Ρωσίας προκαλεί έκθεση του γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, που αναφέρει ότι έχει προκαλέσει «δυσφορία» στο Ιράν το πρώτο διάστημα από την εφαρμογή της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και πως η Τεχεράνη δεν έχει ακόμη επωφεληθεί πλήρως από την άρση των κυρώσεων. Ειδικότερα, ο Ρώσος πρέσβης Β. Τσούρκιν υποστήριξε ότι η έκθεση Μπαν συμπεριλαμβάνει «εσφαλμένα γεγονότα και αναφορές που δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο και θέμα της έκθεσης».

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο στρατηγός του σώματος πεζοναυτών Τόμας Βαλντχάουζερ ορκίστηκε χτες νέος επικεφαλής της διοίκησης του αμερικανικού στρατού για την Αφρική (AFRICOM), παίρνοντας τη σκυτάλη από το στρατηγό Ντέιβιντ Ροντρίγκες που αποστρατεύτηκε.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Τουλάχιστον 250.000 παιδιά σε περιοχές της βορειοανατολικής νιγηριανής πολιτείας Μπόρνο υποφέρουν από μεγάλη πείνα, ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ στη Νιγηρία, προειδοποιώντας ότι δεκάδες χιλιάδες από αυτά θα πεθάνουν εάν δεν τους δοθεί άμεσα βοήθεια.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ΙLNA μετέδωσε χτες πως έγιναν συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών και διαδηλωτών που αντιδρούν στη μεταφορά νερού για τις ανάγκες μύλου στην αγροτική κωμόπολη Μπολντάτζι (600 χλμ. νοτίως της Τεχεράνης), με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον ενός ατόμου, τον τραυματισμό άλλων 30 και το ολικό κάψιμο 15 ΙΧ αυτοκινήτων.

ΜΠΑΜΑΚΟ.-- Ενοπλοι κατέλαβαν στρατιωτική βάση στην πόλη Ναμπάλα στο κεντρικό Μάλι, προκαλώντας άμεση επιχείρηση του στρατού που ανασυντάχθηκε σε παρακείμενη πόλη, ετοιμάζοντας αντεπίθεση για την ανακατάληψη της βάσης. Κατά την επιχείρηση των ενόπλων αναφέρθηκε πως σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10 άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 38.

ΝΤΕΡΜΠΑΝ.-- Αναζητώντας μια νέα πιο αποτελεσματική λύση κατά του ιού HIV και της νόσου του AIDS, περίπου 18.000 ερευνητές, ακτιβιστές και εκπρόσωποι κυβερνήσεων συναντώνται έως το τέλος της βδομάδας στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής, στο πλαίσιο της 21ης Διεθνούς Διάσκεψης για το AIDS. Η σύνοδος γίνεται σε μία χώρα όπου υπάρχουν πάνω από 37.000.000 φορείς του HIV, οι περισσότεροι από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Στην εκτόξευση τριών βαλλιστικών πυραύλων προς τη θάλασσα της Ιαπωνίας προχώρησε χτες η ΛΔ Κορέας. Εντονη ήταν η αντίδραση της Νότιας Κορέας. Αντιδρώντας, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να εκφράσουν την «ανησυχία» τους στον ΟΗΕ «για να ενισχύσουμε την αποφασιστικότητα σε διεθνές επίπεδο ώστε να αποδοθούν ευθύνες (στη Βόρεια Κορέα) για τις προκλήσεις της».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ