Σάββατο 20 Ιούλη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.-- Προσωρινά ελεύθερος μέχρι την εκδίκαση της έφεσης που άσκησε αφέθηκε ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος καταδικάστηκε πρωτόδικα για κατάχρηση εξουσίας και διασπάθιση δημόσιου χρήματος. Το βράδυ της Πέμπτης περισσότεροι από 200 διαδηλωτές που συμμετείχαν σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στο πρόσωπο του, συνελήφθησαν, ενώ η καταδίκη του αντιδράσεις προκάλεσε στις ΗΠΑ και την ΕΕ.

ΚΙΕΒΟ.-- Συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αφορμή το βιασμό μίας γυναίκας, από αστυνομικούς τον περασμένο μήνα, διέλυσαν χτες τα ξημερώματα ειδικές δυνάμεις της Ουκρανίας στο Κίεβο. Η αστυνομία συνέλαβε περίπου 10 άτομα, σύμφωνα με τα ΜΜΕ.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Πέντε παιδιά και μία γυναίκα σκοτώθηκαν χτες στην επαρχία Πάκτικα του Αφγανιστάν, μετά από έκρηξη βόμβας. Σύμφωνα με τις αρχές, τα θύματα ήταν συγγενείς στελέχους των Ταλιμπάν και σκοτώθηκαν όταν εξερράγη μηχανισμός με τον οποίο έπαιζαν τα παιδιά.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να μετεγκατασταθούν λόγω των καταρρακτωδών βροχών που πλήττουν την κινεζική επαρχία Σετσουάν. Οι αρχές προειδοποιούν για συνέχεια των φαινομένων και καλούν τον κόσμο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός. Μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους επίσημα 58 άνθρωποι, ενώ ακόμα 175 αγνοούνται.

ΚΑΣΜΙΡ.-- Απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλες τις μεγάλες πόλεις του ινδικού Κασμίρ έχουν επιβάλλει οι αρχές, μετά τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν την Πέμπτη, με αφορμή την έφοδο αστυνομικών σε τέμενος, την ώρα της προσευχής και το θάνατο έξι ανθρώπων, από αστυνομικά πυρά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αστυνομικές δυνάμεις χτύπησαν και τον κληρικό του τεμένους, ενώ περισσότεροι από 40 ήταν συνολικά οι τραυματίες.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Πολλούς τραυματίες άφησαν πίσω τους οι ολονύχτιες συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και σε άνδρες των δυνάμεων καταστολής έξω από την έδρα του Λαϊκού Κόμματος του πρωθυπουργού Ραχόι στην ισπανική πρωτεύουσα. Οι διαδηλωτές ζητούσαν την παραίτηση της κυβέρνησης μετά το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει με τον πρώην ταμία του κόμματος ο οποίος φέρεται να διαχειριζόταν μυστικό τραπεζικό λογαριασμό όπου κατασκευαστικές εταιρείες τοποθετούσαν χρηματοδοτήσεις προς στελέχη του νυν κυβερνώντος κόμματος.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Τουλάχιστον 20 νεκροί και 40 τραυματίες είναι ο απολογισμός νέας επίθεσης καμικάζι κατά αμάχων στην πόλη αλ Γουατζιχίγια, λίγο έξω από την Μπαακούμπα βόρεια της ιρακινής πρωτεύουσας. Και αυτή η επίθεση είχε ως ξεκάθαρο στόχο να πυροδοτήσει διαδογματικό θρησκευτικό μίσος καθώς ο καμικάζι ανατινάχθηκε έξω από σουνιτικό τέμενος.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΜΑ.-- Η σύλληψη του πρώην επικεφαλής της CIA στο Μιλάνο γνωστοποιήθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης, από την Ιταλίδα υπουργό Δικαιοσύνης, Αννα Μαρία Καντσελιέρι. Ο 59χρονος σήμερα Μπομπ Σέλντο Λέιντι, είχε καταδικαστεί ερήμην από ιταλικό δικαστήριο, και στη διαδικασία της έφεσης, για την απαγωγή ενός Αιγύπτιου ιμάμη στην Ιταλία το 2003. Εκείνη την περίοδο βρίσκονταν στο απόγειό τους και οι «μυστικές πτήσεις» της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας με απαγωγές και εξαφανίσεις «υπόπτων για τρομομοκρατική δράση ή σχέση με την αλ Κάιντα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ