Τρίτη 20 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Τα δανεικά της ανάγκης

«Τα νοικοκυριά που καθυστερούν από έναν έως και τρεις μήνες να πληρώσουν τη δόση τους στην τράπεζα εκτιμώνται σήμερα σε περίπου 480.000 ενώ επιπλέον 40.000 νοικοκυριά έχουν σταματήσει οριστικά να εξυπηρετούν τις οφειλές τους (...) σε καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες η κατάσταση είναι πραγματικά εκρηκτική με το 14,5% να μην εξυπηρετείται (...) πρόσθετο εφιάλτη αποτελούν οι εκτιμήσεις εκτίναξης της ανεργίας ακόμα και στο 13% (...) τραπεζίτες δεν αποκλείουν έκρηξη των δανείων σε καθυστέρηση ακόμα και σε διψήφιο ποσοστό (...) χωρίς να μπορεί να σταθμιστεί το μέγεθος της πίεσης που δέχονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις που φτάνουν στο σημείο να μην μπορούν να πληρώσουν τη δόση τους όχι εξαιτίας νοοτροπίας μπαταχτσή αλλά εξαιτίας πραγματικών προβλημάτων» (το θέμα στα ΝΕΑ).

Ο αρπαγμένος πλούτος

«Επεσαν τόνοι ψέματος ώστε ο ελληνικός λαός να αποπροσανατολιστεί ποιος και γιατί ευθύνεται για την κρίση. Ακούμε συνέχεια ότι η ανάπτυξη που συντελέστηκε στην Ελλάδα ήταν μια ανάπτυξη με δανεικά και πως το κοινωνικό κράτος που δημιουργήθηκε επίσης στηρίχθηκε σε δανεικά. Η ανάπτυξη στην Ελλάδα στηρίχθηκε στη δουλειά και την προσφορά του εργαζόμενου λαού. Στηρίχθηκε στην παραγωγή και τις υπηρεσίες του εργαζόμενου λαού. Η ανάπτυξη αυτή οδήγησε σε μεγάλη κερδοφορία και συγκέντρωση κεφαλαίων. Ηταν, λοιπόν, μια ανάπτυξη που δεν στηρίχθηκε στα δανεικά αλλά στη ληστεία του μόχθου του λαού» (η Αλ. Παπαρήγα στην Καβάλα / ΑΠΕ).

...και η νέα αρπαχτή

«O ιδιωτικός τομέας δέχεται και αυτός ισχυρά πλήγματα από την ύφεση, επηρεάζεται αρνητικά από την περιοριστική δημοσιονομική πολιτική, αλλά και από τη νέα φορολογική πολιτική βασικό στοιχείο της οποίας είναι η αύξηση των συνολικών φορολογικών επιβαρύνσεων των επιχειρήσεων και δη των υγιών και κερδοφόρων (...) Ηρθε η ώρα, λοιπόν, για τολμηρές παρεμβάσεις, για αλλαγή του φορολογικού πλαισίου, καθώς το κρίσιμο πλέον είναι η στήριξη του ιδιωτικού τομέα ώστε να κάνει επενδύσεις, να παραγάγει πλούτο» (από το κύριο άρθρο στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ