Σάββατο 20 Ιούλη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Βιβλιοπωλείο της "Εστίας"»: Οντέτ Βαρών - Βασάρ «Η ανάδυση μιας δύσκολης μνήμης (κείμενα για τη γενοκτονία των Εβραίων)» (έρευνα της πανεπιστημιακής καθηγήτριας Ιστορίας για τη γενοκτονία των Ελλήνων Εβραίων - κυρίως της Θεσσαλονίκης - την εξόντωσή τους σε ναζιστικά στρατόπεδα - κυρίως στο Αουσβιτς - τον παράνομο Τύπο της Κατοχής, τις στρατοπεδικές και κινηματογραφικές μαρτυρίες για τις διώξεις και τη γενοκτονία των Ελλήνων Εβραίων, την ιταλική αλληλεγγύη στους σεφαραδίτες της Θεσσαλονίκης. Από τις 50.000 Εβραίους της Θεσσαλονίκης επέζησαν μόνο 1.000 άτομα χάρη στην αλληλεγγύη Ελλήνων και Ιταλών αντιφασιστών). Μαρία Ηλιού «Παιχνίδια πολέμου» (βιωματικές αφηγήσεις για την Αθήνα στην Κατοχή και την Αντίσταση). Πωλ Βεν «Οταν ο κόσμος μας έγινε χριστιανικός (312-394 μ.Χ.)» (μετάφραση Γιώργος Καράμπελας, ιστορική μελέτη για τη διάδοση του χριστιανισμού από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου, Κωνσταντίνο).

-- «Κέδρος»: Μόρτεν Μπρασκ «Η τέλεια ζωή του Γουίλιαμ Σίντις (Η άγνωστη ιστορία του ανθρώπου με το υψηλότερο I Q)» (μετάφραση Λύο Καλαβρυνάς. Μυθιστόρημα που έγινε ταινία με τίτλο «Ο ξεχωριστός Γουίλ Χαντνγκ», με θέμα τον παραγνωρισμένο ιδιοφυή Γουίλιαμ Σίντις, 1898 - 1944, που 18μηνος έμαθε ανάγνωση, οκτάχρονος γνώριζε 8 γλώσσες, 11χρονος εισήχθη στο Χάρβαρντ και έδωσε διάλεξη στη Μαθηματική Εταιρία του πανεπιστημίου, έγραψε δικό του βιβλίο Γεωμετρίας στα αρχαία ελληνικά, και τελικά πέθανε πάμφτωχος και ξεχασμένος). Δημήτρης Αθηνάκης «Δωμάτιο μικρών διακοπών (ένα ποίημα μικρού μήκους και άλλα πλάνα)» (ποιητική συλλογή). Λάνα Μανδύλα «Μεσονύκτιος ήλιος» (ποιήματα).

-- «Βιβλιοθήκη Μουσείου Μπενάκη»: Στη σειρά «Μαρτυρίες» κυκλοφόρησε το βιβλίο του Γεώργιου Δ. Παπούλια «Κείμενα διπλωματίας και πολιτικής» (κείμενα - αναμνήσεις από τη μακρά πρεσβευτική θητεία του συγγραφέα και για θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως το Βαλκανικό Σύμφωνο του 1912, οι ελληνογαλλικές σχέσεις στα χρόνια των Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ντε Γκωλ, η ΠΔΓΜ και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Επιστημονική επιμέλεια Χάρη Ν. Μελετιάδη).

-- Ψυχογιός: Γιώργος Μανιώτης «Αχ, και να 'ξερα γράμματα» (νέο μυθιστόρημα του θεατρικού συγγραφέα και πεζογράφου, με ηρωίδα μια γυναίκα στη σύγχρονη Ελλάδα, που παλεύει να επιβιώσει και έχει καημό που δεν ξέρει γράμματα).

-- «Βεργίνα» (Φειδίου 14-16, Αθήνα, 210.3833.725): Κική Σεγδίτσα «Ερωτική απόδραση» (ποιητική συλλογή της γνωστής, παλαίμαχης δημοσιογράφου).

-- Σαββάλας: Βάλια Αρανίτου «Κοινωνικός διάλογος και εργοδοτικές οργανώσεις (Από τη συνεργασία των κοινωνικών εταίρων στην ηγεμονία των «αγορών»)» (μελέτη).

-- «Πορφύρας» (λογοτεχνικό περιοδικό της Κέρκυρας. Τεύχος 145 με σελίδες για τους Σεφέρη και Ελύτη και τεύχος 146 με ποικίλη ύλη).

-- «Φιλολογική» (τριμηνιαίο περιοδικό της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων, τεύχος 121 με αφιέρωμα στον ποιητή Νικηφόρο Βρεττάκο).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ